O έρωτας είναι κάτι που έρχεται και φεύγει. Αν είσαι τυχερός βέβαια κρατάει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις, αλλά η αγάπη; Η αγάπη είναι που μένει και σε κρατάει σε οποιαδήποτε σχέση. Η αμοιβαία αγάπη.

Αυτήν την εβδομάδα είχαμε poll για το ποια θα ήταν η απάντησή μας αν το φιλαράκι μας ερωτευόταν τον πρώην δικό μας έρωτα. Δύσκολη απάντηση και να την εννοείς όποια κι αν είναι αυτή.

Βλέπεις, δεν είναι δύσκολο να ερωτευτείς κάποιον άνθρωπο που είχε ερωτευτεί ένας δικός σου άνθρωπος. Καρδιά είναι, δε ρωτάει. Άλλωστε, έτσι όπως τον έχεις περιγράψει στους φίλους σου, μέσα απ’ τα δικά σου μάτια, είναι πολύ εύκολο κάποιος άλλος να δει αυτά που είδες κι εσύ, ίσως περισσότερα.

Το 25% απαντήσατε «Δεν έχω τέτοιους φίλους». Σας το εύχομαι ειλικρινά να μην έχετε τέτοιους φίλους για όσα χρόνια ζείτε, αλλά να ξέρετε πως επειδή δε συνέβη μέχρι στιγμής, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε λίγα χρόνια. Έτσι κι αλλιώς, μιλάμε για τον πρώην έρωτά σας. Όχι για τον τωρινό. Τι σας νοιάζει τι κάνει ο πρώην έρωτάς σας και με ποιον; Για να χωρίσατε, κάποιος καλός ή κακός λόγος θα υπήρχε. Φαντάζομαι επίσης, ότι μιλάτε για τον «έρωτα» με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Όχι για όλους, αλλά και πάλι, δεν είναι απίθανο να συμβεί το αναπόφευκτο.

Φαίνεται όμως ότι για κάποιους ανθρώπους κάποια πράγματα είναι απαγορευμένα γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό –το 34% για την ακρίβεια– που «κέρδισε» το poll ήταν η απάντηση «Να ζήσετε, αλλά εμένα ξέχνα με». Αν με ρωτάς, είναι αρκετά απόλυτο αυτό γιατί έτσι χάνεις κι έναν ακόμη άνθρωπο απ’ τη ζωή σου. Πέρα από τον έρωτα, χάνεις και τον φίλο. Και φυσικά είναι με κεφαλαίο γράμμα κι ο φίλος, γιατί ήταν εκεί να σε βοηθήσει και να σου σταθεί περισσότερο απ’ τον έρωτα. Δεν είναι λίγο εγωιστικό να τον κρατάς πίσω κι αυτόν και να μην τον αφήνεις να ζήσει κάτι όμορφο;

Αντιλαμβάνομαι ότι στην αρχή θα υποστείτε ένα σοκ αρκετά μεγάλο, γιατί ήταν ο δικός σας έρωτας, πώς γίνεται να γίνει και κάποιου άλλου; Αλλά δεν είναι καλύτερο να τον έχει κάποιος δικός σας άνθρωπος που ξέρετε ότι θα του φερθεί «σωστά»  παρά ένας ξένος που μπορεί να τον πονέσει ακόμη περισσότερο; Με την προϋπόθεση πάντα, ότι σας έχει μιλήσει ανοιχτά ο φίλος και δεν το κάνει πίσω απ’ την πλάτη σας. Αυτοί οι φίλοι, οι ντόμπροι και σταράτοι, είναι φίλοι που αξίζουμε να έχουμε στη ζωή μας.

Ας μην είμαστε απόλυτοι σε κάποια πράγματα. Θα μπορούσατε να το πάθετε κι εσείς. Όταν αντιστρέφεις τους ρόλους είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις.

Ίσως κάπως έτσι να σκέφτεστε κι εσείς, οι 22% που απαντήσατε «Ώρα καλή την πρύμνη σου κι αέρα στα πανιά σου», όχι γιατί είστε ανώτεροι, αλλά γιατί ξέρετε πως δεν ήσασταν εσείς ο σωστός άνθρωπος για να τον κάνετε χαρούμενο κι ευτυχισμένο, αλλιώς δε θα ήταν και πρώην. Θα ήταν νυν κι ίσως κι ο ένας και μοναδικός που θα μπορούσατε να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας μαζί του.

Θέλει θάρρος και κότσια να παραδεχτείτε πρώτα στον εαυτό σας και μετά στους τρίτους, ότι δεν ήσασταν ικανός να βγάλετε τον καλύτερο εαυτό του άλλου. Θέλει πολλή δουλειά με τον εαυτό σας κι αρκετές ώρες μοναξιάς.

Ίσως πάλι να σκέφτεστε πως θα μπορούσε όντως να συμβεί και σε εσάς το συγκεκριμένο ή να σας έχει συμβεί και να ήταν κάτι πάρα πολύ όμορφο όλο αυτό που ζήσατε. Άλλωστε οι έρωτες πάνε κι έρχονται. Οι φίλοι όμως που είναι εκεί για εσάς, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα κι αυτούς είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο στη ζωή μας.

Το 19% που απάντησε «Τι είπαμε θα πιούμε απόψε;» περιλαμβάνει κι εμένα μέσα. «Η ζωή, είναι πολύ μικρή για να της χαλάς χατίρι» μου λέει συνέχει η μάνα μου κι έχει απόλυτο δίκαιο. Για να είναι κάποιος άνθρωπος στη ζωή σας ταμπελοποιημένος ως πρώην, τότε πρώην θα παραμείνει. Όσο κι αν θέλετε να είναι νυν. Το να ζούμε στο παρελθόν, δεν αφήνει κανέναν μας να προχωρήσει μπροστά. Κι είναι άδικο αυτό.

 

Επιμέλεια Κειμένου Λάμδας Βήτα: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Λάμδα Βήτα