Κάθε μέρα κι ένα νέο ξεκίνημα. Ξύπνημα, καφές, προγραμματισμός κι έτοιμοι να ξεχυθούμε στους δρόμους και να κατακτήσουμε τον κόσμο. Και κάπου εκεί ανάμεσα σε δουλειές και βόλτες βρισκόμαστε να περπατάμε και να αντικρίζουμε χιλιάδες άγνωστα πρόσωπα που, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα ξαναδούμε στη ζωή μας. Φάτσες άγνωστες, λυπημένες, νευριασμένες, χαρούμενες ή απαθείς. Και μερικές από αυτές τις φάτσες, όταν τύχει και κοιταχτούμε, μας χαμογελάνε.

Αυτό ήταν λοιπόν και το θέμα μας στο εβδομαδιαίο μας poll. Σας ρωτήσαμε, λοιπόν, ποια είναι η αντίδρασή σας, όταν ένας άγνωστος στο δρόμο σας χαμογελά. Μπορεί να είναι ένας γοητευτικός κύριος ή κυρία ή η γιαγιά που κάθεται δίπλα σας στη στάση ή κάποιος που πέσατε ο ένας πάνω στον άλλο, ακόμα και κάποιος με τον οποίο περιμένετε μαζί στο φανάρι. Τις περισσότερες φορές, δε σημαίνει τίποτα παραπάνω απ’ το γεγονός ότι μέσα στην τρέλα στης καθημερινότητας κάποιος άγνωστος ή άγνωστη σας είδε και του φτιάξατε στιγμιαία το κέφι, άρα και σας το έδειξε με το -αυθόρμητο συνήθως- χαμόγελό του. Ίσως, πάλι, να του συνέβη κάτι υπέροχο, να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος και να θέλει να μεταδώσει τη χαρά του σκορπίζοντας χαμόγελα. Μην αποκλείουμε και το γεγονός να σας είδε μουρτζούφληδες και να θέλησε να σας χαμογελάσει, για να σας φτιάξει λίγο το κέφι. Με μεγάλη προθυμία μας απαντήσατε και τα αποτελέσματα είναι παρακάτω για να τα σχολιάσουμε παρέα.

Στην κορυφή με ποσοστό 66,6% βρέθηκε η ανταποδοτική απάντηση. Σας χαμογελάει κάποιος, του ανταποδίδετε όλο χαρά το χαμόγελο κι εσείς. Και πολύ καλά κάνετε, καθώς στις μέρες μας να βλέπεις ανθρώπους να σου χαμογελάνε χωρίς να σε ξέρουν, έχει καταντήσει κομματάκι σπάνιο. Είναι όμορφο να χαμογελάμε, είναι ανέξοδο, άκοπο και σας χαροποιεί, άρα του χαμογελάτε πίσω κι εσείς. Μια όμορφη χειρονομία, που μας θυμίζει πως πάντα υπάρχει χώρος, χρόνος και λόγος να κάνουμε λίγο προς τα πάνω τις άκρες των χειλιών μας και να φωτίζεται λίγο το πρόσωπό μας. Πόσο πιο όμορφη θα ‘ταν η πόλη αν μοιράζαμε χαμόγελα από ‘δω κι από ‘κει; Ακόμα κι αν είναι χαμόγελο αμηχανίας, και πάλι χαμόγελο είναι και μάλιστα απ’ τα πιο γλυκά.

Στη δεύτερη θέση, αρκετά πιο χαμηλά με ποσοστό 29% είστε εκείνοι που σαν πρώτη σκέψη έχετε το «Απορώ! Με ξέρει από κάπου;». Λογική κι αναμενόμενη απάντηση, ειδικά, αν σκεφτεί κανείς, πόσους ανθρώπους έχουμε συναντήσει μέσα στα χρόνια. Αδύνατον να θυμάστε όλους όσους κάποτε είχατε συστηθεί, οπότε έχετε κι ένα άγχος μήπως φανείτε αγενείς και προσβάλλετε κάποιον που κάποτε είχατε πει μια κουβέντα. Ενδεχομένως να είστε κι αφηρημένα πλάσματα που έχετε γενικά μια δυσκολία να συγκρατείτε πρόσωπα, οπότε πάντα θα έχετε μια ανησυχία μήπως ο άγνωστος που σας χαμογελάει, αποδειχθεί πως, όχι μόνο δεν είναι άγνωστος, αλλά έχετε βρεθεί και καμιά δεκαριά φορές παλαιότερα.

Στην τρίτη θέση, έχουμε εσάς τους κάπως φοβισμένους. Ποσοστό 4% δήλωσε πως με το που του χαμογελάσει κάποιος, βάζει τα πόδια στην πλάτη και γίνεται καπνός. Για να τα λέμε κι ειλικρινά, αν ο άλλος έχει το χαμόγελο του Τζακ Νίκολσον στη «Λάμψη», μάλλον την καλύτερη επιλογή κάνατε. Είναι και μερικοί με το χαμόγελο του τρελού που τρομάζουν κόσμο κι ας είναι κατά βάθος άκακα αρνάκια. Ή κι όχι, τόσα, δυστυχώς, ακούμε κάθε μέρα. Επιλέγετε να μην το ρισκάρετε λοιπόν, ιδιαιτέρως αν σας είχε βγει και σε κακό στο παρελθόν. Δεν αποκλείεται, βέβαια, κι απλά να αιφνιδιαστήκατε, οπότε η πρώτη σας αντίδραση να είναι η φυγή. Όλες οι αντιδράσεις κι οι συμπεριφορές είναι αποδεκτές, καθώς ο κάθε άνθρωπος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Τέλος, έχουμε εσάς τους θαρραλέους. «Του πιάνω την κουβέντα» ψήφισε ποσοστό της τάξης του 0,4% και σας βγάζουμε το καπέλο. Είτε γιατί σας καλάρεσε το άτομο που σας έριξε το χαμόγελο (πού ξέρετε, κι αν ξεκινήσει ιστορία αγάπης από ένα χαμόγελο, όλα γίνονται), είτε γιατί βαριόσασταν κι αποφασίσατε να πιάσετε κουβέντα για να περάσει ευχάριστα η ώρα, ανοίγετε το στοματάκι σας κι ανταποδίδετε το χαμόγελο με το μιλητό. Άνετοι τύποι, ωραίοι και κοινωνικοί. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει μια συνομιλία -αν και το άτομο που σας χαμογέλασε έχει παρόμοια διάθεση και δεν αρκείται στο χαμόγελο- και κανείς δε μπορεί να ξέρει αν θα είναι του δίλεπτου ή θα απορείτε μετά τι σόι παιχνίδια μπορεί να παίζει η ζωή. Από ένα άσχετο χαμόγελο ξεκίνησε μια όμορφη γνωριμία ή απλά αντί να είστε μόνοι και να βαριέστε, περάσατε ένα ευχάριστο διάστημα συζητώντας. Όμορφα πράγματα.

Χαμόγελα κι άγνωστοι, λοιπόν, άγνωστα χαμόγελα που συναντάν τα δικά μας ή μας προκαλούν ποικίλα συναισθήματα στην καθημερινή μας ρουτίνα. Είτε μας το ανταποδώσουν είτε όχι, να χαμογελάμε, πρώτα από όλα για εμάς. Χαμογελάστε να ομορφύνουμε τον κόσμο γύρω μας, είναι πιο σημαντικό απ’ όσο φανταζόμαστε.

Να έχετε μια όμορφη και χαμογελαστή εβδομάδα!

Συντάκτης: Κατερίνα Δούκα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη