Χριστούγεννα, η πιο στολισμένη και όμορφη εποχή του χρόνου. Λαμπιόνια και γιρλάντες παντού, στους δρόμους, στα μαγαζιά, στα σπίτια. Είναι η εποχή που πρέπει να στολιστείς και εσύ βρε αδερφέ, για να ταιριάξεις στο εορταστικό κλίμα. Να στολιστείς μέσα κι έξω και να δώσεις αυτή τη λίγη παραπάνω αγάπη που φυλάς όλο το χρόνο. Να ανταλλάξεις δώρα κι αγκαλιές και χαμόγελα με αυτούς που αγαπάς περισσότερο.

Αυτή η μαγεία των Χριστουγέννων έρχεται να ολοκληρώσει το μέσα σου. Να σε γυρίσει στο σπίτι σου, σε εκείνη τη γνώριμη ζεστασιά και σ’ αυτές τις μυρωδιές που από πάντα ήταν οι αγαπημένες σου. Ή να σε κάνει να γεμίσεις τη βαλίτσα σου και να τριγυρίσεις την υδρόγειο. Να γνωρίσεις άλλες μυρωδιές και να αγαπήσεις μια ζεστασιά αλλιώτικη.

Την προηγούμενη βδομάδα λοιπόν, σας ρωτήσαμε στο I love Polls πού θα σας βρουν τα φετινά Χριστούγεννα. Το 75% ψηφίσατε σπίτι χωρίς δεύτερη σκέψη. Ψηφίσατε οικογένεια και σπιτικές λιχουδιές και μπόλικη αγάπη που ξέρετε ότι όμοιά της δε θα βρείτε αλλού. Ειδικά αν είσαι φοιτητής σε άλλη πόλη και έχεις να δεις το σπίτι σου καιρό, αυτή η εορταστική επιστροφή είναι πάντα η πιο γλυκιά επιλογή.

Είναι όμορφο να γυρίζεις σπίτι. Είναι όμορφο να γυρίζεις στην οικογένειά σου. Σε εκείνους που όσο χρονών και να είσαι σε βάζουν να τους τραγουδήσεις τα κάλαντα με τριγωνάκι για να μπουν καλά οι γιορτές, όπως λένε –και να σου δώσουν κι ένα χαρτζιλίκι για τον «κόπο» σου. Σε εκείνους που θα μαγειρέψουν για ένα στρατό ολόκληρο γιατί «τόσο καιρό εκεί πέρα το παιδί δεν έτρωγε καλά». Σε εκείνους που το πιο πολύτιμο δώρο για τα δικά τους Χριστούγεννα είσαι εσύ και η παρουσία σου που τους γεμίζει το σπίτι.

Γιατί κακά τα ψέματα τους αγαπάς όσο τίποτα τους δικούς σου. Όσο κι αν μερικές φορές σου σπάνε τα νεύρα, όσο κι αν πιστεύεις ότι γίνονται υπερβολικοί με την αγάπη τους. Και σου λείπουν. Οπότε τι καλύτερο από το να περάσεις αυτές τις χριστουγεννιάτικες μέρες μαζί μ’ αυτούς και τα χαμόγελά τους; Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτήν που δίνεις, έτσι δεν είναι;

Όλα εκείνα τα γνώριμα ζευγάρια μάτια που σε κοιτούν λες και είσαι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου, σου δίνουν ένα αίσθημα αναντικατάστατο. Όλοι εσείς λοιπόν που θα γυρίσετε στις βάσεις σας για τις γιορτές, το ‘χετε επιθυμήσει εκείνο το αίσθημα. Κι εγώ μαζί.

Εσείς οι υπόλοιποι, εσείς το 25%, ψηφίσατε βαλίτσα και ταξιδάκι για τις γιορτές. Έχετε πακετάρει τα ζεστά σας και τις πιο ευχάριστές σας σκέψεις για Χριστούγεννα με χιονισμένα τοπία και ανθρώπους που μπορεί να μιλούν άλλη γλώσσα, αλλά θα είναι μέσα τους το ίδιο στολισμένοι με εσάς. Εκτός κι αν το ταξίδι σας είναι εντός συνόρων, οπότε θα απολαύσετε τα κλασικά ελληνικά Χριστούγεννα με εκείνον ή με εκείνους που επιλέξατε να πάρετε μαζί.

Γιατί τη ζητάμε την αλλαγή μας ώρες-ώρες. Και αυτή η εορταστική περίοδος δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε, να γνωρίσουμε άλλες πόλεις, άλλους ανθρώπους και να χαρούμε τις γιορτές όπως εμείς επιλέξαμε, με ή χωρίς τη γνώριμη ζεστασιά της βάσης μας.

Όπως και να ‘χει, όπου κι αν σας βρουν τα φετινά Χριστούγεννα, σιγουρευτείτε ότι θα τα περάσετε με εκείνους που θα εκτιμήσουν το κάθε λεπτό της παρουσίας σας. Εκείνους που δε θα χρειαστούν δώρα για να νιώσουν, ούτε θα περιμένουν ανταλλάγματα για την όποια έκφραση αγάπης τους. Εκείνους που θα ξέρουν ότι τους επιλέξατε για τη σημαντικότητά τους και όχι για κάποιες τυπικές χειρονομίες.

Έτσι κι αλλιώς, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που γιορτάζεις συναίσθημα και φως, ανιδιοτέλεια και ευτυχία. Είσαι εκεί που επιλέγεις να είσαι, με τους ανθρώπους που είναι σημαντικότεροι απ’ όλους τους άλλους. Γιορτάζεις εκείνους που σου δίνουν χαρά και λίγα έξτρα δευτερόλεπτα αγκαλιάς και αυτό είναι το ομορφότερο συναίσθημα απ’ όλα. Να νιώθεις ότι είσαι σπίτι επειδή είσαι μ’ εκείνους που σε σκάνε από αγάπη.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαριάννας Συμεωνίδη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Μαριάννα Συμεωνίδη