Μια άποψη που υποστηρίζουμε πολύ -είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι- είναι πως για κάποιες σχέσεις -είτε ερωτικές, είτε φιλικές- θα κάναμε τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Κυρίως για φιλικές σχέσεις, όμως, που έχουμε μοιραστεί πόνους, χαρές, επιτυχίες, απογοητεύσεις, γέλια και κλάματα, δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας και ό,τι αφορά το φιλαράκι μας δεν το αφήνουμε να πέσει εύκολα κάτω. Η μήπως όχι;

Το poll της εβδομάδας μας, λοιπόν, έχει να κάνει με το κέρατο, και συγκεκριμένα τι θα κάναμε αν μαθαίναμε ότι κάποιος απατάει το κολλητάρι μας. Έρχεται αυτή η άβολη στιγμή που το μαθαίνεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς! Από τη μία θες να πας και να το πεις αμέσως, από την άλλη δε θες να φανείς καρφί και σκέφτεσαι πρώτα να μιλήσεις με αυτόν που έκανε την κουτσουκέλα και ένα τρίτο σενάριο είναι να μη θες να συμμετέχεις καθόλου και να μπλέξεις σε όλο αυτό που συμβαίνει. Αυτές ήταν και οι επιλογές που είχατε ως απαντήσεις στο εβδομαδιαίο ερώτημά μας! Μαθαίνεις ότι κερατώνουν το κολλητάρι σου, τι κάνεις; Είσαι από αυτούς που τρέχουν και το λένε αμέσως; Μήπως συζητάς πρώτα με τον «ένοχο» και τον πιέζεις να αποκαλυφθεί ή δε λες τίποτα γιατί δε θες να ανακατευτείς; Εμείς απλώς ρωτήσαμε, σας δώσαμε κάποιες πιθανές επιλογές και εσείς κρίνατε το αποτέλεσμα ψηφίζοντας!

Βλέποντας τα στατιστικά, φαίνεται πως στην τρίτη θέση βρίσκεται η τρίτη επιλογή με ποσοστό 8,62%. Ένα πολύ μικρό ποσοστό από εσάς  -αλλά υπαρκτό- προτιμούν να μείνουν άπραγοι παρά να μπλέξουν στα προβλήματα άλλων. Ακόμα κι αν αυτός ο άλλος είναι το κολλητάρι τους και μόλις έχουν μάθει πως τον κερατώνουν, τον κοροϊδεύουν και προφανώς χάνει το χρόνο του με ένα άτομο που το έχει προδώσει. Παρόλα αυτά σαν άποψη είναι δεκτή, αφού, δεν μπορούν όλοι να διαχειριστούν τα πάντα και ίσως και την αντίδραση του κολλητού μετά την ανακοίνωση ενός τέτοιου νέου.

Στη δεύτερη θέση της ψηφοφορίας, με ποσοστό 41.26%, η επιλογή «συζητώ με τον ένοχο και τον πιέζω να αποκαλυφθεί»! Εδώ, λοιπόν, όσοι ψήφισαν τη συγκεκριμένη επιλογή ως απάντηση στο ερώτημα, σίγουρα αμφιταλαντεύονται και από τη μία θέλουν να πάνε να τα πούνε όλα, αλλά από την άλλη προτιμούν να αφυπνίσουν τον ένοχο, ώστε να το παραδεχτεί ο ίδιος και να το ομολογήσει μόνος τους. Δίνουν, δηλαδή, και στον άλλον την ευκαιρία να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα (μεν), να ακούσουν την δική του εκδοχή της ιστορίας, ακόμη κι αν θέλουν να τον σπάσουν στο ξύλο, γι’ αυτό που έκανε στο φιλαράκι τους. Παρόλα αυτά, συζητάνε, και τον προτρέπουν να αποκαλύψει όλη την αλήθεια και να αναλάβει την ευθύνη. Ίσως -εδώ που τα λέμε- να είναι και λίγο εκβιαστική η συγκεκριμένη προτροπή. Άρα όσοι επιλέξατε αυτή την επιλογή, θέλετε οπωσδήποτε να σώσετε το κολλητάρι σας απ’ αυτή την κατάσταση, αλλά να μην είστε εσείς αυτοί που θα του ραγίσουν την καρδούλα. Εξάλλου ας πληρώσει ο ένοχος. Αν έχει τύψεις φυσικά!

Φτάνοντας σιγά-σιγά στο τέλος σας φέρνω και τη νικητήρια απάντηση. Αυτή με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων. Οι μισοί από εσάς, λοιπόν, με το απόλυτο -καλά, σχεδόν- 50.11% επιλέξατε να τρέξετε αμέσως στο φιλαράκι σας και να τα πείτε όλα. Εδώ που τα λέμε, έτσι είναι. Άμα σε πνίγει το άδικο για πόσο να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό και να μείνεις μ’ αυτό τον κόμπο στο λαιμό; Στο κάτω-κάτω ας μην απατούσε ο άλλος! Και πόσο μάλλον το δικό σου (!) κολλητάρι. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, αν κάνατε αυτή την επιλογή μάλλον κάτι ξέρουν τα άτομα που σας επέλεξαν για κολλητάρια τους! Δε σας νοιάζουν οι συνέπειες, το τι θα πει ο άλλος, το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γλυτώσετε μια και καλή το φιλαράκι σας από έναν άνθρωπο που πολύ πιθανόν να μην άξιζε όσο νομίζατε τελικά. Όσο κι αν πονέσει, τουλάχιστον θα είστε εκεί όταν ο κολλητός θα ξεσπάσει για να εκτονωθεί μπας και χωνέψει την απιστία. Θα είστε εκεί να στηρίξετε και να υποστηρίξετε τον άνθρωπο που θεωρείτε οικογένεια -κι ας μην είναι. Θα κλάψει, θα πονέσει, θα πληγωθεί ο εγωισμός του μα κάπου εκεί θα του θυμίσετε πως « Η αξιοπρέπεια που χάθηκε δεν ήταν η δική του.»

Και έτσι Δευτεριάτικα, θα σας αφήσω με μια φιλική συμβουλή. Αν φτάσεις στο σημείο αγαπητέ «ένοχε» να θες να απατήσεις και να μην μπορείς να το ελέγξεις, τότε σιγουρέψου πως η φωλιά σου είναι άδεια! Γιατί αν είναι άδεια, δε πα να τη λερώσεις; Δε μας καίγεται καρφί! Δικιά σου είναι, ελεύθερος δηλώνεις και κάνεις ό,τι θες. Όταν όμως μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν άλλον άνθρωπο μάζεψε λίγο τα πλοκάμια σου και περιορίσου σε αυτό που επέλεξες εξαρχής. Κι αν δεν αντέχεις πες το και άσε τον άλλον να φύγει. Και οι δύο περιπτώσεις θα πληγώσουν αυτόν που σε αγάπησε πραγματικά, αλλά καλύτερα ένας χωρισμός σκέτος παρά ένας χωρισμός με κέρατο και απιστίες.

Άντε και καλή μας εβδομάδα!

Συντάκτης: Τζένη Άστρα