Πρώτο ραντεβού. Η αφετηρία πολλών πραγμάτων για ένα δυνητικά ερωτευμένο ζευγάρι ή μία απλή έξοδος δύο ανθρώπων που έτυχε η χημεία τους να μην εκτοξευθεί. Έχοντας ξεπεράσει το πιο ζόρικο στάδιο της πρότασης για τη συνάντηση κι οπλισμένος με αυτοπεποίθηση, φοράς τον πιο φωτεινό σου εαυτό και ξεκινάς. Η φαντασία τρέχει, το μυαλό σου αυτοσχεδιάζει και σταματάει ακριβώς τη στιγμή που το πρόσωπο του ραντεβού σκάει μύτη και σου χαμογελάει.

Ανυπομονείς να καθίσετε σε ένα όμορφο μέρος και να ξεκινήσετε να ανακαλύπτετε πράγματα ο ένας για τον άλλο. Εκεί που θα διαπιστώσετε για πρώτη φορά αν ταιριάζετε νοητικά και μέσα απ’ τη γλώσσα του σώματος θα ανακαλύψετε αν επικοινωνούν τα σώματά σας.

Τι γίνεται όμως όταν η βόλτα αυτή που προσδοκούσες τόσο πολύ δεν έχει την εξέλιξη που περίμενες; Με άλλους θα ταιριάζουμε λιγότερο, με κάποιους περισσότερο και με ορισμένους καθόλου! Δεν αρκεί η εξωτερική ομορφιά για να το κρίνουμε αυτό. Δε μένει παρά να το διαπιστώσουμε όσο τους γνωρίζουμε εσωτερικά. Κι αφετηρία την γνωριμίας αυτής, το πρώτο ραντεβού. Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια εκείνα που μας οδηγούν ώστε να χαρακτηρίσουμε ένα ραντεβού ξενέρωτο; Αυτό ήταν και το ερώτημα του poll της περασμένης εβδομάδας.

Πάνω από το μέσο όρο και με ποσοστό 57.45% ψηφίζετε με πάθος πως συχνότερη αιτία είναι το να μη βρίσκεις τι να συζητήσεις. Θα έχετε παρατηρήσει όλοι αυτά τα ζευγάρια που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο και δε μιλάνε καθόλου. Και μένεις να αναρωτιέσαι αν πρόκειται για δύο ανθρώπους που είναι καιρό μαζί, οπότε κι η σιωπή τους αποτελεί μέρος της οικειότητας ή είναι απλά η αρχή μιας αμήχανης συνάντησης κάποιων που μόλις γνωρίζονται. Η άνεση της επικοινωνίας αποτελεί μέρος του ραντεβού που μέσα από αυτήν θα ξεδιπλωθούν οι χαρακτήρες και θα έρθουν στην επιφάνεια στοιχεία της προσωπικότητας. Αργά ή γρήγορα διαπιστώνεις αν σε ενδιαφέρει το λεκτικό κομμάτι αυτό της σχέσης να μετατραπεί σε πράξη. Στη φυσική εξέλιξη του ραντεβού, η ροή της κουβέντας θα πρέπει να κυλάει ομαλά κι οι λέξεις να βγαίνουν αβίαστα απ’ τα χείλη. Έτσι, κάποια στιγμή κοιτώντας το ρολόι σου θα διαπιστώσεις πως ο χρόνος πέρασε τόσο γρήγορα, σημάδι πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Βέβαια, αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί μονόδρομο για όλους. Το τρακ κι ο παράγοντας του άγχους κάνουν το στόμα να σφραγίζει κι από εκεί που υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα να πεις με κάποιον, ξαφνικά δε βρίσκεις ούτε ένα. Η σιωπή εξαπλώνεται. Αναζητάς τι θέμα να ανοίξεις, κι αν τελικά αυτό το θέμα αποτύχει, τι θα σκεφτεί ο άλλος για σένα. Δεν ξέρεις τι άνθρωπος είναι κι αν θα σε παρεξηγήσει στο πόσο διακριτικός πρέπει να γίνεις μαζί του και σε αυτά που τον ρωτάς. Λίγο ντροπαλός να είναι ο ένας κι ελάχιστα εσωστρεφής ο άλλος, πάει χάθηκε το παιχνίδι της κουβέντας. Και κάπως έτσι καταλήγουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Το βλέμμα στο πάτωμα ή οπουδήποτε αλλού γύρω. Το κινητό δια χείρας κι αναμένουμε τη στιγμή για το λογαριασμό. Να απαλλαγούμε απ’ τη δύσκολη αυτή θέση που βρισκόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Οι δυσκολίες πάνε κι έρχονται και προχωράμε κατευθείαν στο τεστ προσωπικότητας. Το κακό χιούμορ, λοιπόν. Με εσάς να το τοποθετείτε ένα σκαλοπάτι από κάτω με ποσοστό 22.53%. Κι εδώ που τα λέμε το χιούμορ του καθενός είναι ένα εντελώς υποκειμενικό ζήτημα. Δεν είναι ωραία εικόνα ένα απορημένο πρόσωπο κι εσύ να χαχανίζεις ασταμάτητα γιατί ήσουν ο μόνος που σου άρεσε το αστείο σου, το βρήκες ευφυέστατο και μπράβο σου που το είπες! Αποτελεί θέμα αλληλεπίδρασης κι οι εκφράσεις θα πρέπει να συμπληρώνουν η μία την άλλη κι απ’ τα δύο πρόσωπα. Ή τουλάχιστον να υπάρχει μια θετική ανταπόκριση ως προς το τι θεωρεί και το ραντεβού σου αστείο. Όχι να γελάει απλώς από ευγένεια για να μη σε κακοκαρδίσει ή στη χειρότερη περίπτωση να μη σκάει καν χαμόγελο γιατί βρίσκει το χιούμορ σου κρύο και προσβλητικό. Επίσης το χιούμορ δηλώνει και μια κάποια ορισμένη οικειότητα. Χωρίς παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, η συζήτηση κυλάει ομαλά και τα γέλια είναι ένας καλός οιωνός.

Περάσαμε κιόλας απ’ το πρώτο ραντεβού στις πολλές οικειότητες; Υποστηρίζετε πως αμέσως μετά έρχεται η υπερβολική οικειότητα με 10.51%. Ο προσωπικός χώρος του καθενός είναι ένα δικαίωμα που δεν το παραβιάζεις αν δε σου έχει επιτραπεί κι αν δε σου έχει δοθεί το πράσινο φως. Ειδικά όταν έρχεστε πρώτη φορά τετ α τετ  θα πρέπει να δείξεις και τον απαραίτητο σεβασμό. Κρατάς τις αποστάσεις σου κι αν η γλώσσα του σώματος μιλήσει, διακριτικά κάνεις ένα βήμα τη φορά. Μόνο όμως αν σιγουρευτείς ότι υπάρχει κοινή επιθυμία να έρθετε πιο κοντά. Μην ξεχνάμε ότι η άνεση έρχεται συνειδητά και με την καθημερινή τριβή. Αποτελεί αμοιβαίο συναίσθημα κι ειδικά όταν ένα άγγιγμα αναμένεται με αγωνία, η εκδήλωσή του φέρνει αναπάντεχη ευχαρίστηση και χαρά. Οποιεσδήποτε είδους άσεμνες χειρονομίες όχι απλά φέρνουν τον άλλον σε δύσκολη θέση αλλά δημιουργούν αποστροφή. Όταν γίνονται τέτοιες κινήσεις σε βάρος του άλλου πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ το να αισθανθεί οικεία μαζί μας.

Μπορεί όλα να βαίνουν καλώς. Η ατμόσφαιρα να είναι κατάλληλη και το τοπίο ειδυλλιακό. Στόχος όμως είναι και να έχεις τον έλεγχο της κατάστασης. Ένα δυο ποτάκια θα βελτιώσουν τη διάθεση και θα βοηθήσουν στην έκφραση των συναισθημάτων. Το να πιεις αρκετά είτε γιατί έχεις υπερβολικό άγχος είτε γιατί απλά το συνηθίζεις, δεν είναι δικαιολογία. Το υπερβολικό αλκοόλ σε κάνουν να εξωτερικεύσεις έναν εαυτό που δε σε αντιπροσωπεύει. Κι οδηγείς τον άλλο σε συμπεράσματα που δε συγκλίνουν με την πραγματικότητα. Δεν του δημιουργήσεις, δηλαδή, τη σωστή για σένα εικόνα. Διαστρεβλώνεις με αυτόν το τρόπο την εικόνα σου κι έτσι το πρώτο ραντεβού είναι καταδικασμένο να οδηγηθεί με 9.51% πιθανότητες σε αποτυχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρώτη εικόνα είναι που μετράει. Κι άντε να πείσεις την επόμενη μέρα νηφάλιος το ενδιαφερόμενο πρόσωπο για μια δεύτερη ευκαιρία.

Δεν υπάρχει μυστικό για ένα επιτυχημένο ραντεβού. Αρκεί η ευγένεια, δυο μάτια να σε κοιτούν με λαχτάρα και να είσαι ο εαυτός σου. Γιατί πολλές θεωρίες ειπώθηκαν αλλά τη στιγμή της πράξης όλα χάνονται και κρίνονται στις λεπτομέρειες. Γι’ αυτό βγείτε, αγαπηθείτε ή αποτύχετε να ερωτευτείτε. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα κι όλα παίζουν ρόλο μέχρι να συναντήσετε τον ένα και μοναδικό άνθρωπο που θα γίνει το αγαπημένο σας ραντεβού.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη