Στόχος. Το σημείο στο οποίο θέλεις να φτάσεις, αυτό που δε σου επιτρέπει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Απαιτεί τον κόπο σου, την αφοσίωσή σου, τις θυσίες σου. Δείχνει το δρόμο και δίνει ουσία στις μέρες σου, νόημα στη ζωή σου.

Θέτουμε, όμως, στόχους; Κι αν ναι, τι είδους προτιμάμε; Τους απλούς κι εύκολους, τους ζόρικους ή τους εξωπραγματικούς; Μένουμε σταθεροί σ’ αυτούς ή τους βάζουμε το πρωί και τους ξεχνάμε μέχρι το βράδυ;

Αυτό ήταν το θέμα που μας απασχόλησε στο poll της προηγούμενης εβδομάδας κι απ’ τις απαντήσεις σας επιβεβαιώσαμε μια σκληρή αλήθεια: η γοητεία του δύσκολου είναι ακαταμάχητη για τους περισσότερους από εμάς. Το 45%, λοιπόν, θέτει στόχους ζόρικους, για να ιντριγκάρεται. Γι’ αυτούς εκεί είναι η ομορφιά, στην πρόκληση. Θέλουν να παλέψουν, να το φέρουν από δω, να το πάνε κι από κει, να ψάξουν εναλλακτικές, να παιδευτούν. Αν δεν υπάρχει και λίγο παίδεμα, άλλωστε, πώς θα έχει νοστιμιά το αποτέλεσμα; Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν ότι τα πιο δύσβατα κι ανηφορικά μονοπάτια είναι αυτά που οδηγούν στην καλύτερη θέα. Πώς να τους αδικήσεις;

Ένα αρκετά αξιόλογο ποσοστό, της τάξεως του 23%, το πήγε ένα βήμα παραπέρα κι επέλεξε τους εξωπραγματικούς στόχους. Τι να τους πει η κοινή λογική που κάνει τα όνειρά τους να φαίνονται αδύνατα; Αυτοί γουστάρουν και πολύ καλά κάνουν! Εξάλλου, εξωπραγματικό φαίνεται οτιδήποτε μέχρι να γίνει πραγματικό και να μας αφήσει όλους με ανοιχτά τα στόματα. Συνεχίστε, παιδιά! Στοχεύστε το φεγγάρι, για να έχετε κατοχυρώσει μια θέση ανάμεσα στ’ αστέρια.

Στην τρίτη θέση, με 15%, έρχονται αυτοί που βάζουν στόχους το πρωί και μέχρι το βράδυ τους έχουν ξεχάσει. Ίσως είναι εκείνοι που έχουν τη θέληση, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τη δύναμη ν’ αφοσιωθούν σε όσα θέλουν να πετύχουν. Μπορεί, ακόμα, να έχουν ανάγκη τους στόχους τους ως κίνητρα, για να σηκωθούν απ’ το κρεβάτι και να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Για να τους καταχωνιάζουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, κάποιο λόγο θα έχουν. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να μην έχει βρεθεί ακόμα στο δρόμο τους κάτι που να τους συναρπάσει τόσο πολύ, ώστε να θελήσουν να το αποκτήσουν πάση θυσία. Αν ισχύει κάτι τέτοιο κι ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία, μην ανησυχείτε: κρατήστε τα μάτια και τ’ αυτιά σας ανοιχτά και κάντε υπομονή μέχρι την επόμενη στροφή!

Στις δύο τελευταίες θέσεις συναντήσαμε σχεδόν απόλυτη ισοψηφία, καθώς καθεμία απ’ τις δύο απαντήσεις συγκέντρωσε το 8% των προτιμήσεών σας.

Μικρό προβάδισμα, όμως (283 έναντι 271 ψήφων), πήραν αυτοί που ακολουθούν τη γενναία απόφαση να ζουν για το τώρα και ν’ αφήνουν τους στόχους για τους υπόλοιπους. Είναι λίγοι, αλλά είναι ζηλευτοί, ας το παραδεχθούμε. Ο στόχος που έχουν ήδη πετύχει είναι πολύ σπουδαίος: έχουν καταφέρει ν’ απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, έχουν αντιληφθεί τη δύναμη του παρόντος που, ουσιαστικά, είναι η μοναδική πραγματικότητα που διαθέτουμε! Μην ξεχνάμε ότι το παρελθόν ζει μόνο στο μυαλό μας και το μέλλον μόνο στη φαντασία μας…

Την τελευταία θέση στις προτιμήσεις σας πήραν οι απλοί και εύκολοι στόχοι κι όσοι επέλεξαν αυτή την απάντηση έχουν το δικαίωμα να καυχιούνται ότι είναι η εξαίρεση του κανόνα! Για τους περισσότερους, τα απλά κι εύκολα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη γοητεία, υπάρχουν, όμως, κάποιοι που θέλουν να στοχεύουν σε όσα δίνουν απλόχερα τη χαρά της επιτυχίας. Μπορεί να μην κοπιάζουν ιδιαίτερα για να τα καταφέρουν, αλλά τα καταφέρνουν κι αυτό δημιουργεί έναν όμορφο φαύλο κύκλο. Κινητοποιούνται, δηλαδή, να συνεχίσουν, γιατί ο πήχης είναι προσιτός κι αντί να τους τρομάζει, τους δίνει χαρά!

Εμείς, με τη σειρά μας, ως pillowfights.gr, θα ευχηθούμε σε όλους, όποιοι κι αν είναι οι στόχοι σας, να έχετε την επιμονή και την υπομονή να τους πετυχαίνετε, να μην εγκαταλείπετε ποτέ τα όνειρά σας και να μην ξεχνάτε ότι εκτός απ’ όλα τα όμορφα που μπορεί να σας φέρει το μέλλον, έχετε να ζήσετε κι ένα υπέροχο παρόν!

 

Επιμέλεια Κειμένου Ζωής Ναούμ: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ζωή Ναούμ