eva-darron-ocdvtgfedc0-unsplash

Το solo travelling, ταξιδεύω δηλαδή μόνος μου, έγινε ευρέως γνωστό τα τελευταία 2 χρόνια κι αναφέρεται κυρίως στη γενιά των millennials. Ακούγεται αρκετά τρομακτικό σαν σκέψη το να φύγεις μόνος σου για να εξερευνήσεις ένα νέο μέρος, πόσω μάλλον να πας διακοπές και να καταφέρεις να το απολαύσεις κιόλας.

Είναι πολλές οι δεύτερες σκέψεις που κρατάνε πίσω κάποιον από το να κάνει πραγματικότητα αυτή τη μοναδική εμπειρία. Ξεκινώντας, είναι αρκετά σύνηθες να υπάρχει μεγάλη αναβλητικότητα μέσα σε μια παρέα ή να μη συμπίπτουν τα προγράμματα του καθενός, οπότε να περιορίζεις τα ταξίδια σου και τις επιθυμίες σου περιμένοντας πότε θα γίνουν όλα ευνοϊκά για όλους. Σε μια άλλη διάσταση τώρα, υπάρχει η ανησυχία για το αν θα καταφέρεις να διασκεδάσεις μόνος σου, χωρίς κάποια συντροφιά· ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις κάτι τέτοιο, είναι λογικός αυτός ο φόβος. Κατά βάθος νοιάζεσαι υπερβολικά για το τι θα πει ο κόσμος, πώς θα σε παρατηρήσει να τρως, να κάνεις μπάνιο, να βγαίνεις έξω για ποτό χωρίς να υπάρχει κάποιος δίπλα σου να σε συνοδεύει. Μάντεψε όμως, ο περισσότερος κόσμος δε θα το παρατηρήσει καν, αλλά κι αν το κάνει σε νοιάζει όντως τι θα σκεφτεί κάποιος που δε θα τον ξαναδείς ποτέ;

Μεγάλο κομμάτι του να ταξιδεύεις μόνος σου είναι και το αν θα καταφέρεις να μη χαθείς· ειδικά σ’ ένα μεγάλο μέρος και την πρώτη φορά που θα το επισκεφτείς, είναι απίθανο να μη συμβεί. Ωστόσο, αυτό δε χρειάζεται να σ’ ανησυχεί τόσο πολύ, αφού κάθε φορά που χάνεσαι είναι μια νέα ευκαιρία να εξερευνήσεις κάτι καινούργιο. Κλείνοντας με τους φόβους, πρέπει να συνειδητοποιήσεις αν η ανάγκη σου για παρέα είναι καμιά φορά φόβος μοναξιάς. Γιατί καμιά φορά, απλώς και μόνο για να μη φαινόμαστε μόνοι μας, δεν έχουμε μάθει να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας και να το απολαμβάνουμε.

Το solo travelling έχει να σου προσφέρει λοιπόν μια πιο δυνατή σχέση με τον εαυτό. Μια τέτοια εμπειρία σου χαρίζει αυτονομία, καθώς ασκείς ο ίδιος έλεγχο στη ζωή σου, παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις και λύνεις μόνος σου προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν. Επίσης, μαθαίνεις να ακολουθείς το ένστικτό σου χωρίς να περιμένεις από άλλους να πάρουν αποφάσεις για σένα και καταφέρνεις να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ξοδεύοντας τόσο χρόνο με τον εαυτό σου είναι αναμενόμενο να  γνωρίσεις πολλές κρυμμένες σου πτυχές, να μάθεις να τις αγαπάς και να δεις πως η μοναχικότητα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να αποφεύγεις, αλλά δείγμα ωριμότητας.

Ακόμη, αυτού του είδους τα ταξίδια είναι απολαυστικά καθώς προγραμματίζεις την κάθε μέρα αποκλειστικά εσύ, επομένως υπάρχει μεγάλη ευελιξία ακόμα κι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή μια ανατροπή. Το σημαντικό εδώ είναι να τα διαχειρίζεσαι με απόλυτη ηρεμία και χωρίς γκρίνια, άλλωστε και να θέλεις να παραπονεθείς πού θα το κάνεις;

Τέλος, πιο σημαντικό από όλα είναι η πληθώρα ευκαιριών για κοινωνικοποίηση. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται το να γνωρίσεις νέο κόσμο, φορώντας το χαμόγελό σου κι έχοντας όρεξη για εξερεύνηση θα το καταφέρεις. Οι ημερήσιες εκδρομές σε διάφορους αρχαιολογικούς τόπους, μουσεία και μέρη αναφοράς της περιοχής που επισκέπτεσαι θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις ταξιδιώτες σαν εσένα. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευθείς τα τοπικά μέρη για φαγητό και ποτό καθώς θα σου δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσεις και τους ντόπιους. Πού ξέρεις, μπορεί να δημιουργηθούν φιλίες που θα σου δώσουν την ευκαιρία να ξανά επισκεφτείς το ίδιο ή νέα μέρη.

Συνοψίζοντας, το να ταξιδέψεις μόνος σου χρειάζεται τόλμη, καλή οργάνωση και πλήρη ενημέρωση σχετικά με το μέρος που θα επισκεφτείς. Σαν extra tip υπάρχει πλέον πλήθος εφαρμογών που μπορούν να σε συνοδεύσουν στο πρώτο σου εγχείρημα και να μοιραστείς την εμπειρία σου με άλλους ταξιδιώτες, να μάθεις αντίστοιχα τις δικές τους και να γνωρίσεις τα ιδανικά locations που αξίζει να επισκεφτείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως το solo travelling, αν το δοκιμάσεις με θετικότητα, θα σε ανταμείψει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου