Όπως λέει ο σοφός λαός, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και φυσικά εδώ μιλάμε για τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ρομαντικές κυρίως. Ναι καλά κατάλαβες, θα αναλύσουμε για ακόμα μια φορά τι συμβαίνει μετά απ’ έναν χωρισμό. Ο χωρισμός λοιπόν είναι μια δύσκολη περίοδος, στην οποία βυθίζεσαι στη θλίψη, τον πόνο και τη μοναξιά ενώ είναι αρκετά σύνηθες να σε κατακλύζουν σκέψεις όπως, «τι πήγε στραβά;», ενώ σκέφτεσαι τι θα άλλαζες και πόσα πράγματα ενδεχομένως θα τα έκανες διαφορετικά.

Μετά έρχονται και οι ανησυχητικές σκέψεις για το μέλλον σου, τι θα κάνεις, πώς θα συνεχίσεις τη ζωή σου και για να μην τα πολυλογούμε περνάς δύσκολα για ένα χρονικό διάστημα. Βέβαια, οι ειδικοί και οι έρευνες μίλησαν και είπαν πως σύμμαχός σου σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο μπορεί να είναι ένα ημερολόγιο χωρισμού. Μη βιαστείς να το κατακρίνεις ως κάτι παιδικό κι εφηβικό, γιατί δε μιλάμε να γράφεις τι έφαγες σήμερα και ποιος συμμαθητής σου σού χαμογέλασε, πλέον είσαι ενήλικας και ώριμος άνθρωπος. Είναι λοιπόν, φυσικό και επόμενο και το ημερολόγιο χωρισμού σου να έχει αυτό το ανάλογο ύφος. Μπορείς να ξεκινήσεις καταγράφοντας απλά τις σκέψεις σου, ειδικά αν είσαι άτομο που δυσκολεύεται με τον προφορικό λόγο, ώστε να μπορέσεις έτσι να εκφραστείς καλύτερα.

Αυτή η απλή καθημερινή συνήθεια, που δε χρειάζεται πολύ χρόνο μέσα στη μέρα σου, θα σε βοηθήσει να εκτονωθείς και να έρθεις αντιμέτωπος με τις σκέψεις σου, τις αληθινές και τις βαθύτερες. Ενδεικτικά μπορείς να γράψεις τι σε ενόχλησε από τον χωρισμό και τον σύντροφό σου, τι θα άλλαζες στην πορεία αυτής της σχέσης και φυσικά τι έμαθες για τον ίδιο σου τον εαυτό. Εκεί βρίσκεται η σημαντικότητα του ημερολογίου, στο να βάλεις μια τελεία σ’ αυτή τη σχέση και εμπειρία ζωής για εσένα, να δεις τι μαθήματα πήρες και να καταλάβεις πώς πραγματικά ένιωσες.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Γνωρίζοντας όλα αυτά για τον εαυτό σου θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τη θλίψη σου πιο γρήγορα, αλλά και να προετοιμαστείς για την επόμενή σου σχέση. Πώς όμως θα κάνεις το σωστό το ημερολόγιο χωρισμού, αυτό είναι ένα ερώτημα καθαρά προσωπικό, υπάρχουν όμως και κάποια γενικά tips που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Αρχικά, μπορείς να βρεις μια στιγμή μέσα στην ημέρα σου που νιώθεις παραγωγικός και έτοιμος να ακούσεις τον εαυτό σου. Καλό είναι να υπάρχει απόλυτη ησυχία στον χώρο σου, ενώ μπορείς να διαλέξεις χαλαρωτική μουσική και να ανάψεις μερικά κεράκια, αν σε βοηθάνε στη χαλάρωση. Μετά, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ακούσεις τις βαθύτερες σου σκέψεις και ν’ αισθανθείς πού νιώθεις τον πόνο του χωρισμού. Το μυστικό είναι να συγκεντρωθείς στο τι συμβαίνει στο παρόν σου, πριν περάσεις και αρχίσεις να αναλύεις τα παρελθοντικά γεγονότα. Επίσης, δε χρειάζεται να ντρέπεσαι αναφορικά με τα συναισθήματα που νιώθεις. Δε σε βλέπει και δε σε ακούει κανείς, οπότε δε χρειάζεται να πείσεις ότι όλα είναι καλά και μόνο ο άλλος έχει πληγωθεί, διαφορετικά χάνεται και η ουσία του ημερολογίου και του σκοπού που έχει.

Γράψε όσα πραγματικά νιώθεις, ακόμα και τις χειρότερες σου σκέψεις προσπάθησε να τις αποτυπώσεις, δε σε βλέπει κανείς, παρά μόνο το ημερολόγιό σου. Ακόμα και αν θες να κλάψεις ή να ουρλιάξεις ενώ γράφεις μπορείς να το κάνεις. Είναι λογικό στην αρχή οι σκέψεις σου να περιστρέφονται και γύρω από τον πρώην ταίρι σου, αλλά προσπάθησε όσο περνάει ο καιρός να το περιορίσεις αυτό κι όσο γράφεις να εστιάζεις στον δικό σου πόνο.

Στο τέλος της ημέρας και της κάθε ημέρας αυτό που μένει και μετράει πραγματικά είναι ο εαυτός μας να είναι καλά. Όσο και αν πονάς πρέπει να κάνεις πράγματα που θα βοηθήσουν εσένα και να προστατέψεις τη ζωή σου. Έτσι, μετά απ’ ένα σημείο καλό είναι να αρχίσεις να εστιάζεις στα πράγματα που θέλεις να πετύχεις στο μέλλον σου και να γράφεις γι’ αυτά. Δοκίμασε το ημερολόγιο χωρισμού και θα δεις πως θα απαλύνει την πίκρα που νιώθεις κι ίσως, αφού ξεπεράσεις τον χωρισμό σ’ ενθαρρύνει να υιοθετήσεις τη συγγραφή ενός ημερολογίου.

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου