Τα Σαββατοκύριακα δεν είναι για ξενύχτια, ούτε για shopping και καφέ στην πόλη. Τα Σαββατοκύριακα είναι για εκδρομές, για καλό φαγητό και για κουβέντα. Ξυπνάς Σάββατο πρωί, φτιάχνεις ένα πρόχειρο σακίδιο, περνάς απ’ τη γωνιακή καφετέρια, παίρνεις έναν καπουτσίνο για το δρόμο κι είσαι έτοιμος. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αν έχεις και παρέα, ακόμα καλύτερα -στο υπογράφω, όμως, πως μια χαρά θα περάσεις και μόνος.

Υπάρχει καλύτερο συναίσθημα –μετά από μία κουραστική εβδομάδα στη δουλειά– απ’ το να βγαίνεις στον αυτοκινητόδρομο έτοιμος να ανακαλύψεις ένα καινούργιο μέρος; Βέβαια, για τον καθένα οι εκδρομές σημαίνουν κάτι διαφορετικό. Άλλος γουστάρει να ανακαλύψει καινούργιες αρχαίες σπηλιές, άλλος την βρίσκει στην ησυχία ενός υπνοδωματίου σ’ ένα όμορφο, μικρό ξενοδοχείο κάπου βουνίσια, άλλος πάλι θέλει να βλέπει τη θάλασσα απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ο ένας ψάχνει για παρέα κι ο άλλος παραδίπλα γουστάρει τη μοναξιά του για ένα 48ωρο -και παραπάνω αν μπορούσε. Άλλος θέλει να πάει για κάμπινγκ κι άλλος λατρεύει τα μοντέρνα ξενοδοχεία με το πλούσιο πρωινό. Άλλος απολαμβάνει να τρώει σε οικογενειακά ταβερνάκια, μα κάποιος άλλος γουστάρει να φάει ετοιματζίδικα απ’ τη δίπλα ψησταριά.

Ο παρονομαστής, όμως, είναι κοινός. Για όλους είναι ευεργετικό να ξεφεύγουν απ’ την πολύβουη πόλη, απ’ τις έγνοιες και σκοτούρες της δουλειάς και των υποχρεώσεων, απ’ τη φασαρία των ίδιων τους των σκέψεων κι απ’ τη μακρινή τους θεία που θέλει να κανονίσουν συνάντηση. Όλοι θα απολαύσουν να δουν τα μάτια τους κάτι διαφορετικό, όχι απαραίτητα καινούργιο –γιατί μπορεί το καταφύγιό τους να ‘ναι κάπου που πηγαίνουν συχνά– μα κάτι διαφορετικό απ’ τα ίδια παραθυρόφυλλα στο απέναντι μπαλκόνι και την ίδια γειτονιά.

Όλοι θα απολαύσουν τη θέα καινούργιων προσώπων και την ηρεμία ενός ποτηριού κόκκινο κρασί σ’ ένα αυθεντικό μπαράκι. Όλοι θα ξαλαφρώσουν, θα γεμίσουν μπαταρίες, θα αδειάσουν το μυαλό τους απ’ την καθημερινότητα και θα επιστρέψουν τη Δευτέρα με περισσότερη ομορφιά στο σακίδιό τους και λιγότερη μιζέρια.

Συχνά ψάχνουμε να βρούμε την ομορφιά και την ηρεμία στα μεγάλα και στα λαμπερά, μα αλήθεια η ευτυχία βρίσκεται στη γωνιακή καφετέρια που κατέβηκες να πάρεις καφέ πριν ξεκινήσεις για το ταξίδι σου, βρίσκεται στη διαδρομή που παίζει το αγαπημένο σου τραγούδι και στα ανοιχτά παράθυρα του αυτοκινήτου σου, στη θέα του δωματίου σου και στην παρέα που σε κάλεσε να πιείτε μαζί το ποτηράκι με το κόκκινο κρασί. Βρίσκεται στον πιο τέλειο μπακλαβά που έφαγες ποτέ στο ταβερνάκι δίπλα απ’ το ξενοδοχείο σου και στις βόλτες που έκανες. Ένα Σαββατοκύριακο πραγματικά μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, να σ’ αλλάξει και να σε χαλαρώσει, να σε κάνει να δεις τη ζωή με άλλα μάτια και να πετάξεις για λίγο τη σοβαρότητα και τις σκέψεις του γραφείου.

Τα Σαββατοκύριακα, λοιπόν, είναι για εκδρομές. Στο βουνό ή στη θάλασσα, σε ξενοδοχείο, σε πανσιόν ή σε σκηνή, με φίλους, με συντρόφους ή μόνοι, με ένα σακίδιο στον ώμο ή με μια βαλίτσα στο χέρι, με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο. Λίγη σημασία έχει. Φτάνει μόνο να ‘ναι Σάββατο και να βρεις τον εαυτό σου στη θέση εκείνη που σε κάνει να νιώθεις άνετα, που σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου. Γιατί έτσι, η Κυριακή θα σε βρει έστω και για λίγο ευτυχισμένο!

Συντάκτης: Ναταλία Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη