paul975

Από τα ωραιότερα δώρα που μπορεί να σου προσφέρει η ζωή σου είναι να καταφέρεις να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι! Όλοι μας πασχίζουμε να βρούμε εκείνη την εργασία που θα μας αποφέρει τις ανάλογες οικονομικές απολαβές και θα μας χαρίσει μια άνετη, δημιουργική ή και βολική ζωή. Όταν, όμως, το αντικείμενο που μας εξασφαλίζει τα προς το ζην είναι ταυτόχρονα κι εκείνο που λαχταρούσαμε να καταπιαστούμε ή τουλάχιστον που ανακαλύψαμε πως μας ταιριάζει γάντι, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα κι η καθημερινότητα αποκτά άλλη, πιο ευχάριστη, γεύση.

Μεγαλώσαμε πια και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε καλά πως κάθε δουλειά –ακόμη κι εκείνη που θεωρούσαμε ιδανική– έχει και τα αρνητικά της, με την πλειοψηφία των θέσεων να σε δυσκολεύουν για να βρεις θετικά. Κούραση, απαιτήσεις κι άγχος θα υπάρχουν πάντα, είναι όμως και κάποιες συνθήκες που, όπως και να το κάνουμε, σε φέρνουν σε πλεονεκτική θέση και κάνουν τα φιλαράκια σου λίγο να σε μισούν. Όσοι, λοιπόν, δουλεύετε remote, δηλαδή απ’ την άνεση του σπιτιού σας, ενωθείτε!

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί επαγγέλματα που πριν την τόσο διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν υπήρχαν, φέρνοντας μαζί μ’ όλη αυτή την τεχνολογική ανάπτυξη και μία νέα φιλοσοφία στην εργασία. Όταν η δουλειά σου γίνεται καθαρά απ’ τον υπολογιστή σου και δε χρειάζεται να ‘χεις καμία φυσική επαφή με τους πελάτες, γιατί να σηκώνεσαι και να τρέχεις σε ένα γραφείο, ενώ μπορείς να κάνεις την ίδια εργασία απ’ το σπίτι σου;

Πολλοί θα σκεφτούν πως ένας οριοθετημένος επαγγελματικός χώρος σε εμπνέει διαφορετικά και σε βάζει στο mood της δουλειάς, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητά σου. Εκείνοι, όμως, που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να δουλέψουν απ’ τον δικό τους χώρο, μπορούν να εξηγήσουν πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να μπορείς να ‘σαι άνετος να δημιουργείς σ’ ένα δικό σου περιβάλλον, ρυθμίζοντας εσύ τις συνθήκες γύρω σου.

Φυσικά, κι εκείνοι που εργάζονται απ’ το σπίτι έχουν υποχρεώσεις κι ακολουθούν ένα πρόγραμμα, υπολογίζοντας ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με το είδος της δουλειάς τους. Υπάρχουν εκείνοι που ναι μεν δουλεύουν απ’ τον δικό τους χώρο, αλλά κρατούν ένα συγκεκριμένο ωράριο, είναι όμως κι εκείνοι που έχουν την ευχέρεια να μεταβάλουν το ωράριό τους και να εκτελούν τα tasks τους όποια στιγμή θέλουν, φτάνει να εκπληρώνουν τα εκάστοτε deadlines.  Σε όποια περίπτωση, όμως, κι αν ανήκουμε απ’ τις δύο, είναι αναμφίβολα μοναδικό να μπορείς να δουλεύεις απ’ τον καναπέ σου, με την πιτζάμα σου και τις υπέροχες χνουδωτές παντόφλες σου.

Το πιο βασικό θετικό με τη remote εργασία είναι πως δεν περιλαμβάνει νεκρούς χρόνους, κι όταν λέμε «νεκρούς χρόνους» εννοούμε, για παράδειγμα, τις μετακινήσεις απ’ το σπίτι στο μαγαζί ή το γραφείο και τούμπαλιν. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί αυτή η απόσταση να ‘ναι μικρή κι οι εργαζόμενοι να ‘ναι απ’ τους τυχερούς, όμως το πιο σύνηθες είναι να βλέπουμε κόσμο να κάνει μία –ίσως και παραπάνω– ώρα για να φτάσει στη δουλειά του, πράγμα που σημαίνει πως για καθετί που θέλει να κανονίσει, αφού σχολάσει, πρέπει να συνυπολογίσει την απόσταση κι αυτόν τον χαμένο χρόνο απ’ την καθημερινότητά του.

Όταν δουλεύεις απ’ το σπίτι, ακόμη κι όταν το ωράριο είναι σταθερό και συγκεκριμένο, το μόνο που χρειάζεται είναι να ‘σαι στη θέση σου την ώρα που ξεκινάς τη δουλειά σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει για κάποιους πως απ’ το κρεβάτι τους μεταφέρονται απευθείας στο γραφείο τους, για άλλους πως απολαμβάνουν το πρωινό τους πιο άνετοι, αφού δε βιάζονται να φύγουν για να προλάβουν κανένα ΜΜΜ ή να βρουν θέση parking, είτε ότι πριν απ’ τη δουλειά τους έχουν το περιθώριο να κάνουν κάτι που τους αρέσει, όπως παραδείγματος χάρη να πάνε για τρέξιμο και μόλις επιστρέψουν στο σπίτι να ξεκινήσουν δουλειά. Το τελευταίο δε θα ήταν και πολύ εφικτό σε μια οποιαδήποτε εξωτερική πρωινή δουλειά, που πρέπει να σηκωθείς, να ετοιμαστείς και να υπολογίσεις και τον χρόνο μετακίνησης, που αναφέραμε, θα ήταν όμως εφικτό σε απογευματινές και βραδινές δουλειές, ενώ δουλεύοντας remote είναι κάτι που το πραγματοποιείς πιο εύκολα, όποιο κι αν είναι το ωράριο εργασίας.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι το φαγητό! Ανάλογα τη δουλειά που κάνει ο καθένας, το φαγητό γίνεται μια πονεμένη ιστορία, αφού το μεσημέρι μας βρίσκει κατά κανόνα εκεί, κι έτσι κάποιοι που δουλεύουν σε γραφείο είτε παραγγέλνουν είτε κουβαλούν το δικό τους ταπεράκι. Αυτό σημαίνει πως είτε ξοδεύουν χρήματα για να τρώνε έξω είτε μαγειρεύουν απ’ την προηγούμενη ημέρα, ώστε να ‘χουν μαζί τους το δικό τους υγιεινό γεύμα. Όταν δουλεύεις απ’ το σπίτι οι επιλογές είναι δύο αλλά κι οι δύο είναι super. Αν θέλεις να φτιάξεις ένα φαγητό που έχει τον χρόνο του κι είναι έτσι λίγο μπελαλίδικο, τότε το ετοιμάζεις πριν ξεκινήσεις τη δουλειά σου κι έτσι, όταν έρθει η ώρα του διαλείμματος, συνεχίζει να ‘ναι φρέσκο, αφού το έχεις ετοιμάσει την ίδια μέρα. Σε άλλη περίπτωση, όταν κάτι είναι απλά για τον φούρνο, το βάζεις λίγο πριν το διάλειμμά σου, συνεχίζεις τη δουλειά σου κι όταν πεινάσεις θα ‘ναι έτοιμο κι αχνιστό, να σε περιμένει.

Δε χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο στο τι θα φορέσεις σήμερα και να προσπαθείς συνεχώς να ‘σαι ευπαρουσίαστος, αφού το μόνο που χρειάζεσαι για μια παραγωγική μέρα στη δουλειά είναι η διάθεσή σου κι η όρεξη για δημιουργία, χωρίς να πρέπει να χτίσεις μια προσεγμένη εικόνα. Η μόνη εικόνα που σε νοιάζει είναι αυτή του επαγγελματία που κάνει σωστά τη δουλειά του, φυσικά πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Πώς λοιπόν να μη θέλεις κι εσύ μια δουλειά απ’ το σπίτι; Εσύ, το λάπτοπ σου κι ο καφές σου…

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!