Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική. Σε όλους τους τομείς της ζωής. Κι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ερωτικές σου σχέσεις. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ωριμότητα. Όσο πιο πολλά μαθήματα έχεις πάρει, τόσο πιο πολύ θα έχει αναπτυχθεί. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να σε βοηθήσει είναι να δεις το αληθινό της πρόσωπο και να μείνεις μακριά από σκοπιμότητες. Όλοι αποδέχονται πως ο μόνος τρόπος για να ζεις κι όχι απλά να υπάρχεις είναι να ακολουθήσεις τα σωστά παραδείγματα. Και σίγουρα υπάρχουν πολλά εκεί έξω.

Στη σημερινή εποχή υπερισχύει η εικόνα κι όχι η ουσία. Εύκολα μπορείς να ξεγελαστείς και να ξεγελάσεις. Αυτό εξαρτάται απ’ το πόσο παραμυθιάζεις τον εαυτό σου. Θεωρείς πως έχεις όλα αυτά που σε καθιστούν ελκυστικό, αλλά μια ωραία εξωτερική εμφάνιση δε σημαίνει τίποτα από μόνη της αν δεν υπάρχουν κι άλλα βασικά στοιχεία. Και δε μιλάω για υλισμό. Δε θα σχολιάσω τίποτα περισσότερο πάνω σ’ αυτό επειδή θα το θεωρούσα υποτιμητικό να αναπτύξω ένα θέμα που θα οδηγήσει σε μια πλάνη. Ο καθένας μας το γνωρίζει. Κι είναι κρίμα τα αυτονόητα να γίνονται ζητούμενα.

Η αυτοπεποίθηση προέρχεται απ’ τον εσωτερικό σου κόσμο. Αφορά την ειλικρίνεια, την τιμιότητα, την ακεραιότητα του χαρακτήρα και την ομορφιά της ψυχής. Αν υπάρχουν όλα αυτά τότε δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια. Όταν ελκύεις έναν τέτοιο άνθρωπο θα έχει μια ξεκάθαρη στάση. Θα το δείξει, χωρίς να κρυφτεί και να παίξει μαζί σου.

Θα σου πει ακριβώς τι αισθάνεται και ποιες είναι οι προθέσεις του. Δε φοβάται τη δέσμευση και ψάχνει για κάτι που θα τον γεμίζει και θα τον συμπληρώνει. Θα τηρεί το savoir vivre σε σχέση με τους τρόπους και τη συμπεριφορά. Ακόμα κι ο ρομαντισμός του δε θα είναι εξεζητημένος.

Γνωρίζει τι ακριβώς ζητάει. Αν έχει δει σ’ εσένα πράγματα που τον ενθουσιάζουν θα στα εμφανίσει. Δεν στέκεται μόνο στο παρόν, αλλά σκέφτεται το εξής: «Μήπως είναι αυτός ο άνθρωπος που θα γίνει το λιμάνι μου;». Σχεδιάζει στο μυαλό του μακροπρόθεσμα πλανά, δίχως να σε πιέσει. Η εμπειρία του δείχνει τον σωστό δρόμο. Δε θα διστάσει να συναντηθείς με σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του. Το αγαπημένο του χρώμα είναι διαφάνεια.

Θα σε δοκιμάσει μόνο με την έννοια ότι θα σε πιέσει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Πιστεύει στους στόχους σου και θα σε υποστηρίξει όσο χρειαστεί. Θα αρνηθεί να σου ζητήσει τίποτα για αντάλλαγμα. Θα είναι ο πρώτος που θα χαρεί με τις επιτυχίες σου και το στήριγμά σου σε κάθε δυσκολία.

Στην περίπτωσή της απόρριψης δε θα σου δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Θα αποχωρήσει αθόρυβα. Έχει εμπεδώσει το νόημα της αξιοπρέπειας και με αυτό πορεύεται.

Αυτός που πραγματικά στηρίζεται στο «περιτύλιγμά» του θα προσπαθήσει να σε ξεγελάσει. Και θα το κάνει αυτό με φθηνά και ξεπερασμένα κόλπα. Θα μιλάει συνεχώς για τα κατορθώματά του και για τις κατακτήσεις του. Θα ασχοληθεί ελάχιστα με τις ενδόμυχες σκέψεις σου και στο τέλος θα φορεθείς σαν ένα μετάλλιο στο λαιμό του και θα ξεχαστείς στην πλούσια τροπαιοθήκη του. Μόνο που εκεί όλα είναι κάλπικα.

Θα το εξακριβώσεις αν εκμεταλλευτείς την παρατηρητικότητά σου. Τα λόγια του, θα διαφέρουν απ’ τις πράξεις του. Σίγουρα σου έχει συμβεί έστω και μία φορά στη ζωή σου. Ίσως, δεν το παραδέχτηκες ποτέ γιατί δεν το επέτρεψαν οι ανασφάλειές σου ή ο εγωϊσμός σου. Προτίμησες τον ρολό του θύματος, πιστεύοντας ότι έτσι θα γίνει πιο εύκολο. Έχασες πολλές ευκαιρίες μόνο γι’ αυτό τον λόγο.

Όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν εκείνοι που έχουν την καλή θέληση να σου χαρίσουν ό,τι πιο πολύτιμο έχουν κι εκείνοι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν από σένα, να σε ξεζουμίσουν κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα