Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι για να πετύχεις τους στόχους σου και να φθάσεις στην πραγματοποίηση των ονείρων σου, επιβάλλεται να οπλιστείς με υπομονή, θέληση κι επίμονη. Αν το καλοσκεφτείς δεν έχουν άδικο. Πόσες φορές τα παράτησες στην πρώτη αποτυχία; Πολλές!

Σε κάθε άνθρωπο έχει συμβεί αυτό κάποια στιγμή της ζωής του. Κουράστηκε από διάφορα γεγονότα που του συνέβησαν. Πληγώθηκε από συναισθηματικές καταστάσεις. Στο τέλος, έμεινε στάσιμος στο πέρασμα του χρόνου με αποτέλεσμα να θολώσει και να μην μπορέσει να σκεφτεί με καθαρό μυαλό την επόμενη κίνησή του.

Κι έτσι εντοπίζεται εγκλωβισμένος σε εκείνες τις ημέρες που δεν έχουν κανένα χρώμα, καμία ζωντάνια. Νιώθει σαν να διαρκούν μια αιωνιότητα. Αφημένος στην απογοήτευση και στον θυμό. Ανήμπορος να αναλάβει την ευθύνη της χαράς, της ευτυχίας του.

Ωστόσο, μπορείς να τις δεις από μια άλλη οπτική γωνία. Σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεκουραστείς, να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να καθαρίσεις το μυαλό σου απ’ τις αρνητικές σκέψεις. Να οπισθοχωρήσεις λίγο, να κάνεις ένα βήμα πίσω ώστε αργότερα να κάνεις δυο βήματα μπροστά αποδεχόμενός τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σου. Ίσως σου φαίνεται σαν να απομακρύνεσαι από εκεί που ήθελες να φτάσεις, στην ουσία όμως  έρχεσαι όλο και πιο κοντά.

Το βήμα προς τα πίσω είναι το πιο δύσκολο, αλλά σε ωθεί να συνεχίσεις δυναμικά. Θα ξεκολλήσεις απ’ την αδράνεια. Αυτό είναι το κυριότερο, το πιο σημαντικό. Αν το κάνεις, στην ουσία έχεις καταφέρει να πετύχεις πολλά περισσότερα απ’ όσα πίστευες. Δε θα αργήσεις να το συνειδητοποιήσεις.

Διάφοροι «καλοθελητές» θα προσπαθήσουν να σε επηρεάσουν μιλώντας για το χαμένο χρόνο που έχασες με σκοπό να σε αποθαρρύνουν. Επομένως όλα περνάνε απ’ τα δικά σου χέρια. Κάνεις τον απολογισμό και κρίνεις. Δεν πρέπει να φοβάσαι να κοιτάξεις πίσω, να διορθώσεις τα όποια λάθη σου. Την αδράνεια να τρέμεις που οδηγεί με βεβαιότητα σ’ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Προσπάθησε με όλο σου το είναι. Ρίσκαρε, αν χρειαστεί. Άγγιξε τα όριά σου. Μη δίνεις αξία στο φόβο της αποτυχίας. Ακόμα κι αν έρθει, αντιμετώπισέ το σαν μια χαμένη μάχη. Μην παραδίνεσαι.

Η δύναμη να συνεχίζεις δείχνει την ικανότητα να αντιστέκεσαι και να ξεκινάς απ’ την αρχή όταν πρέπει. Έχεις μάθει πλέον τι να αποφύγεις. Το ότι δεν τα κατάφερες δε σημαίνει ότι δε θα προσπαθήσεις ξανά. Τα εμπόδια που ενδεχομένως συναντήσεις, θα σου προσφέρουν την ευκαιρία να εξελιχθείς.

Κάθε δοκιμασία, αν αντιμετωπιστεί σωστά οδηγεί σε μια μεγάλη νίκη. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανθρώπων που τις αποτυχίες τους τις μετέτρεψαν σε επιτυχίες. Αν τους ρωτήσεις πώς έφτασαν σ’ αυτές θα σου απαντήσουν ότι τίποτα δε μας έρχεται με οδηγίες χρήσεως.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να βρεις τι σε κάνει να χαμογελάς, τι σου δίνει ενέργεια κι έμπνευση. Μπορεί να είναι το οτιδήποτε, ακόμα και κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή ούτε καν σου είχε περάσει απ’ το μυαλό. Θα σε βοηθήσει να δεις την πραγματικότητα μέσα από τα δικά σου μάτια. Χωρίς αυταπάτες.

Πάρε δύναμη απ’ το γεγονός πως όταν θα έχεις πάρει φόρα και θα είσαι έτοιμος να ανοίξεις τα φτερά σου προς την πραγματοποίηση των ονείρων, των σχεδίων και των στόχων σου, πέρα απ’ ότι πιθανώς θα αναγκαστείς να εγκαταλείψεις , πάντα θα υπάρχουν στιγμές που αξίζει να διατηρήσεις στη ζωή σου. Πάσχισε να εφοδιαστείς μέσα απ’ αυτές με δύναμη για το επόμενο ταξίδι σου. Συνέχισε λοιπόν με αφοσίωση.

Όταν όλα σου φαίνονται στάσιμα τότε είναι που δεν πρέπει να εγκαταλείψεις. Βρίσκεσαι εδώ για να είσαι αληθινός και σε καμιά περίπτωση τέλειος. Η ζωή εκτός από ευχάριστες στιγμές, είναι γεμάτη από δυσκολίες, σκαμπανεβάσματα κι ανατροπές. Διαμορφώνεις τα ιδανικά σου σύμφωνά με αυτά που επιτάσσει ο εαυτός σου. Μην επιτρέπεις σε κανέναν άλλο να το κάνει αυτό για σένα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Δημήτρη Μπότη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης