Από καταβολής κόσμου ο άνθρωπος παλεύει ανάμεσα στη μονογαμική και την πολυγαμική φύση του. Όταν είναι σε φάση πολυγαμίας θέλει τη μονογαμία κι όταν την έχει τρίζουν τα κοκαλάκια του και ψάχνει να πεταλουδίσει. Φοβού όμως, καθότι ον αχόρταγο, ψάχνει τρόπους για να έχει και τον σκύλο χορτασμένο και την πίτα του σωστή. Συμπερασματικά λοιπόν ψάχνει τρόπους ώστε ναι μεν να κάνει την κουτσουκέλα του, να μην προδοθεί όμως κιόλας. Κι εδώ έρχεται η φίλη μας η τεχνολογία να δώσει χείρα βοηθείας για άλλη μια φορά.

Το Facebook λοιπόν, ανάμεσα σε όλες τις άλλες δυνατότητες που προσφέρει στην ανθρωπότητα, έχει φροντίσει και γι’ αυτό.  Οξύμωρα λοιπόν ενώ επί της ουσίας είναι το πρώτο μέσο προβολής της ιδιωτικότητας, έχει φροντίσει να προσθέσει άλλο ένα κουμπάκι που δίνει τη δυνατότητα να κάνεις την κουτσουκέλα σου και σε live streaming τρόπον τινά να βρίσκεσαι με αποδείξεις στο σπίτι σου.

Τι εννοεί ο ποιητής, θα αναρωτιέστε. Απλά και απέριττα με ένα και μόνο κουμπάκι προγραμματίζεις status, φωτογραφίες κι όλα τα συναφή στον χρόνο που εσύ επιλέγεις κι ανεβαίνει αυτόματα ενώ εσύ βρίσκεσαι σε άλλες αγκαλιές. Οπότε και είσαι σπίτι, βαριεστημένος, αγκαλιά με μια κούπα καφέ, φαίνεται άλλωστε –το έχεις μοιραστεί με όλους– και είσαι τριαλαρίμ τριαλαρόμ σε άλλη γη, σε άλλα μέρη και περνάς ζάχαρη.

Ή έχεις φροντίσει να κάνεις ένα ωραιότατο check in, λίγο πιο risky βέβαια, αλλά ναι, μπορείς. Μπορείς να έχεις και συνένοχους στο έγκλημα καθότι η φωτογραφία που επιμελώς ατημέλητα βγήκε πριν από λίγες μέρες, έχει προγραμματιστεί να ανέβει εκείνη την ώρα. Φαντασία να ‘χεις και όλα μπορούν να «ανεβούν», θέτοντας εαυτόν υπεράνω κάθε υποψίας.

Διαβολικό ε; Μάλλον υπάγεται στην κατηγορία του σύμπαντος που συνωμοτεί μαζί σου. Ή απλά ένας νέος τρόπος κερατώματος, ηλεκτρονικό έγκλημα τρόπον τινά. Μια καλοστημένη δυνατότητα που σου εξασφαλίζει άλλοθι σε περίπτωση κατηγορίας. Και βέβαια υπάρχει και η απόλυτη συγκάλυψη, σε περίπτωση που ο άλλος είναι γάτος. Προγραμμάτισες, ετοίμασες με πάσα λεπτομέρεια το έγκλημα και για να είσαι υπεράνω κάθε υποψίας φροντίζεις να αφήσεις και το chat σου ανοικτό.

Οπότε ο άλλος, ο άπιστος Θωμάς θέλοντας να σε τσεκάρει σου στέλνει και ένα μηνυματάκι. Τσουπ, το βλέπεις εσύ, απαντάς κανονικά και για όποια τυχόν αργοπορία λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων», ανοίγεις το τεφτέρι με τα απλά και καθημερινά, υπεράνω κάθε υποψίας: ήμουνα στο μπάνιο, βαριόμουνα και με πήρε ο ύπνος, πήγα μία μέχρι το σουπερμάρκετ, δεν το άκουσα, το ‘χα στο αθόρυβο, δεν είχε καλό σήμα εκεί  -κι ο κατάλογος μεγάλος.

Έτσι απλά κι ατρόμητα, χωρίς καν άγχος, κερατώνεις ελεύθερα. Γιατί άλλο να σε βλέπει ο άλλος στα μάτια κι άλλο να είσαι πίσω από μια οθόνη. Όταν φτάσει η ώρα του τετ α τετ το ‘χεις ξεπεράσει, οπότε η οποιαδήποτε ενοχή σου δε φαίνεται.

Το ηλεκτρονικό κεράτωμα δεν είναι φρέσκο βέβαια, να το πούμε κι αυτό. Κάποτε ήταν τα μηνύματα στα κινητά, μετά συνομιλίες στο msn, μετά chat στο Facebook για να ονομάσουμε κάποια. Όλα βέβαια κάποια στιγμή, μετά την πρώτη τους νιότη έκλεισαν σπίτια, αποτυγχάνοντας παταγωδώς να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

Μηνύματα που είδε ο άλλος κατά λάθος γιατί εκείνη την ώρα το κινητό ήταν μπροστά του, οθόνες που έκρυβαν έρωτες κι απαγορευμένα σερβιρισμένα στο πιάτο γιατί εκείνη την ώρα έσπασε ο διάολος το ποδάρι του κι έτυχε το έτερον ήμισυ να μπει  απ’ το δικό σου pc.

Βέβαια κάπου εκεί εφευρέθηκαν και τα εργαλεία που σου επέτρεπαν να σβήνεις συνομιλίες ολόκληρες λες και δεν έγιναν ποτέ, το αγαπημένο σε όλους delete. Η τεχνολογία στις υπηρεσίες σας. Και σε αυτή την εξέλιξη έρχεται τώρα να συνεισφέρει και τούτη δω η νέα δυνατότητα.

Εν πάση περιπτώσει, εάν θέλετε να κερατώσετε υπάρχει πλέον κι αυτό. Στα υπόψιν όμως τη γνωστή σε όλους ιστορία με το βοσκό τον ψεύτη. Μια, δύο, τρεις, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα όλων. Η αλήθεια πάντα εμφανίζεται και μάλιστα εκεί που δεν την περιμένεις. Τίποτα δε μένει κρυφό όσο και να προσπαθήσουμε. Όσους «συνένοχους» και να ‘χεις, το τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Χρησιμοποιείστε το υπεύθυνα, όπως όλα τα ωραία κι απαγορευμένα. Μόνο λίγη προσοχή γιατί σε μεγάλες ποσότητας μπορούν να σκοτώσουν.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Χατζηπαντελή: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαρία Χατζηπαντελή