Είναι βράδυ, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή ένα πολύωρο δύσκολο μάθημα στη σχολή και σκρολάρεις στην αρχική σελίδα του facebook σου μέχρι να σε πάρει ο ύπνος. Κοιτάς φωτογραφίες φίλων, αφιερώσεις με καψουροτράγουδα, οι πιο ευαισθητοποιημένοι ίσως χαζεύουν βίντεο με αξιολάτρευτα κουτάβια να παίζουν μετά απ’ τη δύσκολη διάσωσή τους.

Κι ύστερα το βλέπεις να στέκεται εκεί. Το κλασικό άρθρο-συμβουλάτορας που αναμφισβήτητα υπόσχεται να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος στη σχέση σου και να κρατήσεις τον σύντροφό σου περισσότερο καιρό ή ίσως και για πάντα. «5 tips για να τον κάνετε να μην ξεκολλάει από πάνω σας!», «5 μυστικά για να έχεις τη σχέση που όλοι ζηλεύουν». Και φυσικά κλικάρεις πάνω του, γιατί σκέφτεσαι πως κάτι νέο θα κρύβεται πίσω από αυτές τις γραμμές. Ή ίσως γιατί απλά θέλεις να γελάσεις.

Κι ύστερα οι κανόνες σε κατακλύζουν από παντού: «Μη γίνεσαι καταπιεστικός» -γιατί ποιος να φανταζόταν ότι η πίεση δεν αρέσει στο ταίρι μας; «Η ζήλια καταστρέφει τη σχέση» -εν μέρει σωστό, αλλά κι η πλήρης απώλειά της το ίδιο, έχω να προσθέσω εγώ! «Φίλα τον άνθρωπό σου όπου σταθείς κι όπου βρεθείς» -φίλα τον όταν είσαι σε παρέα κι είναι αγένεια, φίλα τον όταν σου μιλάει χωρίς να σε νοιάζει αν τον διακόψεις, φίλα τον μπροστά στους γονείς σου, φίλα τον κι ας μη θέλεις να τον φιλήσεις! «Και λίγη αδιαφορία δεν κάνει κακό» -όπα, κάτσε, πρέπει να τον φιλάω συνέχεια και να αδιαφορώ ταυτόχρονα; «Φλέρταρέ τον σαν να γνωριστήκατε μόλις χθες» -κι ας έχετε περάσει το στάδιο του απλού φλερτ κι ας έχετε δημιουργήσει μια σχέση πιο βαθιά και πιο ουσιαστική από αυτό. Κι οι λίστες συνεχίζονται και συνεχίζονται…

Μα ποιος θα τους ενημερώσει ότι οι σχέσεις δε θέλουν συμβουλές και καλούπια; Οι σχέσεις θέλουν αυθορμητισμό κι ειλικρίνεια. Θέλουν αγάπη κι εμπιστοσύνη. Θέλουν τη μοναδικότητά τους κι αυτό το κάτι που θα τις κάνει να διαφέρουν από καθετί άλλο. Θέλουν να σε κάνουν να απορείς κάθε μέρα αν είσαι σωστός, να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος, να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο όταν ταυτόχρονα βαδίζεις πάνω σε σίγουρο έδαφος. Θέλουν να φοβάσαι και λιγάκι μη χάσεις την τόση ευτυχία μέσα σε μια στιγμή. Γιατί αυτός ο φόβος θα λειτουργήσει ανασταλτικά και θα σε βοηθήσει να προσπαθείς και να μην τα παρατάς.

Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο δεν μπορείς να απαιτήσεις να έχεις απ’ τον πρώτο μήνα την τέλεια σχέση. Για να καταφέρεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιμένεις πολύ περισσότερο ή ίσως και να χρειαστεί να ψάξεις να το βρεις κάπου άλλου. Η τέλεια σχέση υπάρχει, όμως, δεν υπάρχει με μια καθολική κι ουτοπική έννοια. Δε δύναται να βάλουμε τον όρο «σχέση» σε ορισμό και να δώσουμε συμβουλές κι οδηγίες προς ναυτιλλομένους. Όπως όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους έτσι κι η κάθε σχέση διαφέρει η μία απ’ την άλλη.

Εσύ και το ταίρι σου. Μόνο εσείς είστε ικανοί να γνωρίζετε τι ακριβώς ζητάτε ο ένας απ’ τον άλλον και τι χρειάζεστε μέσα σε αυτή τη σχέση για να αγγίξετε την απόλυτη ευτυχία. Και προς Θεού, τίποτα από όλα αυτά δε σημαίνει την πλήρη απώλεια καβγάδων, ζήλιας ή κούρασης. Ο καθένας χρειάζεται, σαφώς, τον προσωπικό του χώρο κι είναι απολύτως φυσιολογικό να τον απαιτήσει. Όλοι μαλώνουν για τα πιο μικρά και πιο ασήμαντα πράγματα και ζηλεύουν ακόμη κι ένα αθώο μήνυμα στο κινητό. Άλλωστε, στην εποχή της τεχνολογίας πώς θα ήταν δυνατόν να μην υπάρχουν κι αυτά;

Η συμβουλή για την τέλεια σχέση ή απλά για την ηρεμία της ψυχής σας είναι μία και μόνο μία: Σταματήστε να ακολουθείτε πιστά τα βήματα που σας παρουσιάζουν ως εγγυήσεις ευτυχίας, δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτα. Το μέλλον της σχέσης σας είναι στο δικό σας χέρι κι η επιλογή δική σας.

Άλλωστε, ο πιο ειλικρινής βοηθός κι επιτυχημένος συμβουλάτορας δεν είναι άλλος απ’ τη μαμά μας.  Είναι εκείνη που μας γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους και δε θα διστάσει λεπτό να μας πει πως έχουμε κάνει λάθος. Κουβαλάει πάνω της χρόνια εμπειρίας κι είναι ο πιο εχέμυθος ακροατής που μπορείς να έχεις. Κι είτε το πιστεύεις είτε όχι είναι κι ο πιο αντικειμενικός.

Σχέσεις. Σε έναν κόσμο που όλα, απ’ τον τρόπο που βαφόμαστε μέχρι τον τρόπο που μιλάμε, μπαίνουν σε καλούπια κι ακολουθούν ίδια πρότυπα, είναι οι μοναδικές που οφείλουν να επιβιώσουν με τη μοναδικότητά τους.

 

Συντάκτης: Εβίτα Μαρασλή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη