Ένα κρεβάτι σε μια σχέση είναι πολύ σημαντικό. Ναι, προφανώς κι αυτό που σου πέρασε απ’ το μυαλό έχει τη σημασία του, μα τώρα δε μιλάμε για σαρκικές απολαύσεις. Τουλάχιστον όχι τέτοιου είδους. Το κρεβάτι είναι το μέρος που ξεκινάει και τελειώνει η ημέρα σου. Όταν, μάλιστα, το μοιράζεσαι με το σύντροφό σου, αυτό από μόνο του παίρνει μια διαφορετική υπόσταση. Ξαφνικά συνειδητοποιείς πως η πιο αγαπημένη στιγμή της ημέρας είναι να ξέρεις πως γυρίζεις το βράδυ κουρασμένος και σε περιμένει μια αγκαλιά για να κρυφτείς.

Μα θα πρέπει να έχεις συνειδητοποιήσει κι εσύ ο ίδιος πως δεν είναι όλα τα βράδια ίδια. Κάθε μέρα επιλέγετε –εσείς ή τα σώματά σας– κι από μια διαφορετική στάση για να συναντήσετε τον Μορφέα. Έρευνες έχουν δείξει πως τα σώματα με τη δική τους μαγική γλώσσα προδίδουν την ποιότητα της σχέσης σας, ακόμη και τις στιγμές του ύπνου.

Ο τρόπος που κοιμάσαι με το ταίρι σου δείχνει πολλά. Συγκεκριμένα, η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε εσένα και το σύντροφό σου, αυτές τις μικρές ώρες της νύχτας, προδίδουν και τη δύναμη της σχέσης σας.

Η πιο συνηθισμένη στάση ζευγαριών που βρίσκονται στην αρχή της σχέσης τους είναι αυτή της επονομαζόμενης «φωλιάς». Με τον άντρα, συνήθως, ξαπλωμένο ανάσκελα και τη γυναίκα ακουμπισμένη στο στήθος του. Στάση δύσκολη –κυρίως για τους άντρες, μιας και δε γλυτώνουν το μούδιασμα–, μα απ’ τις πιο αγαπημένες. Συναισθηματική ασφάλεια. Ναι, καλοκαίρι μπήκε και τα δέρματα κολλάνε βασανιστικά το ένα πάνω στο άλλο. Αλλά συγνώμη, τι στο καλό τον ανακάλυψε τον κλιματισμό ο έρμος ο κύριος Κάριερ;

Στη συνέχεια υπάρχει η γνωστή κι επίσης αγαπημένη στάση «κουταλάκι». Όχι δεν υπάρχει μόνο στο σεξ. Υπάρχει και στον ύπνο. Κοιτούν κι οι δυο προς την ίδια κατεύθυνση, με σώματα κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο και τον άντρα να αγκαλιάζει τη γυναίκα -και το αντίστροφο προφανώς. Φυσικά, είναι μια ευερέθιστη στάση καθώς πολύ εύκολα τα πράγματα μπορούν να πάρουν άλλο δρόμο, μα είναι και μια στάση που δείχνει πόση οικειότητα υπάρχει στη σχέση. Υπάρχει μια προστατευτική διάθεση και μια αίσθηση εμπιστοσύνης.

Η στάση της σφιχτής αγκαλιάς είναι δύσκολη μα ταυτόχρονα ρομαντική. Το ζευγάρι βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο, αγκαλιάζεται σφιχτά -σώπα!- κι έχει μπλεγμένα τα άκρα του. Επιθυμούν τη μικρότερη δυνατή απόσταση ακόμη και στον ύπνο. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια αλληλεξάρτηση, μα αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν σκέφτεσαι πάλι τη ζέστη που σε περιμένει σκέψου πως μπορείς να μυρίζεις το άρωμα των μαλλιών της, αν είσαι άντρας, ή το άρωμα του κορμιού του, αν είσαι γυναίκα. Κι επιτέλους, λίγο ρομάντζο δεν έβλαψε ποτέ.

Για εσάς τους πιο ανεξάρτητους υπάρχει η στάση με τον έναν μακριά απ’ τον άλλον, μα ένα μέρος του σώματός σας να ακουμπάει το σύντροφό σας. Είτε θα είστε χέρι-χέρι, είτε με μπερδεμένα πόδια, είτε γυρισμένοι πλάτη με τα οπίσθια να ενώνονται. Φαίνεται, έτσι, πως δεν υπάρχει εξάρτηση στη σχέση, μα θέλετε πάντα να νιώθετε πως ο σύντροφός σας είναι δικός σας. Και για όσους παραπονιούνται τόση ώρα, να μια καλή λύση για τις αποπνικτικές νύχτες του καλοκαιριού.

Αν βρήκες τον τρόπο που επιλέγετε να κοιμηθείτε σε κάποιον απ’ τους παραπάνω είσαι τυχερός. Αν πάλι όχι τότε αυτό σημαίνει πως εσύ κι ο σύντροφός σου αποφεύγετε κάθε επαφή στον ύπνο, όπως ο διάολος το λιβάνι. Κι αυτό δεν μπορεί να λέει και πολλά θετικά πράγματα. Αν δεν έχεις την ανάγκη για επαφή όταν ξαπλώνεις δίπλα του, μάλλον σημαίνει πως είτε κοιμάστε μαζί είτε χωριά είναι το ίδιο και το αυτό.

Όταν η σχέση προχωράει συνειδητοποιείς πως ο ύπνος είναι απ’ τα πιο σημαντικά συστατικά της. Γίνεται η πιο γλυκιά συνήθεια και μπορεί να βρεις τον εαυτό σου απογοητευμένο αν κάποιο βράδυ τύχει να μην κοιμηθείτε αγκαλιά. Εξάλλου, είναι ωραίο να ξέρεις πως θα υπάρχει κάποιος εκεί για τους εφιάλτες σου.  Αν και το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι εφιάλτες κι όλες οι ανησυχίες κι οι φόβοι σου να εξαφανιστούν στο λεπτό. Τα διώχνει εκείνη η αγκαλιά.

Είναι μαγική η επίδραση που ασκεί ένα άλλο σώμα πάνω στο δικό σου αυτές τις μικρές ώρες της νύχτας. Αρκεί αυτό το σώμα να είναι το σωστό.

 

Συντάκτης: Εβίτα Μαρασλή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη