kixotis233

Και τελικά το κοινό ταξίδι της σχέσης με τον άνθρωπό μας ξεκινάει. Ένα ταξίδι γεμάτο ελπίδες, σχέδια, όνειρα, όπου με τον καιρό οι κύκλοι της καθημερινότητάς μας τέμνονται. Τέμνονται οι καθημερινότητες, τέμνονται και οι παρέες μας, λοιπόν. Μαζί με τον άνθρωπό μας, καταφτάνουν στον κοινωνικό μας ορίζοντα και οι φίλοι του. Αναπόφευκτα, σειρά παίρνουν οι πρώτες συζητήσεις, οι πρώτες ερωτήσεις κι ο άνθρωπός μας αναζητά τις εντυπώσεις μας για αυτούς. Αν τους συμπαθήσαμε, αν μας φάνηκαν ενδιαφέροντα τα λεγόμενά τους κι αν ήταν ευχάριστη η παρέα τους.

Συνήθως το ένστικτο μιλάει από την αρχή, η καθοριστική πρώτη εντύπωση πάντα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα, νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε την άποψή μας με το έτερον ήμισυ, ειδικότερα αν αντιληφθούμε μια αρνητική συμπεριφορά, μιας κι η τριβή με νέους ανθρώπους μας φέρει αντιμέτωπους με καταστάσεις που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά. Άραγε, όμως, είναι ορθό να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα; Μπορούμε να αρκεστούμε βασιζόμενοι μόνο στις πρώτες εντυπώσεις και να τις εκδηλώσουμε μιλώντας για αυτές στον συντροφό μας;

Αρχικά, ας αναλογιστούμε τη γενικότερη σπουδαιότητα των φίλων στη ζωή του ατόμου. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην καθημερινότητά του από δική του επιλογή. Είναι άτομα σημαντικά, που ενδεχομένως έχουν ζήσει διάφορες καταστάσεις μαζί, έχουν πολλά κοινά βιώματα κι αν το αναλύσουμε λίγο παραπάνω θα αντιληφθούμε ότι κομμάτια της προσωπικότητας του συντρόφου μας έχουν διαμορφωθεί από τη συναναστροφή με τα πρόσωπα αυτά. Αμφισβητώντας κάποιον εξ αυτών, κατά ένα τρόπο είναι σαν να αμφισβητούμε τον ίδιο τον άνθρωπό μας, με αποτέλεσμα να του δείχνουμε έλλειψη σεβασμού.

Εκτός αυτού, είναι άσχημο να δημιουργήσουμε την εντύπωση στο έτερον ήμισυ ότι αντιπαθούμε κάποιο από τα άτομα του κύκλου του, ειδικά με το καλημέρα της σχέσης. Πρέπει να πράττουμε με γνώμονα την άνεση, τη θετική διάθεση και φυσικά το χαμόγελο του ανθρώπου μας. Ο χρόνος που περνάει με τα άτομα του κύκλου του είναι σημαντικό να του προκαλεί ευχαρίστηση κι είναι απαραίτητη ανάγκη μας να έχουμε χρόνο για τους φίλους μας. Ο σκοπός βρίσκεται στο σεβασμό αυτού του χρόνου, χωρίς να δημιουργείται η αμφιβολία ότι δεν επιθυμούμε να συναναστρέφεται με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Επίσης, κατά αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιθανό να φυτευτεί μια αντιπαλότητα χωρίς να υφίσταται ουσιαστικός λόγος. Όπως εμείς θα εκφράσουμε την αντίρρησή μας ή την αντιπάθειά μας, αντίστοιχα το άτομο για το οποίο θα εκφραστούμε είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί την άποψή μας και να εκφράσει παρόμοια άποψη. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για άνθρωπο που γνωρίζει τον σύντροφο μας πολύ περισσότερο καιρό από ότι εμείς, έχουν δικό τους κώδικα επικοινωνίας ως φίλοι και ενδεχομένως η άποψή του να είναι σημαντική για τον άνθρωπό μας. Ποιο το κέρδος να τοποθετούμε το έτερον ήμισυ στο μέσον μιας πρόωρης ανούσιας μάχης;

Επιπροσθέτως, πρέπει να σκεφτούμε ότι εμείς είμαστε το νέο πρόσωπο στον κύκλο του συντρόφου μας και πως τη δεδομένη στιγμή παλεύουμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι θετικό για εμάς να επιδείξουμε μια ακεραιότητα κρίσης, να γίνει κατανοητό ότι εμείς για να σχηματίσουμε άποψη για ένα πρόσωπο ή μια νέα κατάσταση χρειαζόμαστε τον χρόνο μας. Ότι μας είναι απαραίτητο να ζυγίσουμε όλα τα γεγονότα, να επεξεργαστούμε όλα τα δεδομένα. Ας μη λησμονούμε ότι ουδείς επιθυμεί δίπλα του έναν άνθρωπο που αλλάζει συνεχώς γνώμες και που επηρεάζεται εύκολα. Αυτό ισχύει όχι μόνο και για την περίπτωση της αρνητικής πρώτης εντύπωσης, αλλά και για την εκ διαμέτρου αντίθετης όπου θα επιδείξουμε έντονη συμπάθεια για κάποιο άτομο του κύκλου του.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι όσο γνωρίζουμε τους φίλους του συντρόφου μας οφείλουμε να διατηρούμε μια ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας να εκφράζουμε άμεσα έντονα θετικά ή αρνητικά σχόλια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι αναγάγουν κάποιο άτομο σε φίλο ενός ανθρώπου, λόγους τους οποίος πρέπει πάντα να σεβόμαστε.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Κιχώτης
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!