Μετά από μελέτες 50 ετών σχεδόν, η Μελίσα Πέρι και η ομάδα της κατέληξαν σε ενδελεχή κι ανησυχητική, θα έλεγε κανείς, έρευνα  που ενοχοποιεί και συνδυάζει τα εντομοκτόνα με τη χαμηλότερη συγκέντρωση σπ3ρματος στον άνδρα, με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Perspectives». Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί πως διάφορες καθημερινές μας συνήθειες προκαλούν έως και στειρότητα στους άνδρες και φυσικά, συντελούν στην υπογονιμότητα που όλο κι αυξάνεται. Το κακό με τη συγκεκριμένη περίπτωση, των εντομοκτόνων, είναι πως το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ακόμη και στο νερό.

 

 

Φυσικά, μετά από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η Μελίσα Πέρι, κοσμήτορας του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου George Mason, ζητά να παρθούν μέτρα για την προστασία του ανθρώπου από αυτά τα εντομοκτόνα και συγκεκριμένα, από τα οργανοφωσφορικά και τα N-μεθυλο-καρβαμικά. Ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν παντού γύρω μας και η έκθεση σε αυτά είναι αναπόφευκτη. Επομένως, πέρα από τον κάθε ένα ενήλικα άνδρα που θα μπορεί να προσβληθεί από αυτά, φανταστείτε, πόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημία γι’ αυτούς που τα χρησιμοποιούν στην εργασία τους, τα εισπνέουν κατά τη χρήση τους και κατά περιπτώσεις, έρχονται σε επαφή με αυτά, ακόμα και με γυμνό δέρμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ρουτίνες που θεωρούμε αθώες, μπορούν να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, χωρίς να αναγνωρίζουμε τη βλαπτική επίδρασή τους. Ένα από τα παραδείγματα αυτά, είναι η συνήθεια της χρήσης του αγαπημένου μας laptop και η τοποθέτησή του στα πόδια μας, καθώς η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσει μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Επιπλέον, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις υψηλές θερμοκρασίες γενικά, καθώς δεν είναι φιλικές προς τα σπερματοζωάρια, όπως και τα πολύ στενά ρούχα κι εσώρουχα.

Επίσης, πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή στη διατροφή, καθώς η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως φολικό οξύ, βιταμίνες C και E, ψευδάργυρος, και ψευδάργυρος, μπορεί να επηρεάσει την υγεία του σπέρματος. Παραδείγματα όπως το αλκοόλ, το τσιγάρο και η χρήση ουσιών, επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος και το DNA που μεταφέρει.

Και φυσικά, last but not least, το μέγα άγχος. Πουθενά δε βοηθάει το άτιμο. Όχι απλώς δεν είναι χρήσιμο, αλλά προκαλεί ζημιά, ακόμη και στο σπερμ@. Δε λέω για εκείνο το δημιουργικό, λέω γι’ αυτό που σε τρώει όλη μέρα να τα προλάβεις όλα και στο τέλος σε παραλύει, γεμίζοντάς σε ψυχοσωματικά.

Στον σύγχρονο κόσμο, όπου η υγεία μας διαμορφώνεται από αμέτρητους παράγοντες, η γονιμότητα εμφανίζεται να αποτελεί έναν ακόμη τομέα που πλήττεται από ποικίλους παράγοντες. Πόσοι είναι, πλέον, που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας; Δεν έχει άδικο λοιπόν η Μελίσα Πέρι να ανησυχεί τόσο για τα εντομοκτόνα μιας και βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και να επιμένει στο να ληφθούν μέτρα από τους αρμόδιους. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις τους, και η επιμονή σε μέτρα προστασίας από τις αρμόδιες αρχές είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, είναι και δική μας ευθύνη να προσέχουμε την υγεία μας, να είμαστε ενήμεροι και προσεκτικοί.

ΥΓ: Κάνε τις εξετάσεις σου κι ενημερώσου από τον γιατρό σου. Η εξέταση είναι πολύ απλή και θα σου εμφανίσει τις επιλογές σου.

 

Πηγές: fertilitycrete, avmag.gr, in,gr, EHP

Συντάκτης: Ελένη Μανταδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου