wqert

Αυτό το άρθρο ίσως να μας θυμίζει κάτι από τους στίχους του αγαπημένου τραγουδιού του Γιάννη Μηλιώκα, «Το Σάββατο μπορείς; Όχι, όχι». Μόνο που η απάντηση με βάση το θέμα του άρθρου θα ήταν καταφατική, αφού με βάση έρευνες και τα αποτελέσματα τα οποία θα δούμε παρακάτω, το σ#ξ σε μια σχέση μπορεί να προγραμματιστεί και μάλιστα, σώζει τη σχέση, όσο κι αν μας ακούγεται παράξενο ή λιγάκι ανορθόδοξο.

Μεσογειακός λαός θα μου πείτε είμαστε, οπότε τα προγραμματισμένα σ’ εμάς δεν πιάνουν και τόσο, μιας και μας αρέσει το αυθόρμητο συναίσθημα. Καθίστε όμως αναπαυτικά και σκεφτείτε τα της έρευνας. Πάρτε και καλού κακού ένα ημερολόγιο μπροστά σας κι αφήστε το να υπάρχει, έτσι για την τσαχπινιά.

Η έρευνα έρχεται από το Πανεπιστήμιο Γιορκ και τη Σχολή Υγείας όπου μελετήθηκε αν το προγραμματισμένο σ#ξ είναι εξίσου σέξι όσο εκείνο που θα σκάσει μύτη αυθόρμητα κι απρογραμμάτιστα. Έπειτα από ερωτήσεις που έγιναν σε ζευγάρια σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, τις προτιμήσεις, τη συχνότητα κι άλλους παράγοντες, διαπιστώθηκε πως στην αρχή της έρευνας οι περισσότεροι δήλωναν την απρόσμενη κι απρογραμμάτιστη σεξουαλική επαφή ως το ιδανικό σενάριο.

Καθώς όμως προχωρούσε η έρευνα, οι συμμετέχοντας παίρνοντας ως δεδομένη βάση την τελευταία τους σεξουαλική συνεύρεση με το ταίρι τους, διαπίστωναν πως τελικά δεν υπήρχε διαφορά σε αυτό που αρχικά πίστευαν. Δηλαδή, είχαν βιώσει το ίδιο ικανοποιητικά τη σεξουαλική επαφή είτε ήταν απρόσμενη είτε είχε προ συνεννοηθεί. Ο βαθμός ικανοποίησης κι απόλαυσης ήταν πάνω κάτω ίδιος.

Σίγουρα η λέξη προγραμματισμός δεν αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις στο μυαλό μας, πόσω μάλλον αν έχει να κάνει με τη σεξουαλική επαφή. Πολλοί είναι εκείνοι δε που στο άκουσμα του ρήματος «προγραμματίζω» νιώθουν σαν να τους κυνηγά η Δευτέρα και το ξεκίνημα της εβδομάδας. Όμως σκεφτείτε τις πτυχές του θέματος και ζυγίστε τα.

Καταρχάς, είναι εξαιρετικά πρακτικό αφού το να συντονίσουμε τη σεξουαλική μας ζωή με βάση την τρελή καθημερινότητα μάλλον ευλογία θα ήταν. Κι αν στην τελική το σκεφτόμαστε, αλλά μασάμε να το προτείνουμε, μήπως κι ακουστούμε βαρετοί ή υπερβολικοί, ας το δοκιμάσουμε. Εξάλλου δεν απέχει πολύ από το να δείχνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας στον άλλον πόσο πολύ σκεφτόμαστε μια καυτή στιγμή. Κάτι σαν προγραμματισμό το λες κι αυτό, αφήνοντας υπονοούμενα για το τέλος της ημέρας.

Aναλύοντάς το λιγάκι παραπάνω, αν και το προγραμματισμένο σ#ξ ίσως να προσθέτει έξτρα άγχος στα ζευγάρια, από την άλλη αυτό που μετράει είναι η πρόθεση κι όχι η προσδοκία. Σαφέστατα μπορεί να πάνε όλα στραβά στις διακοπές που είμαστε πιο χαλαροί και προγραμματίσαμε να έχουμε πιο έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Εννοείται πως μπορεί να μην ακολουθήσουμε το πλάνο το Σαββατοκύριακο που κανονίσαμε να κάνουμε σ#ξ διότι βγήκαν υποχρεώσεις που δεν τις είχαμε υπολογίσει. Όμως το θέμα είναι πώς θα δείξουμε κι οι δυο πλευρές απογοήτευση αν τελικά δε γίνει, αφού η προσμονή είναι αρκετά ερωτική από μόνη της.

Το να προγραμματίσουμε το σ#ξ μέσα στη σχέση μας δεν είναι απαραίτητα το να βάλω στο κουτάκι της Παρασκευής ένα τικ και την ώρα ή στο κινητό μια υπενθύμιση. Βέβαια, αν το σκεφτούμε λιγάκι πιο διεξοδικά, δεν είναι άσχημο το να βλέπεις κατά τη διάρκεια της ημέρας το πόσο όμορφα θα καταλήξει. Μπορεί και να σου χαρίζει ένα πονηρό χαμογελάκι το να βλέπεις τη λέξη σ#ξ στο ημερολόγιο ή στην όποια υπενθύμιση έχεις ρυθμίσει. Το λες κι αναζωογονητικό κι ανεβάζει όπως και να το κάνουμε την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση αλλά και τη λίμπιντο.

Όσον αφορά το αν σώζει μια σχέση το προγραμματισμένο σ#ξ ή όχι, η έρευνα εστιάζει στο ότι πολλές φορές περιμένουμε να είναι όλα κατάλληλα και δε συμβαίνει τίποτε. Δε γίνεται δηλαδή να υπάρχει πάντα η ίδια διάθεση και προσμονή από τους δυο συντρόφους με τις τέλειες προϋποθέσεις και τα πάντα να έχουν συντονιστεί απόλυτα ώστε να είναι το σ#ξ και απρογραμμάτιστο κι όλα να έχουν πάει τέλεια. Το σύμπαν εξάλλου δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοια. Όμως, το να προγραμματίσουμε την ερωτική μας επαφή είναι και μπορεί να γίνει σέξι από την αρχή της διαδικασίας μέχρι τη στιγμή της επαφής, με σεξουαλικά υπονοούμενα που θα αυξήσουν την προσμονή αλλά και μικρές εκπλήξεις που μπορεί να δώσουν μια πιο πικάντικη νότα σε κάτι που έχει προγραμματιστεί να γίνει. Το θέμα είναι να καταλάβουμε πως ο προγραμματισμός έχει να κάνει με το πότε κι όχι με το πώς και την απόδοση.

Αν ο έρωτας και το σ#ξ είναι πιο απολαυστικά χωρίς ταμπού, τότε γιατί να μην αποβάλλουμε το ταμπού του να τα προγραμματίζουμε; Όλα είναι στο μυαλό, επομένως κάντε τη δική σας έρευνα και προγραμματίστε την επόμενη φορά που θα κάνετε σ#ξ, έτσι, για δοκιμή. Αξιολογήστε τη και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Αφιερωμένο στα κουτάκια που μένουν κενά χωρίς λόγο.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου