%cf%82%ce%b5%cf%81%cf%82

Κι εκεί που η σχέση είναι στα καλύτερά της, εκεί που έχετε βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, δουλειά, σπίτι, γατιά, σκυλιά, εκεί που αποφασίζετε να κάνετε το επόμενο βήμα και να βρείτε ένα σπίτι μαζί, ξαφνικά έρχεται μια απρόσμενη καθυστέρηση. Φυσικά σε πιάνει κρύος ιδρώτας γιατί η περίοδός σου έρχεται πάντα στην ώρα της. Το μόνο που ξέρεις εκείνη τη στιγμή, είναι πως δεν είσαι έτοιμη για τίποτα τέτοιο.

Επόμενο βήμα, το φαρμακείο. Προμηθεύεσαι ένα τεστ εγκυμοσύνης και τρέχεις στο σπίτι σου, όσο από μέσα σου παρακαλάς για κάποια ορμονική διαταραχή. Κανείς όλη της διαδικασία και περιμένεις. Αυτά τα 5 λεπτά ίσως είναι και τα πιο βασανιστικά της ζωής σου. Περνούν τόσο αργά και το άγχος γίνεται απερίγραπτο.

Φτάνει η στιγμή που το αποτέλεσμα στην οθόνη φαίνεται καθαρά. Το τεστ είναι θετικό κι εσύ πιο χαμένη από ποτέ. Άπειρες σκέψεις τριγυρνάνε στο μυαλό σου. Τι θα κάνω; Πώς θα το διαχειριστώ; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή που έχω να κάνω; Πώς θα το πω; Πού να το πω για να με βοηθήσουν; Όλες αυτές οι ερωτήσεις αναπάντητες και στο μυαλό σου επικρατεί μια ομίχλη. Εσύ δεν ήσουν έτοιμη για κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση. Και πώς έγινε αυτό, αφού προσεχές κι εσύ κι ο σύντροφός σου;

Η θέα του θετικού τεστ μοιάζει ένας εφιάλτης κι εσύ πιο ζορισμένη από ποτέ, γιατί ποτέ καμία διαφήμιση δε σε προετοιμάζει για ένα θετικό τεστ που καθόλου δε θες. Μόλις ηρεμείς λίγο κι εφόσον έχεις κοιτάξει το αποτέλεσμα πάνω από εκατό φορές, καταλαβαίνεις τι έχει γίνει. Γνωρίζεις πως δε θέλεις να γίνεις μάνα, ακόμη τουλάχιστον, πως δεν είσαι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Οι προτεραιότητές σου είναι άλλες, τα όνειρά σου δεν περιλαμβάνουν ένα μωρό σε αυτή τη φάση της ζωής σου, οικονομικά δεν μπορείς να το διαθέσεις και ηλικιακά απλώς δεν είσαι έτοιμη. Κι αυτό είναι απολύτως εντάξει.

Σαφώς, δεν υπάρχει κατάλληλος χρόνος και κατάλληλη ηλικία για κάτι τέτοιο κι αυτό σε κάνει να νιώθεις ακόμα περισσότερες ενοχές και μια αίσθηση αποτυχίας, μαζί με τη σκέψη πως πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά κι εσύ δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, πετώντας την ευκαιρία, που ουσιαστικά δε θες. Πιάνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται φοβερό άγχος που έχεις ανάγκη να κοιτάξεις καριέρα και την δίκη σου ζωή. Ποτέ μέχρι τώρα δε σκέφτηκες γάμους και παιδιά. Και τώρα στέκεσαι χαμένη ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους με μια ερώτηση που κρέμεται από τα χείλη σου. Και τώρα τι κάνουμε;

Τώρα κάνουμε αυτό που λέει η ψυχούλα μας κι αυτό που θα υπαγορεύσουμε εμείς στο σώμα μας. Χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις, χωρίς την πίεση της κοινωνίας για το τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα όταν μείνει έγκυος. Με ασφάλεια και με σωστή καθοδήγηση και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας. Σε τέτοιες καταστάσεις, καλώς ή κακώς, δε βοηθάει το να είσαι μόνη. Δικό σου το σώμα δίκη σου και η ζωή, 100% όμως χρειάζεσαι στήριξη. Κι εάν εσύ αποφασίσεις πως αυτό δεν το θέλεις καθόλου, είναι δικαίωμά σου να προχωρήσεις στην αποδέσμευσή σου και τον τερματισμό της κύησης. Άλλωστε δε σε πήραν και τα χρόνια, αν θελήσεις κάποια άλλη στιγμή, μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά. Η επιστήμη πλέον έχει προχωρήσει αρκετά για να αγχώνεσαι για κάτι τέτοιο. Πρώτο και κύριο μέλημά σου, είναι να αποβάλεις μια ενοχή που δε σου ανήκει.

Το θέμα «ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη» είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο εσένα. Ας αφήσουμε επιτέλους πίσω μας απαρχαιωμένα κατάλοιπα κι ας κοιτάξουμε τι πραγματικά είναι αυτό που θέλουμε κι αυτό που θα μας κάνει χαρούμενους. Η θέα ενός θετικού τεστ δεν είναι εύκολη υπόθεση, βέβαια, ακόμα το ήθελες αυτό το αποτέλεσμα. Το θέμα είναι να επιλέξεις να κάνεις αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι πως θα είναι το καλύτερο για σένα. Σαφώς και θα μιλήσεις με το ταίρι σου, όμως η απόφαση είναι και πάλι δική σου στο τέλος. Κι αν δε γίνει τώρα, θα γίνει όταν είσαι σίγουρη πως θέλεις και μπορείς να φέρεις στον κόσμο έναν ελεύθερο κι ευτυχισμένο άνθρωπο. Γιατί η ουσία εκεί κρύβεται. Στην ελευθερία!

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου