Μετά από τον θυμό, την οργή, το αίσθημα αδικίας, τις αντιδράσεις και πολλές αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση πρώτου βαθμού για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που προκάλεσε τον θάνατο 104 ανθρώπων, η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε σε έφεση, ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης στο σύνολό της. Δηλαδή, σαν να λέμε, γράψε λάθος και το πάμε από την αρχή, πιο σωστά αυτή τη φορά.

Η έφεση κατατέθηκε με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Καλλιόπης Βαρδάκη κι αφορά τόσο στους αθωωθέντες όσο και στις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες, καθώς και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε αυτούς. Ειδικότερα, πέντε πρώην στελέχη αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών καταδικάστηκαν, μετατρέποντας τις ποινές τους σε χρηματικές, πλην του ηλικιωμένου που, όπως αναφέρει το in.gr, έβαλε τη φωτιά και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή και για τον οποίο δεν μπορούσε νομικά να ασκηθεί έφεση.

 



 

Αυτή η εξέλιξη έρχεται και σε συνέχεια του απολύτως δικαιολογημένου ξεσπάσματος των συγγενών των θυμάτων και των πολιτών, οι οποίοι είδαν μπροστά στα μάτια τους για άλλη μια φορά τη δικαιοσύνη να κοιτάει από την άλλη. Η αντίδραση αυτή οδήγησε σε άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.

Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των ποινών για τους υπεύθυνους, έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την ταχεία διεκπεραίωση της δίκης σε δεύτερο βαθμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάππα, έχει δώσει εντολή για άμεση καθαρογράφηση της απόφασης, απαλλαγμένη από άλλα δικαστικά καθήκοντα, προκειμένου να δρομολογηθεί η δίκη αμεσότατα, ακόμα και κατά το καλοκαίρι του 2024.

Η έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας αναδεικνύει τη σοβαρότητα και τη σημασία που δίνεται στην επανεξέταση της υπόθεσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Είναι μονόδρομος πια, το να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν προς πάσα κατεύθυνση για τις πράξεις τους και ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια κι αντικειμενικότητα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε σε μια χώρα που όποιος κρατάει το @πλο τιμωρείται, όμως εκείνος που δίνει την εντολή για να πατηθεί η σκανδάλη περπατά αμέριμνος κι ελεύθερος στο δάσος. Μόνον έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ελληνική δικαιοσύνη. Μόνο έτσι θα έρθει η δικαίωση. Για τους 104, για τους 57, για όλους.