Σίγουρα έχεις ακούσει κάπου τον όρο ή σε κάποιο παρεάκι· υπήρξε κάποτε ο κουλ τύπος που περιέγραφε τη ζωή του γι’ αυτούς τους 6 μήνες στο εξωτερικό. Στο πρώτο άκουσμα, σίγουρα σου γεννήθηκαν απορίες για το πώς και το γιατί κι αν είναι άραγε τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Η Ελλάδα είναι, ευτυχώς ακόμα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως, μέσω των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της, παρέχεται η ευκαιρία είτε για ανταλλαγή για σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο είτε για πρακτική σε έναν φορέα του εξωτερικού. Άρα ναι, είναι τόσο εύκολο, όσο ακούγεται. Το διάστημα της ανταλλαγής ποικίλει από 2 εώς 10 μήνες και το πιο ωραίο είναι ότι οι φοιτητές λαμβάνουν μηναία χρηματοδότηση ανάλογα με τη χώρα υποδοχής τους.

Όμως τι είναι αυτό που κάνει το Erasmus+ ξεχωριστό;

Είναι η συνθήκη της δοκιμασίας. Είναι το άγνωστο, που μέσα σε λίγο καιρό, γίνεται η νέα καθημερινότητά σου. Είναι η πτήση που θα πάρεις μόνος με 3 βαλίτσες κι ένα εισιτήριο στο χέρι, μη γνωρίζοντας πως, την επόμενη φορά που θα ξαναμπείς σε αεροπλάνο, αυτό για την πτήση της επιστροφής, θα είσαι διαφορετικός άνθρωπος. Διότι κάτι θα έχει αλλάξει δραστικά μέσα σου, έχοντας πια μια καρδιά γεμάτη συναισθήματα κι εμπειρίες. Στην τελική, σκέψου το κι αλλιώς: θα ήταν πολύ ωραίο, η καθημερινή σου βόλτα να περιλαμβάνει ένα περίπατο στο Κολοσσαίο, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου;

Το Erasmus+ είναι οι φίλοι που γνώρισες, οι φίλοι που μέσα σε λίγα βράδια και κάποια σφηνάκια αργότερα, σε ένα ξεχασμένο μπαράκι στο κέντρο της πόλης, ήταν εκεί. Εκεί, για να εξερευνήσετε την πόλη, να κάνετε εξορμήσεις στα περίχωρα, και κυρίως να μοιραστείτε κάτι κοινό. Την εμπειρία σας. Οι παρέες που σε συντροφεύουν πάντα στις σκέψεις, που ήταν εκεί το πρωί που τρέχατε να προλάβετε τη διάλεξη ή το βράδυ που έχασες το λεωφορείο της επιστροφής κι έμειναν εκεί να σου κάνουν συντροφιά, μέχρι να έρθει το επόμενο. Έπειτα, είναι ο ‘ερασμικός΄ έρωτας που έζησες. Τα ραντεβού σε άγνωστα μέρη, που έγιναν γνώριμα κι αγαπημένα. Αν έχεις επιλέξει διαμονή σε σπίτι, είναι οι συγκάτοικοί σου, που αν είσαι τυχερός γίνονται η οικογένειά σου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτοί που σε καλημερίζουν το πρωί κι αυτοί, που όταν θα ετοιμάσουν το σπιτικό φαγητό τους, θα σου κρατήσουν λίγο για να δοκιμάσεις κι εσύ. Με όλους αυτούς, αν έχετε την τύχη να ξαναβρεθείτε μετά, στις πατρίδες σας, είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα και διαχρονικά θα σου δημιουργούν την εντύπωση, ότι ο κόσμος δεν έχει όρια και σύνορα, ούτε και διαφορετικές ταυτότητες.

Αναμφίβολα είναι κι η πανεπιστημιακή εμπειρία που αποκτάς. Το να φοιτήσεις ένα εξάμηνο σε ξενόγλωσσο πανεπιστήμιο, να παρακολουθήσεις μαθήματα που σου αρέσουν σε ένα άγνωστο αμφιθέατρο, παλεύοντας να καταλάβεις τα sos, είναι μερικά από τα μαγικά που συμβαίνουν, όταν προσπαθείς να ανακαλύψεις τα όριά σου. Είναι συγκλονιστική η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι, το ίδιο αντικείμενο, υπάρχει πλήθος κόσμου σε όλη την Ευρώπη που το αγαπάει και μάχεται γι’ αυτό. Τελικά, τα κοινά μας είναι περισσότερα από όσα γνωρίζουμε.

Έπειτα, περνάμε και στη γλώσσα, που αν τη γνωρίζεις ήδη στη χώρα υποδοχής, αναμφισβήτητα, στην επιστροφή θα βρίσκεσαι σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Σκέψου το σαν δωρεάν μαθήματα ξένης γλώσσας, τα οποία θα μπορείς να τα αξιοποιήσεις αργότερα. Τα περισσότερα πανεπιστήμια, παρέχουν επίσης και τη δυνατότητα μαθημάτων γλωσσικής επάρκειας, ακόμα κι αν είσαι αρχάριος.Έτσι, θα μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μεταφοράς, να παραγγείλεις σε εστιατόρια και μπαρ, να επισκεφτείς μουσεία, να γνωρίσεις ντόπιους, να συνομιλήσεις μαζί τους κι ίσως, κάποια φορά να σε κεράσουν και κάτι, αφού «προσπαθείς να μιλήσεις στη γλώσσα μας».

Ας μη γελιόμαστε· μέσα στα υπέρ του Εράσμους, πρέπει να βάλουμε και τα ταξίδια. Σε ποιόν δε θα άρεσε να ζει στο κέντρο της Ευρώπης και να έχει την επιλογή ενός τρένου ή λεωφορείου, για να επισκεφτεί πόλεις και μέρη που βρίσκονταν στο bucket list τουγια πολύ καιρό; Ακόμα κι οι αεροπορικές εταιρείες, μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό, με τα οικονομικά πακέτα.

Η λίστα δεν τελειώνει, όμως κράτα το εξής: Αν θέλεις να ζήσεις κάτι μοναδικό, κάτι που θα σου δώσει γεύσεις, μυρωδιές και χρώματα άλλου τόπου, κάνε αυτή την αίτηση. Αυτή που τόσο καιρό σκέφτεσαι. Ένα είναι βέβαιο, δε θα το μετανιώσεις ποτέ. Ίσως είναι η αρχή που ψάχνεις, για να μείνεις στο εξωτερικό για επαγγελματική καριέρα, είναι ίσως ο έρωτας που σε περιμένει εκεί. Όπως λέγανε και οι Λατίνοι, ‘carpe diem’ κι ας προστεθεί και το carpe vita στο μενού. Είτε είναι Ρώμη, είτε Παρίσι, είτε Βαρκελώνη ή Βουδαπέστη, η πόλη Erasmus+ σου, θα είναι πάντα το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο. Κι αξίζουμε όλοι ένα αγαπημένο μέρος.

Συντάκτης: Σοφία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου