Ο Ηλίας Ψινάκης πρωταγωνίστησε το Σάββατο 27/4 σε μία αρκετά άβολη στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης. Ο ίδιος ήταν προσκεκλημένος στο J2US παίρνοντας τον ρόλο της κριτικής επιτροπής, προκειμένου να καλύψει την απουσία της Δέσποινας Βανδή. Ο ίδιος με το γνωστό του ύφος που τα λέει χύμα και ωμά σχολίασε την εμφάνιση των Ίαν Στρατή και της Πηνελόπης Αναστασοπούλου. Μόνο που εδώ το πράγμα παρατράβηξε. Τα σχόλια από το καυστικό στυλ του Ηλία Ψινάκη τράπηκαν σε μία σειρά από προσβλητικές και αμήχανες στιγμές που θα προτιμούσαμε να έλειπαν από την ελληνική τηλεόραση.

Ο Ηλίας Ψινάκης, ξεκίνησε να σχολιάζει τον Ίαν Στρατή, όμως αν’ αυτού σχολίασε τη γυναίκα του Μαίρη Συνατσάκη. «Δε σας είχα δει live. Είστε καταπληκτικός, μου είστε πάρα πολύ συμπαθής. Είχα αρνητική γνώμη για εσάς γιατί δεν πήγαινα τη γυναίκα σας, δεν πάω τη γυναίκα σας βασικά. Για τα #Metοo και τα λοιπά, μου είχε κάνει κάτι. Είστε πραγματικά καταπληκτικός», είπε, αφήνοντας τον Ίαν Στρατή πραγματικά άφωνο.

 

 

Δυστυχώς θέλει πολύ καλά αντανακλαστικά για να μπορέσει κανείς να απαντήσει επιτόπου σε προσβλητικά σχόλια και καταλαβαίνουμε πως ο Ίαν έμεινε κάπως μουδιασμένος ακούγοντας έναν σχολιασμό που ούτε είχε να κάνει με την καλλιτεχνική του ιδιότητα αλλά αντίθετα ήταν μία προσβολή σε δημόσιο λόγο για τη γυναίκα και μητέρα του παιδιού του.

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου όμως, η οποία όχι μόνο υπερασπίζεται το κίνημα #MeToo αλλά έχει δώσει μεγάλο αγώνα για την καταγγελία γνωστού ηθοποιού που είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά την ίδια και άλλες συναδέλφισσές της είχε το κατάλληλο τακτ για να φέρει τον Ηλία Ψινάκη και κάθε σχόλιο που στον βωμό λίγων εντυπώσεων αμαυρώνει τους σκληρούς αγώνες κακοποιημένων γυναικών, στη θέση τους.

«Άρα αντιπαθείτε κι εμένα» είπε σε πρώτη φάση η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, θέλοντας να υπενθυμίσει τον μεγάλο αγώνα που έχει δώσει για την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης στο θέατρο.

«Όχι, όχι, θα φτάσω σε εσάς, μην μπερδεύεστε» απάντησε ο Ψινάκης, που μάλλον δεν κατάλαβε τη μεγάλη γκάφα που έκανε.

Με περίσσιο θάρρος, όπως ακριβώς πρέπει δηλαδή, να απαντάμε σε τέτοιου είδους σχόλια η Αναστασοπούλου τοποθετήθηκε λίγα λεπτά αργότερα: «θεωρώ ότι είναι άσχημο να χρησιμοποιούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το MeToo ως επιχείρημα για να μη συμπαθούμε κάποιον. Οι γυναίκες που έχουν στηρίξει το MeΤoo αξίζουν αγάπη και όχι αντιπάθεια». Και πολύ καλά λέει, καθώς οι γυναίκες αυτές όχι μόνο φέρουν το βάρος της κακοποίησης αλλά και το βάρος όλων των ανθρώπων που δεν τις πιστεύουν, των δικαστηρίων που τις ευτελίζουν και τον καθημερινό σεξ1σμό που τελικά δεν ξέρεις από πού θα σου ΄ρθει.

  

«Είμαι από τους πρώτους που στήριξα το Me Too και τον κάθε αδικημένο, από τον προηγούμενο αιώνα, μπορείτε να το ψάξετε. Μιλώ από προσωπική άποψη. Όπως τότε στο XFactor που ήμουν συνεννοημένoς με την κυρία Λιόλιου δήθεν να κατεβάσω το σουτιέν και αμέσως την άλλη μέρα, η σύζυγος του κυρίου Στρατή ξεκίνησε ένα MeToo που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και όλοι με λέγανε βιαστή. Η κυρία Λιόλιου, μετά την επέμβαση της συζύγου σας, έκλαιγε για μια εβδομάδα γιατί δεν έκανε μήνυση στον “βιαστή”. Το MeToo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο ρουχαλάκια», απάντησε στη συνέχεια ο Ηλίας Ψινάκης, διατηρώντας τον καυστικό του λόγο και συνεχίζοντας να προσβάλλει έμμεσα την Μαίρη Συνατσάκη.

Λίγο άβολη είναι η στάση του Ίαν Στρατή, ο οποίος προσπαθεί με ένα ελαφρώς ειρωνικό χιούμορ να σπάσει αυτό τον διάλογο αλλά ταυτόχρονα επέλεξε να μην πάρει καμία ουσιαστική θέση. Η στάση του όμως δείχνει μία καθαρή απογοήτευση για όλα αυτά που ειπώθηκαν. Μαζί και ο Νίκος Κοκλώνης που προσπάθησε να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό λέγοντας πως «ξεκαθαρίζουμε ότι η θέση μας είναι υπέρ των γυναικών και πως απλά ήταν μια στιγμή». 

Να θυμίσουμε πως στο συμβάν στο οποίο αναφέρεται ο Ηλίας Ψινάκης, ο ίδιος είχε κατεβάσει το μπούστο του φορέματος της Κατερίνας Λιόλιου κοιτάζοντας μέσα, μια άχαρη και άβολη κίνηση που δείχνει ότι ο καθένας μπορεί να έχει έλεγχο και να σεξουαλικοποιεί το σώμα μιας γυναίκας, πόσο μάλλον όταν είναι και τραγουδίστρια. Την απάντηση της έδωσε και η Μαίρη Συνατσάκη απαντώντας και αυτή στα σχόλια που έγιναν για εκείνη στην εκπομπή J2US.

 

 

«Σχετικά με το χθεσινό “σόου”. Υπάρχουν δυο πράγματα εξίσου προφανή και τα δυο: Το ένα είναι η συμπεριφορά του κύριου Ψινάκη απέναντι στην κυρία Λιόλιου. Αυτό είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να δει απλώς γκουγκλάροντας, Ψινάκη-Λιόλιου. Η δικαιολογία περί προσυνεννόησης – αν υπήρξε – δεν ακυρώνει την πράξη. Ένας άνδρας ανοίγει το μπούστο μιας γυναίκας και μετά τη γυρίζει και το κατεβάζει σε κοινή θέα και όλα αυτά σε μουσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα υψηλής τηλεθέασης.  Το σχόλιό μου για σεξισμό και χειρονομίες φαντάζομαι είναι προφανές. Το δεύτερο είναι η επιρροή του κυρίου Ψινάκη σε θέματα Lifestyle εδώ και πολλά χρόνια. Σκέφτομαι λοιπόν πως αν ενδιαφέρεσαι να πουλήσεις τα ρουχαλάκια σου, χρειάζεσαι τον καλό του λόγο και όχι την αντιπάθειά του. Είναι προφανές ότι αν ο στόχος μου ήταν τα ρουχαλάκια μου, έπρεπε να μείνω σιωπηλή.», απάντηση της Μαίρης Συνατσάκη. 

Να πούμε τέλος, πως εν μέσω των γυναικοκτονιών που αυξάνονται με τρομαχτικό ρυθμό καλό είναι τέτοια σχόλια να καταρρίπτονται επι τόπου. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη ανοχή για κανέναν κρυμμένο σεξ1σμό και κανένα σχόλιο που να στοχοποιεί και να θυματοποιεί τις γυναίκες που μιλάνε. Λυπόμαστε κύριε Ψινάκη αλλά χρειάζεστε αναβάθμιση.

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: Athens magazine