Τι είναι οι κόκκινες σημαίες και πόσο πολύ έχουν μπει στη ζωή μας; Ξεκίνησαν για πλάκα στην αρχή δειλά-δειλά από το twitter ως emoji, σήμερα έχουν άλλη σημασία, όχι και τόση ευχάριστη, και αφορούν στις επικίνδυνες σχέσεις. Τις σχέσεις τις τοξικές, αυτές που με το που δεις μια από τις κόκκινες σημαίες, καλό είναι να μαζεύεις τα μπογαλάκια σου και να περπατάς προς άλλη παραλία.

Η Dulcinea Pitagora, Ph.D., σ@ξοθεραπεύτρια με έδρα στη Νέα Υόρκη, έχει πει ότι: «οι κόκκινες σημαίες σε μια σχέση, φαίνονται πρώτα στα συναισθήματα του ζευγαριού». Το ξέρατε ότι όταν βρίσκεστε σε μια τέτοια σχέση, αρχίζει το σώμα σας να σας μιλάει; Σφίξιμο στο στήθος, κρίσεις πανικού, πόνοι στο σώμα κατά το πρωινό σας ξύπνημα, είναι μερικά σημάδια που τα έχετε ενώ ξυπνάτε δίπλα στη σχέση σας. Το σώμα πάντα μιλάει, ξέρει πώς να σας το δηλώσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ειδικά όταν είσαστε δυστυχισμένοι. Στην αρχή είναι εντάξει να μη μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται και να νιώθεις χαμένος στο διάστημα. Συγκεκριμένα η Dr. Pitagora έχει δηλώσει: «Αρκεί να ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να αλλάξει». Εξάλλου το λέει και ο σοφός λαός, κάλιο αργά, παρά ποτέ! Αλλά αλήθεια, πώς καταλαβαίνουμε χωρίς να πληγωθούμε και χωρίς να είναι πολύ αργά;

 

1. Κάθε πρώην είχε πρόβλημα

Δε γίνεται όλες οι πρώην σχέσεις να ήταν προβληματικές. Τι φάση; Τόση γκαντεμιά από ανεμοδαρμένα ύψη χτυπημένη; Δε γίνεται να είχαν όλοι οι άλλοι πρόβλημα. Το πράγμα κάτι φωνάζει από μακριά. Ρίξτε τα δίχτυα σας λίγο και κάντε μια έρευνα γιατί κάτι κρύβεται και δεν είναι για καλό.

 

2. Σχέση άγριας εξάρτησης

Υπάρχει ο όρος «love bombing» που έχει να κάνει με το «Σ’αγαπώ» από πολύ νωρίς ή με τη μετακόμιση από το 5ο ραντεβού. Σύμφωνα με τον Adekunle, ο όρος θίγει τις σχέσεις όπου υπάρχει πίεση ώστε να νιώθει και ο ένας και ο άλλος ότι δεν μπορούν να ζήσουν χώρια. Όταν αντιληφθεί κανείς ότι η σχέση τρέχει με ιλιγγιώδης ρυθμούς, πρέπει να πατήσει το φρένο με τα χίλια.

 

3. Θυμός και ανασφάλεια

Όλοι πιάνουμε πού και πού κόκκινο με τα νεύρα μας και σε μια σχέση είναι φυσιολογικό να βλέπουμε τον άλλον σε όλες τις φάσεις. Τι γίνεται όμως όταν ο θυμός βγάζει εμάς ή τον άλλον εκτός εαυτού; Όταν τα νεύρα ξεφεύγουν και καταλήγουμε τρομαγμένοι και μέσα στην ίδια μας τη σχέση;

 

 

4. Μιλάς στον τοίχο

Το άλλο σημάδι, είναι ότι ο σύντροφός σου, δε σε ακούει. Δεν είναι εκεί για σένα για να ακούσει τα προβλήματά σου, να σε βοηθήσει, να συζητήσετε για τη σχέση σας. Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω κι αν δεν υπάρχει η σχέση δεν μπορεί να στηριχτεί και να πάει προς τα κάτω, με έναν υγιή τρόπο.

 

5. Οι φίλοι ξέρουν

Οι φίλοι σου ξέρουν καλύτερα από σένα μερικές φορές. Αν ο άλλος δεν τους γεμίζει το μάτι κι αποφεύγουν ευγενικά τις συναντήσεις μαζί σας, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να αναρωτηθείς, τι πάει λάθος και να τους πιάσεις και να μιλήσετε. Άκουσέ τους, άκου τι θέλουν να σου πουν, ο έρωτας μερικές φορές τυφλώνει και τα πράγματα δεν τα βλέπουμε ως έχουν.

 

6. Ζήλια μου όλα

Είναι καλό να ζηλεύεις, ως ένα σημείο και να διεκδικείς τον άλλον, να θες να υπάρχει σπίθα και σασπένς. Όταν όμως η ζήλια ξεφεύγει και κατάσταση εκτροχιάζεται, χωρίς ο ζηλιάρης να μπορεί να τη διαχειριστεί και να δείχνει έναν ακόμα χειρότερο εαυτό στο σύντροφό του, το θέμα έχει χτυπήσει τον κώδωνα κινδύνου.

 

7. Τα άλλα στάδια ζωής

Κόκκινη σημαία είναι και το να είστε σε άλλα στάδια στη ζωή. Για παράδειγμα όταν εσύ θες να επικεντρωθείς στην καριέρα σου και σε πολλά ταξίδια και ο άλλος θέλει αποκλειστικότητα και δημιουργία οικογένειας. Ναι είναι πρόβλημα, μην το σκέφτεσαι, δεν μπορείτε να συμβαδίσετε, θέλετε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

 

8. Συναισθηματική μεταχείριση

Πρόκειται για την κόκκινη σημαία που αφορά στη συναισθηματική μεταχείριση. Στην ουσία πρόκειται για όταν ο «θύτης» θέλει να μπερδεύει την πραγματικότητα με τον φανταστικό κόσμο και να κάνει τον σύντροφό του να μοιάζει υπερβολικά πολύ ευαίσθητος, γεμίζοντάς τον τύψεις.

 

9. Όταν η πλάκα ξεπερνά τα όρια

Σε βάζει κάτω στο συναισθηματικό κομμάτι, σε τσακίζει συναισθηματικά, δημιουργώντας παράπλευρες συναισθηματικές απώλειες, χωρίς δεύτερη σκέψη. Το μαύρο χιούμορ και απρεπή σχόλια πάνε και έρχονται με τη δικαιολογία «Πώς κάνεις έτσι; Ήταν μόνο ένα αστείο…», στοχεύοντας να σε γεμίζει με τύψεις.

 

10. Δώσε μου σημασία

Τελευταίο σημαιάκι, είναι όταν θες να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και έρχεται το ταίρι σου, ζητώντας σου τα ρέστα. Σε αγχώνει χωρίς λόγο και αιτία και κολλάει παραπάνω πάνω σου, ζητώντας τη διπλάσια προσοχή στραμμένη πάνω του.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου