Παρελθόν, παρόν, μέλλον. 

Παρελθόν; Απωθημένο. Ανεκπλήρωτος έρωτας ή ακόμα και μάταιος. Έρωτας που ίσως να είχε γίνει κάτι παραπάνω αν τα πράγματα ήταν αλλιώς, ίσως να είχε σωθεί μια κατάσταση, να είχε αντέξει.

Τι και αν δεν τον γνώριζες ποτέ τον άνθρωπο αυτό; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου, οι επιλογές σου, εσύ; Γιατί να σε έχει επηρεάσει τόσο; Και να σε επηρεάζει ακόμη. Είναι σαν να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στη ζωή σου αυτός ο άνθρωπος, ακόμα κι όταν είναι πια απών. Κι εκεί είναι που αλλάζεις. Αναγκάζεις τον εαυτό σου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να γίνει πιο θωρακισμένος αυτήν τη φορά. Και πολλές φορές θα βρεθείς στη θέση να τον κατηγορήσεις και να του χρεώσεις όσα σου συμβαίνουν μετά την αλλαγή σου, γιατί εκείνος την προκάλεσε, άρα εκείνος προκάλεσε και όσα ήρθαν μαζί της, σωστά;

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Έτσι σου ξαναγεννιέται η εξάρτηση που είχες με αυτόν τον άνθρωπο. Εφόσον αυτός σε έμπλεξε, μπορεί να σε ξεμπλέξει και εάν μπορεί να σε ρίξει, ελπίζεις να μπορεί να σε ανεβάσει. Έτσι σκέφτεσαι, δε θα το κάνει όμως κι εσύ άδικα βασανίζεσαι. Και στο τέλος, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να τον μισήσεις, αφού η σκέψη των αναμνήσεων θα σου έχει γίνει πλέον αβάσταχτη. Αλλά πίστεψέ με, η νοσταλγία είναι πολύ καλύτερο συναίσθημα από το μίσος ή το παράπονο. Ανάλαβε λοιπόν ξανά, την ευθύνη του εαυτού σου. Και αν νιώσεις ότι έπιασες πάτο, σκέψου πως τώρα ο μόνος δρόμος είναι εκείνος προς τα πάνω.

Και κάπως έτσι το ερώτημα περνάει στο παρόν και γίνεται η επούλωση και θέλεις να προχωρήσεις. Όχι για να δείξεις ότι προχωράς αλλά επειδή όντως θέλεις να εξελιχθείς εσύ για εσένα. Πήγαινε μια μονοήμερη με τον εαυτό σου. Δοκίμασε να διαβάσεις, να πας σε μια συναυλία, να μαγειρέψεις, να χορέψεις. Αν δε σου αρέσουν αυτά, δοκίμασε κάτι άλλο. Και μετά κάτι άλλο. Και κάτι άλλο. Δοκίμασε εσένα. Δες πού μπορείς να φτάσεις. Πρώτα χωρίς παρέα και μετά πρόσθεσε και άλλους στην εξίσωση.

Το μεγαλύτερο λάθος, η μεγαλύτερη αδικία αν θες, είναι να πείσεις τον εαυτό σου ότι για να επουλώσεις τις πληγές σου, χρειάζεσαι κι άλλους. Για σένα η μεγαλύτερη αδικία, όχι για αυτούς. Τέτοια πάρτι, δε σηκώνουν καλεσμένους. Πρέπει να γνωρίζεις εσύ εσένα, προτού συστηθείς. Και μόνο εσύ ξέρεις πώς. Συζήτα με τον εαυτό σου δεν είναι κακό, είναι υγεία. Και όταν τον γνωρίσεις, μη συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο από όσα εκείνος θέλει. Ξανακάνε λάθη, αυτή τη φορά καλύτερα λάθη. Από αυτά που τουλάχιστον δε μετανιώνεις. Εξάλλου, πιο εύκολα μετανιώνεις για κάτι που δεν έγινε, παρά για κάτι που έγινε. Τι και αν χρειάστηκε να επουλώσεις μερικές πληγές λοιπόν;

Τώρα αρχίζεις να βλέπεις το μέλλον, την Ιθάκη, όπως ακριβώς εσύ την έπλασες και είναι όλα είναι πιο όμορφα, πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Χωρίς ομίχλη η διαδρομή και με μια θάλασσα λάδι, ιδανική για ταξίδι. Μπορείς να αποκτήσεις, ή μάλλον καλύτερα να κατακτήσεις ό,τι πάντα επιθυμούσες. Επιτέλους έφτασες στο στάδιο που πριν λίγες μέρες, λίγους μήνες, ακόμα και χρόνια, μόνο ήλπιζες να φτάσεις. Νιώθεις ολοκληρωμένο άτομο κι αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη νίκη.

Τώρα μπορείς επιτέλους να προσφέρεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να μπορείς να δίνεις και να δίνεσαι σε κάποιον. Και η πιο όμορφη επιβράβευση; Η ανταπόκριση. Πρόσεχε όμως. Όχι η ανταπόδοση. Αυτό είναι άλλο. Η ανταπόκριση είναι η χαρά που καλύπτει πλέον το πρόσωπο που στέκεται απέναντί σου, φανερώνοντάς σου την πιο αγνή όψη που μπορεί να πάρει. Η ανταπόδοση είναι προαιρετική μα και σπουδαία -αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός. Μη δίνεις για να πάρεις. Δίνε γιατί κάνει καλό, πρώτα σε εσένα, και μετά όλα θα έρθουν από μόνα τους. Ό,τι αναζητούσες, δεν το βρήκες, το δημιούργησες. Και όλα από που ξεκίνησαν; Από αυτή την άρρωστη κατάσταση που πίστευες πως θα σε κρατούσε έτσι, για μια ζωή. Ευχαρίστησέ τη λοιπόν, και τώρα απόλαυσε.

Για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερο μαρτύριο από το «τι και αν…;». Αλλά ούτε και μεγαλύτερη ευτυχία. Ο Erin Hanson είπε «Και αν πέσω; Ναι, αλλά και αν πετάξεις;»

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Βασιλική Νοταρά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου