Όλοι έχουμε φετίχ. Κάποια μας αρέσει να τα λέμε δυνατά κι άλλα τα κρύβουμε λες και θα βλάψουν κάποιον τριγύρω μας. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως, όποιος τα αρνείται είτε δεν έχει ανακαλύψει τον εαυτό του αρκετά και δεν έχει πειραματιστεί, είτε τα κρύβει λόγω κόμπλεξ -κακώς και γιατί; Τα φετίχ, κατ’ εμέ, μας κάνουν ξεχωριστούς και είναι η ταυτότητά μας στο κρεβάτι. Μας κάνουν να τελειώνουμε απολαυστικότερα και να έχουμε όσα θέλουμε, χωρίς να κρυβόμαστε και να προσποιούμαστε. Τι γίνεται με τα φετίχ όμως του πορνογραφικού υλικού; Υπάρχουν όρια και ηθικοί φραγμοί στα φετίχ και που είναι η λεπτή γραμμή; Πότε ένα φετίχ θεωρείται απιστία και πώς τα διαχωρίζεις;

Πορνογραφία και εθισμός. Υπάρχει ειδικός όρος που ονομάζεται Σκοποφιλία (scopophilia) και έγινε ευρέως γνωστή από τον κινηματογράφο. Τι εννοούμε όμως συγκεκριμένα μ’ αυτόν τον όρο; Χρησιμοποιήθηκε ως πρακτική στον κινηματογράφο από τον Alfred Hitchcock και τον Andy Warhol. Η σκοποφιλία περιγράφει την ηδονή που μπορεί να αισθανθεί κάποιος, όταν αντικρίζει γυμνά σώματα ή ακόμα και εικόνες ή βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη «ευχαρίστηση» που πηγάζει από την παρατήρηση συνδέεται άμεσα με τον κινηματογράφο.

 

 

Στην προέκτασή του, υπάρχει και το ενδεχόμενο,το ζευγάρι ή και ένας από τους δύο, να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του την ώρα του σεξ και να το στέλνει σε άλλους ή να το ανεβάζει σε δημόσια πλατφόρμα, με σκοπό να ερεθίζεται και να λαμβάνει αντίστοιχα βίντεο για τη σεξoυαλική του ικανοποίηση -πολλές φορές εν αγνοία του παρτενέρ του. Και πριν ενοχοποιήσετε οι περισσότεροι το ανδρικό φύλο, όχι γίνεται και από γυναίκες -εδώ δεν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός φύλου. Και ναι, είναι απιστία, άπαξ και αρχίσεις να φαντασιώνεσαι άλλον την ώρα της πράξης -ναι, υπάρχει η εγκεφαλική απιστία και ναι υπάρχουν και όρια. Το πραγματικό με το φανταστικό, τείνουν να μπερδεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις και να φέρνουν σε σύγχυση και σε άγχος το άτομο που έχει τέτοιες φαντασιώσεις (μιλώντας πάντα για την περίπτωση που το ξέρει μόνο ο ένας).

Βέβαια στον αντίποδα, υπάρχει το ζευγάρι που θέλει να εκτίθεται και θα ζητήσει να πάει και σε swing bar, για να πάρει ιδέες και «μάτι», για το επόμενο βιντεάκι που θα θελήσει να γυρίσει. Εδώ, η έκθεση και η δημοσιοποίηση γίνονται από κοινού. Πόσο δική σου μπορεί να είναι όμως μια ζωή, που είναι σε μόνιμη βάση εκτεθειμένη στο internet ενώ ταυτόχρονα έχουν δει τη γύμνια σου και το πρόσωπό σου, δεκάδες χιλιάδες, με το ίδιο φετίχ με σένα, που θέλουν απλώς να καυλώσoυν; Πόσες προσωπικές στιγμές μπορείτε να έχετε με τον σύντροφό σας, χωρίς η ιδέα του πορνογραφικού υλικού, να σας τρυπάει συνεχώς το μυαλό;

Έρευνες έχουν δείξει, ασχέτως του είδους πορνό -ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό-, ότι οι άνδρες επηρεάζονται από την εικόνα του αχόρταγου άνδρα, που ικανοποιεί ακούραστα και ακατάπαυστα τη συμπρωταγωνίστριά του και αυτομάτως μπαίνουν στο παιχνίδι της σύγκρισης. Έτσι, αυτομάτως βγαίνουν χαμένοι καθώς οι προσδοκίες τους επηρεάζονται, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός άνδρα ηθοποιού -που είτε έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, για να φαίνεται όπως φαίνεται είτε έχει πάρει ναρκωτικές ουσίες για αντοχή- με έναν άντρα απλό καθημερινό με φυσιολογικές αναλογίες, ρυθμούς και άγχη της σύγχρονης εποχής.

Ο εθισμένος στο πορνό άνδρας, καταλήγει να παραμελεί τη σύντροφό του στο τέλος επιλέγοντας την εικονική ερωμένη ή ερωμένες, ενώ η γυναίκα βλέποντας τους εικονικούς εραστές θα αρχίσει να αμφιβάλλει για τα προσόντα του δικού της. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν αντίστοιχα και σε εκείνη αμφιβολίες για τις δικές της επιδόσεις της και την ομορφιά της, βλέποντας τις εικονικές ερωμένες.

Ό,τι μα ό,τι κι αν κάνετε σε θέμα φετίχ, φροντίστε να το κάνετε με συγκατάθεση της σχέσης σας και φυσικά φροντίστε αυτό το οποίο σας ευχαριστεί, να το έχετε πρώτα συζητήσει. Όλα στη ζωή έχουν ένα όριο κι εκείνο είναι απλώς μια λεπτή γραμμή, που πολλοί φροντίζουμε να αγνοούμε γιατί δε θέλουμε να τ’ αντιμετωπίσουμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου