Σε έναν ιδανικό κόσμο τα παιδιά θα μεγάλωναν κυρίως με τους γονείς τους. Εκείνοι θα μπορούσαν να εργάζονται εναλλάξ, ώστε να περνούν αρκετό αλλά και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, κι οι μηνιαίες απολαβές τους θα ήταν αρκετές, ώστε να αποκτήσουν όσα παιδιά θέλουν και να τα μεγαλώσουν με τον τρόπο που αυτοί έχουν ονειρευτεί…

Σε έναν λιγότερο ιδανικό κόσμο, στον οποίο κι οι δύο γονείς συχνά εργάζονται παράλληλες ώρες, η κατάσταση φαίνεται να ‘ναι τελείως διαφορετική. Τα παιδιά έχουν, τις περισσότερες φορές, πρόθυμους κι αξιόπιστους παππούδες και γιαγιάδες αλλά και babysitters που μετά χαράς κρατούν τα παιδιά, όταν οι γονείς δεν είναι στο σπίτι, προσπαθώντας να τους δώσουν αγάπη και φροντίδα.

Έτσι, λοιπόν, στον πραγματικό κόσμο, συνυπάρχουν οι γονείς, μαζί με τους παππούδες, τις γιαγιάδες, καθώς και τους/τις babysitters και μαζί καλούνται να βάλουν το λιθαράκι τους σε αυτή την ιερή διαδικασία που ακούει στο όνομα «μεγάλωμα παιδιών».

Για τη συμβολή των παππούδων και γιαγιάδων δεν έχουμε να πούμε και πολλά, μιας κι όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε νιώσει αυτή τη θαλπωρή και την αγάπη, όταν έρχονταν σπίτι να μας επισκεφτούν ή να μας κρατήσουν για λίγες ώρες, όταν η μαμά ή ο μπαμπάς ήταν στη δουλειά. Για τους babysitters, όμως, τι να πρωτοπούμε κι από πού να το αρχίσουμε…

Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν επιλέξει με μεγάλο κόπο και προσπάθεια οι γονείς, προκειμένου να φυλάξουν, να απασχολήσουν ή να προσφέρουν ψυχαγωγία στα παιδιά τους. Είναι συνήθως χαρισματικές προσωπικότητες, άτομα επικοινωνιακά, εμπνέουν αξιοπιστία κι εμπιστοσύνη κι έχουν έναν μαγικό τρόπο να κερδίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή ενός μικρού παιδιού.

Καταρχάς, να τονίσουμε εδώ ότι το επάγγελμα (ή καλύτερα το λειτούργημα) του babysitting δεν είναι αποκλειστικότητα των γυναικών αλλά απασχόληση και των ανδρών. Στη χώρα μας ο αριθμός των αντρών που εξασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι βέβαια ακόμη μικρός αλλά σταδιακά αυξανόμενος. Στο εξωτερικό, ωστόσο, ο άντρας παιδαγωγός είναι κάτι συνηθισμένο και μάλιστα ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται είναι “Manny”, ονομασία που προκύπτει απ’ το πάντρεμα των λέξεων «Man» (άντρας) και «Nanny» (νταντά).

Πιθανόν κι εσύ να ‘χεις περάσει απ’ τη διαδικασία του babysitting, είτε επαγγελματικά είτε ως γονέας που καλείται να επιλέξει τον κατάλληλο άνθρωπο για να του εμπιστευτεί το παιδί του, και σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει ότι ο καλός babysitter θα κάνει τα πάντα για περάσει με το παιδί δημιουργικές, διασκεδαστικές (και πάντα με ασφάλεια) ώρες. Έχει εκείνη τη μυστική συνταγή που κάνει το παιδί να ανυπομονεί για την παρουσία του, αλλά ταυτόχρονα έχει βάλει όρια και κανόνες στη σχέση του με αυτό.

Πρόκειται για μια ισορροπία, η οποία δίνει την πολυπόθητη ασφάλεια στον γονέα. Τώρα, ναι, θα μπορέσετε κι εσείς να πάτε το πρωί στο γραφείο σας χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε δεκάδες τηλεφωνήματα στο σπίτι, να δείτε αν είναι καλά το παιδί σας. Θα μπορέσετε να αφοσιωθείτε στην απαιτητική δουλειά σας, ανυπομονώντας να γυρίσετε σπίτι και να αντικρίσετε το –γεμάτο χαμόγελο– πρόσωπο του παιδιού σας. Θα νιώθετε περήφανοι, ως πατέρας ή ως μητέρα, που κάνατε την καλύτερη επιλογή και θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε χρόνο με αυτά, χωρίς να πρέπει να λύνετε συνέχεια θέματα και προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, επειδή ίσως φέρατε το λάθος άτομο στο σπίτι σας.

Γιατί η χημεία κι εδώ έρχεται να παίξει τον ρόλο της και πρόκειται για τη χημεία μεταξύ του ανθρώπου αυτού και του παιδιού σας. Όταν οι χαρακτήρες αυτών των δύο είναι συμβατοί, αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί αγάπης κι αλληλoεκτίμησης μεταξύ τους, διευκολύνοντας την ανάπτυξη του παιδιού. Γιατί ένας καλός babysitter θα γνωρίζει καλά ότι το παιδί από 15 έως 18 μηνών μπορεί να πει από έξι έως είκοσι λεξούλες, με πρωταγωνιστή το «όχι», και μπορεί να κατανοήσει απλές λέξεις κι οδηγίες. Γνωρίζει επίσης ότι απ’ την ηλικία των δύο χρόνων, το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί με ευχέρεια πολύ περισσότερες λέξεις, χρησιμοποιώντας τις σε μικρές προτάσεις και ξεκινώντας να κάνει τις πρώτες του ερωτήσεις… Όπως θα ξέρει ότι περίπου στα τρία χρόνια το μικρό, φυσιολογικά, θα μπορεί να κάνει μια απλή συζήτηση και να εκφράζει τις (άπειρες πλέον) απορίες του για το περιβάλλον γύρω του.

Ο σωστός και χαρισματικός babysitter αντιλαμβάνεται (προφανώς) ότι η τηλεόραση κι οι οθόνες των τάμπλετ και των κινητών είναι ένας παθητικός τρόπος απασχόλησης και τα χρησιμοποιεί με μέτρο. Θα εμπλακεί σε μια κουβέντα με το παιδί, σε μια αληθινή συζήτηση και δε θα το βομβαρδίσει απλώς με νέες έννοιες κι ατέλειωτα κηρύγματα. Θα κρατήσει το κινητό του πάντα ανοιχτό και φορτισμένο, ώστε να μπορούν οι γονείς να επικοινωνήσουν μαζί του. Θα ‘ναι διακριτικός με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και δε θα μπει σε άλλα σημεία, αν δεν έχει πάρει την άδεια των γονέων.

Δε θα διστάσει να προσαρμόσει τις δραστηριότητες που έχει προετοιμάσει πάνω στις ιδιαιτερότητες και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και θα επιλέξει σωστές ασχολίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και των δύο, αν έχει να φυλάξει δύο αδελφάκια στο σπίτι. Θα μιλάει πάντα στα παιδιά για τους γονείς τους με σεβασμό και φυσικά δε θα επιδιώξει να υιοθετήσει τον ρόλο τους, αλλά να ‘ναι εκεί υποστηρικτικά και στο πλαίσιο που τον/τη χρειάζονται.

Κι όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου για τα παιδιά σας, θα χρωματίζει τη φωνή του (ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ήρωα), διαβάζοντας ιστορίες με βασιλιάδες και πριγκιπόπουλα. Το πρωί, που είναι γεμάτα ενέργεια τα μικρά, θα αρχίζει να βάζει στολές και καπέλα, χαρίζοντας γέλιο στα παιδιά σας, ενώ σήμερα ίσως να έχει φέρει μαζί του αυτή τη μαγική τσάντα που μέσα της κρύβει πολύχρωμους μαρκαδόρους, χαρτόνια, κουβάρια κι ίσως ένα μικρό αρμόνιο για αξέχαστα μουσικά πρωινά.

Τι άλλο θέλετε, λοιπόν; Επικοινωνήστε σωστά και ξεκάθαρα μαζί του, εμπιστευτείτε τον και πορευτείτε με αυτό τον άνθρωπο πλάι-πλάι στο αρμονικό μεγάλωμα των παιδιών σας!

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη