bby

«Ένα ζευγάρι δεν είναι μια στατική κατάσταση δύο ανθρώπων, οι οποίοι δεν αλλάζουν ποτέ. Είναι μάλλον ένα ταξίδι σε έναν δρόμο ανώτερο από ψυχολογική και πνευματική σκοπιά, που ξεκινάει με το πάθος του έρωτα, περνάει μέσα από την απόκρημνη περιοχή της ανακάλυψης του άλλου και κορυφώνεται με τη δημιουργία μιας στενής σχέσης. Μιας ένωσης ευχάριστης και σημαντικής, που είναι ικανή να ανανεώνεται με την αμοιβαία επανεκλογή, ξανά και ξανά, στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που είναι η κοινή τους ζωή», έχει γράψει ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Jorge Bucay, στο πολύ γνωστό βιβλίο του «ο δρόμος της συνάντησης».

Και βέβαια σε ένα ζευγάρι που αποφασίζει να αποκτήσει παιδί, οι προκλήσεις αυξάνονται και οι νέες ισορροπίες  του χτυπούν την πόρτα. Οι αλλαγές λοιπόν στη ζωή ενός ζευγαριού, μετά την απόκτηση ενός παιδιού, συνοδεύονται από μια περίοδο πλούσια σε συναισθήματα. Πολλά από τα οποία είναι πρωτόγνωρα και μεταβάλλουν ριζικά πώς σκέφτονται, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους και οι δύο γονείς. Δε θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ερχομός ενός νέου πλάσματος, τείνει να αλλάξει κάθε τι που θεωρούνταν δεδομένο για τους δύο συντρόφους, μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Υπάρχουν επομένως ορισμένα θέματα, τα οποία είναι πιθανόν να εμφανισθούν με τον ερχομό ενός παιδιού, για τα οποία σύντροφοι και πλέον και γονείς, μπορεί να έχουν διαφωνίες ή συγκρούσεις.

 

 

Μία πασιφανής αλλαγή, για την οποία συμφωνούν όλοι οι γονείς αυτού του κόσμου, είναι οι τεράστιες αλλαγές στον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο και σε δραστηριότητες, όπως τα προσωπικά χόμπι, ο χρόνος επικοινωνίας με τους φίλους και την οικογένεια, αλλά και όλων των ειδών οι κοινωνικές επαφές. Έτσι, καθώς και οι δύο σύντροφοι αρχίζουν να αισθάνονται επιβαρυμένοι και ευερέθιστοι από αυτή την έλλειψη προσωπικού χρόνου, είναι πολύ σημαντικό και οι δύο να έχουν χρόνο για να εστιάσουν -έστω και λίγο- στον εαυτό τους, είτε μέσω μιας βόλτας με φίλους, είτε ακόμα και αφήνοντας -ο ένας τον άλλον- να παρακολουθήσει με την ησυχία του ολόκληρη την αγαπημένη του ταινία (αν αυτή είναι η ανάγκη του).

Πιθανότατα, να εμφανιστούν και διαφωνίες σχετικά με τον καταμερισμό των εργασιών, τόσο αυτών που σχετίζονται άμεσα με τη φροντίδα του νεογνού όσο και με των οικιακών εργασιών. Ένα κύμα νέων ευθυνών, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών ταϊσμάτων, της αλλαγής πάνας, του φαγητού, καλούν το ζευγάρι να πάρει άμεσα αποφάσεις για την εύρεση ενός μαγικού τρόπου, ώστε και το νεογνό να χαίρει της απαραίτητης φροντίδας των γονέων του, αλλά και εκείνοι να μη φτάσουν σε οριακά επίπεδα εξάντλησης. Βέβαια, για κάποια ζευγάρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρουν έναν τρόπο να χωρίσουν και να εξισορροπήσουν αυτές τις ευθύνες μεταξύ τους. Μπορεί για παράδειγμα, ο ένας γονιός να εργάζεται κι έτσι να αισθάνεται λιγότερη υποχρέωση να βοηθήσει με το μωρό. Με αυτόν τον τρόπο, ο άλλος εξαντλείται συναισθηματικά και σωματικά και έρχεται τελικά μια δύσκολη κατάσταση η οποία αφήνει τον έναν ή και τους δύο να αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι και υποτιμημένοι.

Σημαντικότατο ζήτημα είναι και η από κοινού επιλογή ενός ιδανικού τρόπου ανατροφής του παιδιού. Άλλωστε, ο ρόλος των γονέων δεν περιορίζεται στη γέννηση του παιδιού και στη φροντίδα του. Επεκτείνεται και στην ανάπτυξη ενός υγιούς χαρακτήρα, ικανού να αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τις προκλήσεις, τις οποίες θα βρει σταδιακά στις διάφορες εξελικτικές φάσεις της ζωής του. Οι γονείς λοιπόν είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουν αξίες, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα είδος «πυξίδας» για τις εμπειρίες και τα βιώματα που θα βιώσει το παιδί. Για όλους αυτούς τους λόγους, μπορεί οι γονείς να νομίζουν ότι θα ήταν στα ίδια «μήκη κύματος» σχετικά με την ανατροφή του παιδιού τους, αλλά δυστυχώς δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που εκπλήσσονται από τις διαφορές τους, πάνω σε αυτό το θέμα.

Μια όμορφη συντροφική σχέση είναι μια στενή σχέση. Μια σχέση που έχει ως σημείο αναφοράς την ιδέα των δύο συντρόφων να ξεφύγουν από κάτι επιφανειακό και να αναζητήσουν κάτι πιο βαθύ, το οποίο θα τους δώσει μια σταθερότητα και την ικανότητα να εξελιχθούν και να αντέξουν στο χρόνο. Εάν έρθει και ένα καινούριο μέλος, συνοδεύεται από μια νέα πραγματικότητα η οποία αδιαμφισβήτητα θα μεταβάλλει τη ζωή του ζευγαριού. Σίγουρα όμως, οι δύο γονείς αξίζει να αναζητήσουν καινούριες ισορροπίες, ώστε μαζί αυτοί οι δύο, να συμπορευτούν ακόμα πιο ενωμένοι στη ζωή. Άλλωστε, ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, κάποτε είχε πει ότι για τους ανθρώπους «Μια ευτυχισμένη οικογένεια είναι σαν ένας προγενέστερος παράδεισος».

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου