«Στην Αμερική, οι πολύ καλοί γάμοι αποτελούν το 5% των οικογενειών, ενώ οι αρκετά καλοί το 20%. Από το υπόλοιπο 80% περίπου, το 38-50% χωρίζουν», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο διάσημος Ψυχίατρος και Ψυχοθεραπευτής Ματθαίος Γιοσαφάτ.

Ίσως αυτή η δήλωση να είναι μια αφορμή για να αναρωτηθούμε ποιοι βασικοί τύποι προσωπικότητας είναι δυνατόν να «ξεδιπλωθούν» σε μια σχέση ή σε ένα γάμο αργότερα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το σημαντικότερο είναι να πάμε να δούμε ποιοι τύποι προσωπικότητας μπορούν να ταιριάξουν αρμονικά και για ποιους οι πιθανότητες να ταιριάξουν είναι σχεδόν μηδαμινές.

 

Ισότιμος

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον «ισότιμο» τύπο προσωπικότητας. Πρόκειται για έναν αρκετά σπάνιο τύπο, ο οποίος ξέρει ποιος είναι, ξέρει τι μπορεί να δώσει σε μια σχέση, γνωρίζει τι περιμένει από τον άλλον και το σημαντικότερο; Δεν έχει απωθημένα! Επίσης, ξέρει να σέβεται, να εκτιμά, να υποστηρίζει τον άλλον και να τον θαυμάζει. Εύκολα θα εκφράσει τα συναισθήματά του στο σύντροφό του και περιμένει ακριβώς το ίδιο κι από εκείνον.

 

Ρομαντικός

Και τώρα ας προχωρήσουμε στον «ρομαντικό» τύπο. Φαίνεται να είναι αρκετά αχόρταγος. Πέρα δηλαδή από το γεγονός ότι βλέπει τη συντροφική σχέση εξιδανικευμένη κι ωραιοποιημένη, επιδιώκει συνεχώς να συγχωνευτεί με τον σύντροφό του, επιθυμώντας να είναι συνεχώς μαζί του, αλλά και να κάνει όλες (μα όλες) τις δραστηριότητες με αυτόν. Είναι λοιπόν ένας κτητικός άνθρωπος, ο οποίος διψά για επιβεβαίωση κι ο οποίος συχνά γίνεται φορτικός, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν συνήθως καλλιεργημένο κι αρκετά πνευματώδη τύπο ανθρώπου, με ποιότητα κι εκλεπτυσμένο γούστο.

 

Παιδιάστικος

Συνεχίζουμε τώρα με τον «παιδιάστικο» τύπο, που δείχνει μεγάλη ανάγκη για φροντίδα, στοργή, αγκαλιές και με λίγα λόγια έχει ανάγκη από ό,τι θα ζητούσε ένα μικρό παιδί. Πιθανότατα στα παιδικά του χρόνια να μην εισέπραξε την αγάπη και το ενδιαφέρον από το οικογενειακό του περιβάλλον κι ως εκ τούτου ως ενήλικας τα αποζητά με αγωνία. Χωρίς αυτά νιώθει πως δεν επιβεβαιώνεται κι αντιδρά έντονα.

 

 

Γονεϊκός

Και πάμε στον λεγόμενο «γονεϊκό» τύπο. Αυτόν τον τύπο θα τον δούμε συνήθως να συμβουλεύει, να φροντίζει, να ικανοποιεί ακούραστα τις ανάγκες από το ταίρι του. Ωστόσο, πρόκειται για έναν κυριαρχικό τύπο. Συνήθως είναι ένα άτομο μεγάλο σε ηλικία, καταξιωμένο επαγγελματικά και κοινωνικά, το οποίο θα προσελκύσει και θα σαγηνεύσει ένα αρκετά μικρότερο σε ηλικία. Ο έχων την εξουσία, φήμη, δόξα συνάπτει σχέση με το άτομο που τον θαυμάζει και τον βλέπει ως μέντορά του.

 

Λογικός

Επίσης, συχνός αρκετά είναι κι ο τύπος του «λογικού». Πρόκειται για έναν  πολύ σταθερό και υποστηρικτικό άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι και τι θέλει. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως πολύ καλοί γονείς, καθώς και καλοί και δίκαιοι εργοδότες. Δυσκολεύονται μεν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αλλά όταν συμβιώνουν με κάποιον ο οποίος τους γνωρίζει και τους καταλαβαίνει ή αν βοηθηθούν στο να εκφράζουν περισσότερο τον ψυχικό τους κόσμο, μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα στις  συντροφικές τους σχέσεις!

 

Συντροφικός

Εν συνεχεία, μπορεί να συναντήσουμε τον «συντροφικό» τύπο. Συνήθως είναι άνθρωποι πιο μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι έχουν ανάγκη από συντροφικότητα με την έννοια της καλής παρέας, της κουβέντας, του να περνάνε τη μέρα τους ευχάριστα. Έτσι, δεν απαιτούν ιδιαίτερες λατρείες, υπερβολές, αγκαλιές, χάδια, αλλά ζητούν μια καλή συντροφιά στην καθημερινότητά τους.

 

Παράλληλος

Τέλος, είναι η κάπως ζόρικη περίπτωση του «παράλληλου τύπου». Είναι εκείνος ο τύπος που τα θέλει και του αρέσουν όλα, αλλά χωρίς καμία συναισθηματική εμπλοκή. Αρέσκεται επομένως στα οικογενειακά τραπέζια και το γενικότερο οικογενειακό κλίμα, με τη μόνη διαφορά ότι το Σαββατοκύριακο θα πάει για σκι με την παρέα του, το άλλο Σαββατοκύριακο έχει κανονίσει κατάδυση, ενώ το μεθεπόμενο θα πάει Καρπενήσι. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος κρατάει χωρίς καμία διαπραγμάτευση ένα κομμάτι της ζωής του καθαρά για εκείνον.

 

Ιδανική σχέση λοιπόν μπορεί να είναι η σχέση εκείνη μεταξύ δύο ισότιμων συντρόφων. Μια εξαιρετική σχέση, αφού αποτελείται από δύο ανθρώπους ωραία τοποθετημένους στη ζωή. Ο ισότιμος θα μπορούσε επίσης να τα πάει καλά με τον ρομαντικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει ωριμάσει αρκετά ο ρομαντικός και δεν έχει παράλογες απαιτήσεις από εκείνον. Ακόμη, ιδανικός συνδυασμός θα ήταν και αυτός μεταξύ του παιδιάστικου και του γονεϊκού τύπου, αφού η σχέση τους θα στηρίζεται στη συμπληρωματικότητα, αρκεί πάντοτε ο πρώτος να τρέφει απεριόριστο θαυμασμό, εσαεί, για τον δεύτερο.

Καλός επίσης συνδυασμός είναι ο λογικός τύπος με τον ισότιμο, τον γονεϊκό και τον συντροφικό, αλλά και τον ρομαντικό. Ναι, ναι καλά άκουσες, κι αυτό γιατί ο λογικός δίνει συχνά στο ρομαντικό την ασφάλεια και τη σιγουριά που του λείπει, αρκεί πάντα ο δεύτερος να έχει μετριάσει τις εμμονές του. Επίσης, δύο συντροφικοί μεταξύ τους μπορούν να ταιριάξουν άψογα, όπως επίσης και δύο παράλληλοι μεταξύ τους, αφού θα αποδέχεται με μεγάλη άνεση ο ένας την ανεξαρτησία του άλλου.

Έρευνες δείχνουν ότι -εν τέλει- οι ομοιότητες σε ένα ζευγάρι, είναι αυτές που φέρνουν την αγάπη! Αγαπιόμαστε με το σύντροφό μας, γιατί έχουμε οικειότητα, εμπιστοσύνη, γιατί έχουμε τόσα πράγματα που μας δένουν και είναι κοινά. Οι διαφορές από την άλλη, φέρνουν το πάθος. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα αυτή των διαφορών, που συχνά είναι τόσο μεγάλες που πυροδοτούν τσακωμούς. Έτσι, δημιουργείται σιγά-σιγά ένα μέρος στο οποίο δεν μπορεί να καλλιεργηθεί η αγάπη. Ψάξε λοιπόν στις ομοιότητες για να έχεις μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να βιώνεις καθημερινά την ευτυχία μέσα σου και γύρω σου και παντού!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου