Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουμε ήδη βρεθεί ή στο μέλλον θα βρεθούμε σε μια επαγγελματική συνέντευξη, η οποία θα κρίνει αν τελικά θα έχουμε την πολυπόθητη πρόσληψη που τόσο προσδοκούσαμε. Είναι αλήθεια ότι πλέον ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος και συνήθως θα σου δοθεί λίγος χρόνος να αποδείξεις γιατί ουσιαστικά «αξίζεις» τη θέση, μιας κι οι υποψήφιοι εργοδότες και υπεύθυνοι εργατικού δυναμικού οφείλουν να μιλήσουν με πληθώρα ατόμων σε περιορισμένο χρόνο. Στόχος σου λοιπόν είναι συνοπτικά και έξυπνα να εντυπωσιάσεις αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να λάβεις τα ευχάριστα νέα για την πρόσληψή σου.

Πέρα από το αυτονόητο του να είσαι συνεπής στην ώρα σου, νούμερο ένα κανόνας που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι ότι «Η πρώτη εντύπωση μετράει!» Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι αρκούν 10 δευτερόλεπτα για να λάβει ο μελλοντικός σου εργοδότης μια πρώτη εικόνα. Σίγουρα στο χρόνο αυτό δε θα έχεις προλάβει να μιλήσεις, επομένως, το πρωταρχικό βήμα που θα τον κερδίσει, αφορά τη στάση σου σώματός σου. Μπορεί πολλές φορές το άγχος που θα σε καταβάλλει να κυριαρχήσει κάνοντάς σε άκαμπτο όμως στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι αφού καταδεικνύει την αυτοπεποίθηση, το δυναμισμό και την αμεσότητα που διαθέτεις.

Έτσι λοιπόν, προσπάθησε να πάρεις βαθιές ανάσες προτού ξεκινήσει η συνέντευξη προκειμένου να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να εισέλθεις με σιγουριά στο δωμάτιο χωρίς όμως υπερβολικούς ενθουσιασμούς που κάποιος μπορεί να εκλάβει ως προσποιητούς. Επίσης, μην ξεχνάς να διατηρείς μια ευθυτενή στάση και προσπάθησε να αποφύγεις το σταύρωμα των χεριών αφού φανερώνει στάση άμυνας και κλειστό χαρακτήρα, συχνά απρόθυμο για συνεργασία. Πολλά μάλιστα θα κριθούν από τη χειραψία σου, οπότε μη την παραλείψεις και συνόδεψέ την με χαμόγελο και οπτική επαφή. Bonustip: Να ζεστάνεις και να στεγνώσεις τα χέρια σου προτού μπεις, αφού κάτι τέτοιο δημιουργεί αίσθηση οικειότητας, σε αντίθεση με τα κρύα και υγρά χέρια που προκαλούν αποστασιοποίηση!

Αφού λοιπόν έχεις περάσει το πρώτο σκανάρισμα, έρχεται η ώρα να μιλήσεις. Πιθανότατα θα σου ζητηθεί αρχικά να παρουσιαστείς και να δώσεις μια γενική εικόνα του εαυτού σου και των ενδιαφερόντων σου. Καλό θα είναι να είσαι προετοιμασμένος για μια τέτοιου είδους ερώτηση, προκειμένου να αποφύγεις τη φλυαρία και να εξασφαλίσεις αυθορμητισμό στην απάντησή σου χωρίς να πέσεις στη γνωστή παγίδα παράθεσης μιας ατελείωτης «έκθεσης ιδεών» που θα κουράσει το συνομιλητή σου. Να είσαι περιεκτικός, ακριβής και ειλικρινής και θεμιτό θα ήταν να έχεις σκεφτεί ποια στοιχεία του εαυτού σου πρέπει να τονίσεις. Στην παρουσίασή σου φρόντισε να μην είσαι μονότονος και προσπάθησε να δείχνεις ενθουσιασμό αφού θα ερμηνευθεί συχνά ως όρεξη για δουλειά.

Έπειτα από την προσωπική παρουσίαση ακολουθεί το στάδιο των ερωτήσεων για τη θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρεσαι. Εδώ πρέπει να προσέξεις δύο βασικά πράγματα που θα εντυπωσιάσουν το μελλοντικό σου εργοδότη. Αρχικά, σίγουρα θα αφήσει θετική εντύπωση η γνώση που θα έχεις για την εταιρεία και το σκοπό της. Επομένως, αν έχεις ξεχάσει να κάνεις την έρευνά σου, προτού μπεις στη συνέντευξη θα σε σώσει να επισκεφθείς στα γρήγορα την ιστοσελίδα της εταιρείας και να διαβάσεις το aboutus!

Επίσης οι υπεύθυνοι εργατικού δυναμικού που συνήθως επιμελούνται τις συνεντεύξεις, θα το εκτιμήσουν αν δε βιάζεσαι να μιλήσεις και αντιθέτως απαντάς μετρημένα και με σύνεση στις ερωτήσεις τους. Συχνά, η υπερβολική προθυμία που θέλεις να εξωτερικεύσεις καθώς και το άγχος θα σε κάνουν να μιλάς γρηγορότερα. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησε να κάνεις μια μικρή παύση δευτερολέπτων προτού απαντήσεις στις ερωτήσεις, προκειμένου να δομήσεις τη σκέψη σου και φρόντισε να διατηρείς ένα σταθερό ρυθμό. Εδώ η επιστήμη σε βοηθάει, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα ρυθμό ομιλίας στον οποίο εκφέρονται 145 λέξεις ανά λεπτό. Προτού πας στη συνέντευξη λοιπόν, πιάσε το χρονόμετρό σου και εξασκήσου!

Αφού λοιπόν ακολουθώντας τα παραπάνω ήδη βρίσκεσαι σε καλό δρόμο, νέος σου στόχος είναι να σε θυμούνται και να μην είσαι απλώς ένας από τους πολλούς καλούς υποψηφίους. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσεις ένα δεσμό με το συνομιλητή σου. Συνήθως θα μπορέσεις να το επιτύχεις με μια ιδιαίτερη πληροφορία, με κοινά ενδιαφέρονται και κυρίως με τον τρόπο απόκρισής σου στην ομιλία του. Μπορείς λοιπόν να κάνεις κάποιο θετικό σχόλιο για κάποια ερώτηση δείχνοντας ενδιαφέρον και ταύτιση μαζί του και πάντα να θυμάσαι ότι η μίμηση κινήσεων του άλλου σε βοηθάει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Φυσικά, δεν εννοούμε να φρικάρεις τον άλλο και να σε περάσει για τρελό, αλλά μπορείς να δώσεις την εντύπωση ότι βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος και έχετε παρόμοιες αντιδράσεις ακολουθώντας τη γενικότερη ροή των κινήσεών του. Μάλιστα, για να δεις ποια πρέπει να είναι η επόμενη απάντησή σου κι αν η συνέντευξη βαίνει όπως ελπίζεις, προσπάθησε να «διαβάζεις» το πρόσωπο του συνομιλητή σου, αν αυτό καθίσταται εφικτό. Επιδίωξε οπτική επαφή μαζί του, αφού συχνά αυτή σημαίνει ενδιαφέρον για τα λεγόμενά σου.

Τελειώνει λοιπόν αισίως η συνέντευξη και φεύγεις με χαμόγελο χωρίς να ξεχάσεις τη χειραψία του αποχαιρετισμού συνοδευόμενη από ένα ειλικρινές «Ευχαριστώ για το χρόνο σας!» Γυρνάς σπίτι χαρούμενος και περήφανος που μπόρεσες να τα βγάλεις πέρα σε μια τόσο δύσκολη διαδικασία. Μην αφήσεις όμως την προσπάθειά σου χωρίς ένα τελευταίο boost. Δήλωσε έντονα την παρουσία σου μέσω ενός ευχαριστήριου email που θα επιδεικνύει το ενδιαφέρον σου για τη δουλειά και θα σε ξεχωρίζει από τους δεκάδες άλλους υποψηφίους με τους οποίους μίλησε ο μελλοντικός σου εργοδότης.

Σίγουρα, όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να εντυπωσιάσεις σε μια συνέντευξη, δεν μπορούν όμως να εγγυηθούν ότι 100% θα πάρεις τη δουλειά.  Ακόμη κι αν δε λάβεις το τηλεφώνημα της πρόσληψης που προαναφέρθηκε, μην απογοητευτείς αφού μέσα σου πρέπει να γνωρίζεις ότι έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό και ο σωστός εργοδότης θα το αναγνωρίσει, θα το εκτιμήσει και σε κάποια από αυτές τις συνεντεύξεις θα είσαι εσύ αυτός που θα κάνει το «ντιλ».  Άντε και καλή σου επιτυχία!

 

Συντάκτης: Ελπίδα Λογγινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου