Ανέκαθεν στις σχέσεις μας ψάχναμε έναν άνθρωπο που μπορεί να μη μας έμοιαζε εξ ολοκλήρου, αλλά τουλάχιστον είχε ένα στοιχείο δικό μας, αυτό που θα μας έκανε να τον ξεχωρίσουμε απ’ το πλήθος. Κάτι διαφορετικό απ’ τους άλλους, κάτι μοναδικό, ικανό να μας ενώσει με ένα μαγικό τρόπο.

Δεν είναι ακριβώς ότι θέλουμε να δούμε τον εαυτό μας στον άλλον, γιατί είναι ανώφελο να προσπαθείς να συνάψεις σχέση με ‘σένα. Είναι περισσότερο η προσπάθειά μας να βρούμε κάτι στον άλλον παρόμοιο με κάτι από ‘μας, προκειμένου να μη φοβηθούμε με τη γνωριμία. Να ξέρουμε, έστω, πως μπορεί να ‘χει εκατό διαφορετικά πράγματα, αλλά το ένα μοιάζει με ‘μας.

Είναι αυτή η επιθυμία μας να δημιουργήσουμε ένα δεσμό με τον άλλον. Μπορεί να μη βασιζόμαστε σε χαρακτηριστικά, μπορεί να ψάχνουμε άλλα ίδια πράγματα, αλλά η ουσία μένει ίδια. Θέλουμε κάτι που να μας ενώνει. Θέλουμε να νιώσουμε αυτήν την έλξη όταν βρίσκονται δύο άνθρωποι που επιθυμούν το ίδιο πράγμα.

Όσο ονειρικό κι αν ακούγεται, είναι κάτι που μπορεί να δουλέψει. Όταν έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει τι θέλει, όπως κι εσύ, δημιουργείται σχετικά εύκολα ένας δεσμός. Έχετε ανάγκη από έναν άνθρωπο -όχι όποιον τυχαίο, βέβαια. Κάποιον που να διαβάζετε ο ένας στον άλλο ένα κεφάλαιο κοινό. Κι έτσι δημιουργείται μια σύνδεση, ένας δεσμός που μπορεί να ισχυροποιήσει ένα ζευγάρι. Όχι να το κάνει άτρωτο, αλλά τουλάχιστον ισχυρό. Γιατί είναι κάτι δικό σας, που το ‘χετε φτιάξει μόνοι σας και κανένας δεν μπορεί να σας το πάρει. Μόνο εσείς έχετε τη δυνατότητα να το καταστρέψετε.

Κάπου εδώ, όμως, έρχεται και το ερώτημα αν αυτό που σας ένωσε μπορεί να σας κρατήσει μαζί. Σίγουρα, μπορεί. Ίσως όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, σίγουρα μπορεί και να μη σας κρατήσει. Ίσως βαρεθείτε το επόμενο λεπτό και το διαλύσετε. Γιατί, συνήθως, αυτά που μας φέρνουν κοντά, καταλήγουν να γίνονται κι αυτά που μας απομακρύνουν απ’ τον άλλον. Μπορεί ο ίδιος ακριβώς λόγος, τη μία μέρα να λειτούργησε θετικά και την άλλη να πήρε φόρα και να τα διέλυσε όλα. Το γεγονός, λοιπόν, ότι είναι ίδιος, δε σημαίνει απαραίτητα ότι και το ζευγάρι μπορεί να μείνει μαζί.

Γιατί ξαφνικά μπορεί να δεις τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Μπορεί να ξύπνησες μια μέρα και να αποφάσισες ότι αυτό που έχετε δε σου κάνει. Εσύ θέλεις σχέση, ο απέναντι το ίδιο, αλλά στην τελική μπορεί να μην ταιριάζετε, όσο νομίζετε. Αν βγάλουμε την πρώτη περίοδο της γνωριμίας, που είστε μόνο φιλιά, σεξ κι έξω, τότε συνειδητοποιείς το πού μπορεί να πάει μια σχέση και μερικές φορές φτάνει μονάχα μέχρι το περίπτερο -κι αν.

Οπότε, εν τέλει, δεν είναι καλό να ‘χεις ένα πράγμα να σε ενώνει με τον άλλον, όσο ισχυρό κι αν είναι. Γιατί μπορεί να ακούγεται παραμυθένιο, αλλά παραμένει μοναδικό στον αριθμό. Θα υπάρξουν τσακωμοί και διαφωνίες, αλλαγές στις συμπεριφορές και στους χαρακτήρες, κι αυτό σιγά-σιγά θα αποδυναμώνεται, μέχρι να καταστραφεί εντελώς και να πάρει μαζί του και σας.

Προτιμότερο είναι να βρείτε μικρότερα πράγματα που σας ενώνουν, περισσότερους δεσμούς. Γιατί είναι καλύτερο όσο ανακαλύπτεις τον άλλον να βρίσκεις περισσότερα κοινά μαζί του. Και δε χρειάζεται να ‘ναι κάτι σπουδαίο. Ο τρόπος, όμως, που ξυπνάς ή πίνεις τον καφέ σου, το ότι δε θέλεις να σου μιλάει άνθρωπος μέχρι να φας ή ότι κρυφά σου αρέσει να βλέπεις παιδικά το πρωί του σαββατοκύριακου που ταιριάζουν τέλεια με τα γούστα του άλλου αρκούν.

Μπορεί τα μικρά και καθημερινά να μην είναι τόσο σημαντικά όσο μια εμπειρία που είχατε κι οι δύο και σας άλλαξε τη ζωή, ένα μεγάλο όνειρο ή οι ξαφνικές επιλογές που κάνατε τελευταία. Είναι, όμως, πράγματα που δε θα αλλάξουν. Γιατί δεν είναι ανάγκη να αλλάξουν. Όταν έχεις μικρότερους δεσμούς, έχεις και περισσότερες πιθανότητες να κρατήσεις τη σχέση σου. Γιατί οι μικρότεροι δεσμοί δεν κουβαλάνε πάνω τους σχεδόν κανένα φορτίο. Μπορεί να ‘ναι μικρές συνήθειες ή χαζά μυστικά. Γιατί τον καφέ σας θα τον θέλετε πάντα μέτριο, τα πέντε λεπτά χουζούρεμα θα ‘ναι πάντα αναγκαία κι ο Μπομπ Σφουγγαράκης θα ‘ναι σίγουρα το must του σαββατιάτικου πρωινού.

Αλλά ακόμα κι αυτά αν αλλάξουν, δε θα βάλουν σε κίνδυνο τη σχέση σας.  Θα ‘χετε χρόνο να δημιουργήσετε κι άλλα κοινά σημεία. Κι αν διαλυθούν, το βέβαιο είναι ότι γεννιούνται ξανά, μαζί με τη σχέση σας, κι αυτό είναι που κάνει τον δεσμό σας δυνατό. Γιατί, όπως λένε κι οι σοφοί, άμα ραγίζει το γυαλί, δεν ξανακολλάει. Οπότε φροντίστε να ‘χετε πολλά μαζί σας.

 

Συντάκτης: Χριστίνα Νικολοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη