pillow10212

Ο καθένας από εμάς στην πορεία της ζωής του και ανάλογα με το τι βιώνει καθημερινά, ποιους ανθρώπους συναναστρέφεται, διαμορφώνει το χαρακτήρα του. Ορισμένοι από εμάς λαμβάνουμε από πολύ μικρή ηλικία ερεθίσματα και από πολύ νωρίς αλληλοεπιδρούμε με το δικό μας μοναδικό τρόπο. Κάποιοι από εμάς έχουμε μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά στο να αντιμετωπίζουμε τα πάντα, είτε με χαρά, είτε με λύπη, ενώ κάποιοι έχουν έναν πιο «υπερβολικό» τρόπο στην αντιμετώπιση των πραγμάτων και στην εκδήλωση των συναισθημάτων τους.

Με την έννοια «υπερβολικό» τρόπο εννοούμε τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων μας, για παράδειγμα το να κλαίει κάποιος γοερά ή να γελάει δυνατά μέχρι δακρύων, μέχρι που να μην μπορεί να πάρει ανάσα. Αυτού του είδους η έκφραση κρίνεται πολλές φορές, ενώ δε θα έπρεπε να είναι κατακριτέα. Κάθε άνθρωπος έχει μοναδικό τρόπο έκφρασης και όλοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο δικός μας ο τρόπος είναι ο καλύτερος σε σχέση με κάποιον άλλο τρόπο.

Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο τη χαρούμενη συμπεριφορά μας σε καταστάσεις που βρίσκουμε αστείες και διασκεδαστικές ή σε πλάκες μεταξύ φίλων, γνωστών, οικογένειας ή ακόμα και αν βλέπουμε μια χιουμοριστική ταινία ή μια κωμωδία. Μερικοί πιστεύουν ότι να γελάς δυνατά ή να χαχανίζεις είναι δείγμα ανωριμότητας και γελοιότητας. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το να γελάς δυνατά είναι δείγμα ανθρώπου έξω καρδιάς και δείχνει πως είσαι κάποιος που ζει και απολαμβάνει τη ζωή του.

Ζούμε σε ένα κόσμο που πιστεύουμε πως πρέπει να έχουμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο συμπεριφοράς, του «δήθεν», της σοβαρότητας, του να μην εκμυστηρεύεσαι παραπάνω από όσα πρέπει, γιατί θα συζητηθείς και θα λογοκριθείς. Σε έναν κόσμο που ο διπλανός δε θα δει τα τεράστια προβλήματά του, αλλά θα «ψαχουλέψει» των άλλων για να κρύψει τη δική του άσχημη κατάσταση. Οπότε όταν κάποια στιγμή στη ζωή μας συναντήσουμε έναν άνθρωπο αυθεντικό που θα γελάει με όλη του την ψυχή, που υποστηρίζει μόνο την αλήθεια και δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και που εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, είναι πολύ λογικό να θεωρήσουμε ότι είναι από άλλο πλανήτη, γιατί δεν ταιριάζει με ό,τι έχουμε εμείς συνηθίσει. Θα είναι διαφορετικός στα μάτια μας. Ίσως κάποιος να τον χαρακτηρίσει ακόμα και ψεύτικο, ίσως πάλι και να θεωρήσουμε ότι δεν είναι και πολύ καλά ή φυσιολογικό να είναι συνέχεια με το χαμόγελο.

Όλα αυτά πηγάζουν από το πώς έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους στην καθημερινότητά μας. Και όμως όντως υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν τα συναισθήματά τους στο έπακρο. Είναι υπερβολικοί, μιλάνε δυνατά, κλαίνε γοερά, ερωτεύονται παράφορα και γελάνε τόσο δυνατά που τους ακούνε πέντε τετράγωνα μακριά. Μπορεί σε κάποιους αυτή η συμπεριφορά να φαίνεται γελοία για τους δικούς τους λόγους και με βάση όσα έχουν βιώσει στη δική τους ζωή, αλλά μήπως να παίρνουμε παράδειγμα από εκείνους και μαθήματα ζωής; Μήπως τελικά αυτοί που χαχανίζουν και γελούν δυνατά ξέρουν να ζουν τη ζωή τους την κάθε στιγμή; Μήπως παρατηρώντας την γενικότερη συμπεριφορά τους διαπιστώσουμε ότι και εκείνοι μπορεί να έχουν διάφορα θέματα, αλλά τα επιλύουν με αυτό τον τρόπο, γελώντας και αντιμετωπίζοντας κατάματα τη ζωή και με περισσότερη αισιοδοξία;

Δεν είναι δείγμα γελοιότητας και ανωριμότητας το να γελάς με την ψυχή σου, αντιθέτως το να μην εκφράζεσαι όπως επιθυμεί η ψυχή σου και να καταπιέζεσαι είναι κάτι που πρέπει να σε προβληματίζει. Γεννηθήκαμε για να είμαστε ευτυχισμένοι και όχι για να μπαίνουμε σε καλούπια. Η ψυχή μας πρέπει να είναι ελεύθερη και όχι δέσμια στο σώμα και στο μυαλό που κατοικεί. Μια υγιής συμπεριφορά υιοθετείται μόνο μέσα από το μέγεθος της έκφρασης των συναισθημάτων μας, μόνο μέσα από το να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή και να μπορούμε να κάνουμε κάθε όνειρό μας πραγματικότητα χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα πει ο κόσμος. Πρέπει να γελάμε δυνατά, να κλαίμε δυνατά και να χαιρόμαστε όπως χαίρεται ένα παιδί.

Κάποιες φορές πέφτουμε, αλλά πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας ότι μετά ξανασηκωνόμαστε. Το γέλιο μας, το χαμόγελό μας, η καλή μας η καρδιά, ακόμα και τα χαχανητά μας πρέπει να συντελούν και να μας βοηθάνε να σηκωνόμαστε, μας είναι απαραίτητα. Ο χαρακτήρας μας είναι η υπογραφή του εαυτού μας, ποιοι είμαστε στην τελική και ποιοι θέλουμε να γίνουμε. Ο χαρακτήρας μας μάς κάνει μοναδικούς και τα χαρακτηριστικά του μας διαφοροποιούν από τους άλλους.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα συναντήσεις κάποιον στο δρόμο σου που θα γελάει δυνατά κράτα τον κοντά σου γιατί έτσι όπως εσύ αντιμετωπίζεις τα πάντα με σοβαρότητα, εκείνος ακόμα και αν πονάει η ψυχούλα του, αντιμετωπίζει τα πάντα με χαμόγελο και γέλιο, στοιχεία που είσαι πολύ τυχερός που σου χαρίζει κάθε φορά που βρίσκεστε.

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!