Δεν ξέρω αν υπάρχει καλός ή σωστός τρόπος χωρισμού. Μπορεί να πρόκειται για ένα γάμο ή μια σχέση αλλά σχεδόν σε κάθε περίπτωση είναι επώδυνος. Αν το σκεφτείς και το αποφασίσεις πως η μόνη επιλογή είναι ο χωρισμός, μένει μόνο να το πεις. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, υπάρχουν όμως πολλοί λάθος τρόποι. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν όμορφοι χωρισμοί. Το να χωρίζεις με τον σύντροφό σου έχει απογοήτευση, λύπη, στεναχώρια, θυμό, ακόμα και φόβο για το τι θα ακολουθήσει ή πώς θα είναι η ζωή μετά. Μαζί με τη σχέση που τελείωσε χάνονται τα όνειρα, οι προσδοκίες, το κομμάτι του εαυτού μας που ερωτεύτηκε και οι στιγμές που περάσαμε με τον σύντροφο μας. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως όταν βρίσκεται κάποιος σε τόσο ευάλωτη κατάσταση να χειριστεί τα συναισθηματικά επακόλουθα ενός κεφαλαίου που έγραψε τέλος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε χωρισμός είναι μοναδική περίπτωση όπως μοναδική ήταν και η σχέση που προηγήθηκε. Είναι δύσκολο να δώσει κάποιος συμβουλές γιατί η υγιής ανάρρωση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα είσαι εσύ που τελειώνεις τη σχέση ή το άτομο που μένει πίσω για να υποστεί τις συνέπειες της επιλογής κάποιου άλλου; Χωρίζεις επειδή είχατε θέματα και εξασθένισε όλο αυτό που ένιωθες ή έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία; Τέλειωσε ο ενθουσιασμός ή έγινε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός;

Συμφωνούμε καταρχάς πως κάθε χωρισμός μεταξύ ενηλίκων επιβάλλεται και πρέπει να γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, τετ α τετ ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, χωρίς καμία παρεμβολή μέσου τηλεπικοινωνίας ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακόμα κι αν σας χωρίζουν χιλιόμετρα. Μπορεί να σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση και να είναι άκρως εξυπηρετικά όμως όλα αυτά είναι μέσα που πληγώνουν πολύ περισσότερο. Χρειάζεται θάρρος για να αναγνωρίσεις ότι έχεις ηθική υποχρέωση και ότι πρέπει να βάλεις στην άκρη την προσωπική σου αμηχανία όταν προσεγγίζεις κάποιον για τον οποίο νοιαζόσουν για να του πεις την αλήθεια. Κατά προτίμηση σπίτι σου ή σπίτι του, όσο πιο ξεκάθαρα κι όσο πιο σύντομα γίνεται. Χωρίς υπονοούμενα και καβγάδες. Οι πολύωρες αναλύσεις για το τι έγινε και ποιος έφταιξε μπορεί να κάνουν κακό και στους δυο σας αλλά δε θα καταφέρεις να τις αποφύγεις. Οπότε επιστρατεύεις όση ειλικρίνεια σε διακατέχει και τις χειρίζεσαι χωρίς μελοδραματισμούς και χωρίς ν’ αφήνεις υπονοούμενα ότι υπάρχει πιθανότητα να το ξανασκεφτείς.

Από τη στιγμή που η σχέση τελειώνει, τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου δεν είναι πλέον δική σου ευθύνη. Άρα μην προσπαθείς να κάνεις τον άλλο να νιώσει καλύτερα. Είπαμε, ο άλλος δεν είναι ηλίθιος. Μπορεί να προσπαθείς να κάνεις τη θέση σου πιο εύκολη μα αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να γίνει. Βαρέθηκες; Εκνευρίστηκες; Ξενέρωσες; Απλά ξεκαθάρισέ το κι άσε τα δράματα για τον κινηματογράφο που θα έχει και καλύτερα φώτα.

Αν το επόμενο αμόρε έχει βρεθεί ήδη και περιμένει να κάνει γκράντε εμφάνιση μην αρχίσετε τα θέλω τη μοναξιά μου. Δε χρειάζεται να δουλεύετε ο ένας τον άλλο. Καλύτερα να είσαι ειλικρινής χωρίς να μοστράρεις στη μούρη του άλλου το νέο πρόσωπο. Χίλιες φορές πιο έντιμο είναι να πεις πως προχώρησες. Ουδέν κρυπτόν από τον ήλιο άλλωστε. Και προς Θεού, μη σερβίρεις τη φράση «Καλύτερα να μείνουμε φίλοι!». Δε θα γίνει ποτέ και το ξέρεις. Το πιο πιθανόν είναι να κάνεις τα πράγματα χειρότερα ειδικά αν ο άλλος έχει συναισθήματα ακόμη για σένα. Άνθρωποι είμαστε, ένα γεια καλό είναι, αλλά μέχρι εκεί.

Ένας χωρισμός μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό μάθημα. Μπορεί να δεις τον εαυτό σου όπως δεν το έχεις δει μέχρι τώρα, ακόμα κι αν αυτό είναι να γίνεις ένα με το πάτωμα και να μην μπορείς να σηκωθείς. Γιατί ξέρεις πως κάποια στιγμή θα περάσει και δεν έχει να φοβάσαι κάτι. Οι εμπειρίες που είναι έντονες συναισθηματικά ακόμα κι αν αισθανόμαστε ότι μας παίρνουν κάτι αντί να μας δίνουν μας κάνουν πιο πλούσιους.

Φαίνεται απίστευτο μα θα περάσει, αρκεί να το πιστέψεις. Γιατί διαφορετικά θα περάσεις τη ζωή σου προσπαθώντας να τους κρατήσεις όλους σε απόσταση ασφαλείας για να μην πληγωθείς ξανά. Μα και σε γυάλα να μπεις πάλι μπορεί να σπάσει το τζάμι, οπότε βρες έναν τρόπο να συνεχίσεις και να μάθεις πώς να εμπιστευθείς ξανά. Προχωράμε από τη μια σχέση στην άλλη και δεν είναι κακό. Κάποιες φορές πρέπει να μάθεις να τα αφήνεις όλα πίσω σου και να αναγνωρίσεις πως τα πάντα αλλάζουν. Μη βάψεις μόνο τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε! Απλά κλείσε το μάτι στον καθρέφτη και προχώρα. Το λέει κι ο Μουζουράκης, τα πιο ωραία είναι παρακάτω!

 

Συντάκτης: Μαρία Λουκά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου