Ο σεβασμός κι ο φόβος είναι οι δύο λόγοι σύμφωνα με τους οποίους διατηρούνται οι ισορροπίες στις ανθρώπινες σχέσεις. Θέτουν όρια στα λόγια και τις πράξεις μας ιεραρχώντας αξίες και ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος αξίζει τον στοιχειώδη σεβασμό ως ένα ισότιμο μέλος της κοινωνίας και στο χέρι του καθενός είναι να κερδίσει και το σεβασμό ή το θαυμασμό από τον περίγυρό του. Ο φόβος, από την άλλη, διαδέχεται την έλλειψη του σεβασμού έτσι ώστε να κρατηθούν ανέπαφες οι ισορροπίες.

Σέβομαι σημαίνει πιστεύω. Πιστεύω στη δύναμη, στις αξίες, στα όνειρα, στον άνθρωπο τον ίδιο. Αναγνωρίζω το μεγαλείο της ψυχής του και θαυμάζω την προσωπικότητά του. Ο σεβασμός είναι μία μορφή αγάπης, η οποία ενσαρκώνεται στα πρόσωπα που σε περιβάλλουν. Οικογένεια, φίλοι, σχέση δεν μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς αυτόν. Εκεί βασίζονται όλοι οι ισχυροί δεσμοί που έχουμε δημιουργήσει ανά τα χρόνια. Αποτελεί γερό θεμέλιο που κάνει τις ανθρώπινες σχέσεις αληθινές κι ειλικρινείς.

Βρίσκεται στα μικρά πράγματα. Να μη σνομπάρεις, να μη θάβεις, να μην προδίδεις, να μη φτάνεις τον άλλο στα όριά του. Να φέρεσαι ευγενικά στον άνθρωπο που αποφάσισε να σου χαρίσει στιγμές του. Όλοι μας αναζητάμε το σεβασμό μέσα από τον κοινωνικό μας κύκλο για να νιώσουμε αποδεκτοί και πολύτιμοι. Για να βιώσουμε την ασφάλεια μέσα σε αγκαλιές και στοργικά λόγια.

Σου ζητώ να με σέβεσαι για να σε αγαπήσω. Είναι μονόδρομος η αγάπη μου. Μόνο από εκεί μπορείς να φτάσεις στην ζωή μου, σε μένα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να με πλησιάσεις, να με αγγίξεις και να μείνεις. Θα προσπαθήσω να κερδίσω το σεβασμό σου και σου δίνω το λόγο μου. Θα σε σεβαστώ εξίσου. Θα έχεις τη θέση που σου αξίζει γιατί κατάφερες να με αποδεχτείς έτσι όπως είμαι. Να σεβαστείς το παρελθόν μου κι ό,τι με έφτιαξε και να δώσεις νόημα στο μέλλον μου. Εάν με σέβεσαι, με κέρδισες άνθρωπέ μου!

Απ΄την άλλη μεριά, η ασέβεια είναι έγκλημα και θα τιμωρηθείς ανάλογα. Δε συγχωρώ τους ανθρώπους που δε σεβάστηκαν εμένα κι όσα απλόχερα τους προσέφερα. Δε γουστάρω να έχω αγενείς ανθρώπους δίπλα μου. Σε κανέναν δεν αξίζει αυτή η προσβλητική συμπεριφορά προς το χαρακτήρα του. Είναι πολύ βαρύ να σε αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι θίγοντας τα «πιστεύω» σου. Η ασέβεια δηλώνει ανασφάλεια και κακεντρέχεια και δεν έχω χώρο για μικρόψυχους στη ζωή μου. Άρα, παράτα με στην ησυχία μου.

Βέβαια, τα νεύρα μου δεν έχουν και μεγάλες αντοχές, οπότε καλά θα ήταν να μην παίζεις μαζί τους. Γιατί, όπως είπα και πριν, μετά θα έρθει ο φόβος για να επαναφέρει την ισορροπία. Αν συνεχίσεις να με προσβάλλεις θα βρω τον τρόπο να σε κάνω να τρέμεις. Συγκράτησε το φαρμάκι σου, διότι θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα.

Ο φόβος θα καταφέρει να πειθαρχήσει τον πικρόχολο, εντέλει. Θα τον βάλει στη θέση του έτσι ώστε να σταματήσει να σου μαυρίζει την ψυχή. Θα ανησυχεί για την επικείμενη αντίδρασή σου και θα αναγκαστεί να σταματήσει. Με λίγα λόγια και ο άγιος φοβέρα θέλει.

Σε καμία περίπτωση ο φόβος δεν πρέπει να είναι η πρώτη λύση. Είναι το τελευταίο μέσο που θα χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις αυτά τα άτομα. Στην αρχή, καλό θα ήταν, να το συζητήσεις μήπως καταφέρεις να βρεις μια άκρη, μήπως όλα είναι απλά μια παρεξήγηση. Όμως, αν ο μαλάκας συνεχίζει, κάν’ τον να πληρώσει.

Ο σεβασμός είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στις σχέσεις. Είναι η ευγένεια στις πράξεις, στα λόγια και στην καρδιά των ανθρώπων. Αγαθό πολύτιμο, το οποίο δυστυχώς έχει αρχίσει να εξαλείφεται. Πολύ η μαυρίλα που επικρατεί μέσα μας και αυτή είναι που μας τρώει. Είναι λάθος να πονάμε τους άλλους με τις προσβολές μας. Δε θα νιώσουμε καλύτερα πληγώνοντας πρόσωπα και οξύνοντας καταστάσεις.

Μακάρι να αρχίσουμε να βλέπουμε μόνο τα θετικά των ανθρώπων. Να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τον άνθρωπο ως έχει. Άκουσε προσεκτικά όσα έχει να σου πει ο επέναντι δίνοντας σημασία στις σκέψεις του. Και πού ξέρεις; Μπορεί να σου χαρίσει υπέροχες στιγμές κι αναμνήσεις. Όσο και να το προσπαθήσεις, δε θα μπορέσεις ποτέ να αγαπήσεις κάποιον αν πρώτα εκείνος δε σε σεβαστεί.    

 

Επιμέλεια κειμένου Θάνου Αραμπατζή: Ελευθερία Παπασάββα

Συντάκτης: Θάνος Αραμπατζής