Μαζεμένη όλη η παρέα σε ένα σπίτι. Αραγμένη σε καρέκλες, καναπέδες, κρεβάτια και πατώματα. Κάποιοι βρίσκονται χωμένοι σε μια οθόνη κινητού, άλλοι κοιτάνε το ταβάνι κι ένας σκρολάρει βαριεστημένα στην αρχική σελίδα του facebook καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή. Ο λιγότερο υποτονικός παίρνει την πρωτοβουλία να πετάξει κάποιες ιδέες, μήπως και ξεκολλήσουν απ’ τη μουντή καθημερινότητα, αλλά καμία ανταπόκριση. Για μία ακόμη φορά θα αράξουν στο σπίτι, να περάσουν ένα ανούσιο βράδυ.

Είναι μία φάση η οποία εμφανίζεται συχνά-πυκνά στις παρέες για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι η βαριεστημάρα που πλάκωσε τους περισσότερους και δεν έχουν όρεξη να πάνε ούτε μέχρι το ψυγείο. Η πλήξη της συνήθειας που σου χτυπάει την πόρτα σε περιόδους μονοτονίας, όπως η εξεταστική. Κάθε πρόταση ή παρακίνηση ακούγεται κουραστική, επαναλαμβανόμενη, χωρίς νόημα. Θέλουν απλά να αράξουν σπίτι, αμίλητοι με μια μουσική να ακούγεται από πίσω. Έστω κι αν δεχτούν να βγουν τα μούτρα τους θα είναι κατεβασμένα μέχρι το πάτωμα, ενώ θα παρακαλάνε να τελειώσει αυτή η μαρτυρική έξοδος για να γυρίσουν να κλειστούν ξανά σε τέσσερις τοίχους.

Είναι περαστική η φάση. Ένας κακός χωρισμός, μια αποτυχημένη εξεταστική, προσωπικό ή οικογενειακό πρόβλημα, μια αποπνικτική ρουτίνα σε οδηγούν σε μια κοινωνική απομόνωση. Έχει ημερομηνία λήξης, όμως, χρειάζεται υπομονή. Αν η υπομονή έχει αρχίσει να στερεύει από μέρους σου κι είσαι έτοιμος να τους αρχίσεις στα χαστούκια για να σηκώσουν τον κώλο τους, τότε θα σε βοηθήσω να τους βοηθήσεις πριν τους σπάσεις στο ξύλο.

Ο σκοπός βρίσκεται στην εκ νέου ανακάλυψη της χαρούμενης ζωής. Να θυμίσεις στα φιλαράκια σου τις καλύτερες στιγμές σας, τις πιο ευτυχισμένες εμπειρίες σας μέσα στην παρέα. Όλα τα όμορφα που βιώσατε και πως αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε όλα τα καινούρια που θα ζήσετε. Ανάγκασέ τους να δουν όλα αυτά που, λόγω ενός προβλήματος, ξέχασαν. Τις βλακείες, τις πλάκες, τα γέλια, τα ποτά και τα ξενύχτια. Ανέβασέ τους τη διάθεση, μην τους αφήνεις να βυθίζονται μέσα στην απογοήτευσή τους. Πάρε την παρέα σου απ’ το χέρι και ζήτησέ τους έστω ένα βράδυ -αν δε διασκεδάσουν, δε θα τους ξαναενοχλήσεις, μέχρι την επόμενη παράγραφο.

Οι περισσότερες παρέες βαλτώνουν εξαιτίας της συνήθειας. Η έξοδος συνοψίζεται στα ίδια μαγαζιά, ίδια αστεία, ίδια πρόσωπα. Το ενοχλητικότερο déjà vu. Κάθε παρέα έχει το στέκι της αλλά μην το παραχέσουμε. Οι επιλογές είναι άπειρες. Αν διαφωνείς, σε περιορίζει η φαντασία σου. Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Τσιπουράδικα, ρεμπετάδικα, ταβέρνες, κλαμπάκια, εναλλακτικά πάρτι, για μπόουλινγκ, για μπιλιάρδο, για τάβλι, για καφέ. Κι αυτά είναι μόνο όσα είναι δίπλα σας.

Μία λέξη θα σου πω, «εκδρομή». Βγείτε σε βουνά, λαγκάδια, παραλίες, όλα είναι επίκαιρα με αυτόν τον καιρό. Ένα ταξίδι θα σας ανανεώσει, είτε κοντά είτε μακριά, θα σας βγάλει έξω απ’ τα νερά σας. Μη μιλήσω για αθλήματα και παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους. Βάλε λίγη φαντασία και θα τρέξουν να βγουν απ’ το σπίτι.

Για το τέλος, άφησα τον πιο εύκολο τρόπο. Τα καλύτερα αποτελέσματα θα φέρει ένα γκομενάκι. Πιάσε το καλλητάρι σου και πες του ότι έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο γι’ αυτόν και θέλεις να τους γνωρίσεις. Ε, τώρα, μην το ζαλίζεις, όλο και κάποιο γνωστό θα έχεις. Πες του ότι είναι για το γενικότερο καλό. Το φιλαράκι σου θα τιναχτεί σαν να το χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, θα αρχίσει τις ερωτήσεις και θα δεις ξανά να διαγράφεται στα μάτια του η παλιότερη ζωντάνια. Αν είναι πολλοί οι βαριεστημένοι, ξεκίνα να κάνεις γνωριμίες, γιατί θα καταλήξεις να περάσεις το καλοκαίρι σου παρακαλώντας τους για ένα μπάνιο.

Όλοι περνάμε τις στεναχώριες μας, πέφτει η διάθεση και χάνεται η θέληση. Όμως, έχουμε ακόμα την παρέα μας, τους φίλους που θα μας δώσουν και πάλι ένα λόγο να βγούμε απ’ το σπίτι. Είναι πάντα εκεί για να μας ξυπνήσουν, να μας σταθούν και να μας ξελασπώσουν. Οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας δεν είναι μόνο για να μας στέκονται στα δύσκολα, τους χρειαζόμαστε για να ξεφεύγουμε από αυτά. Όταν μία κατάσταση σκουραίνει, οι φίλοι αναλαμβάνουν να την ξαναβάψουν. Είναι καθήκον τους.

Όσο χαμηλά και να πέσεις, ένα σκαλί πιο πάνω θα είναι ο φίλος σου για να σε σηκώσει στο ύψος σου.

Συντάκτης: Θάνος Αραμπατζής
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη