Εκ των πραγμάτων, όλοι έχουμε βιώσει τουλάχιστον έναν χωρισμό στη ζωή μας και κατά συνέπεια έχουμε περάσει κι από τα πέντε στάδιά του -άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή-, έως ότου καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε. Κάθε χωρισμός είναι διαφορετικός, αφού διαφέρουν τα άτομα, το είδος κι η ποιότητα της σχέσης, αλλά και τα συναισθήματα που έχουν αναπτυχθεί.

Υπάρχει όμως και κάτι που δεν αλλάζει σ’ έναν χωρισμό, αλλά μένει σταθερό κι ανεξάρτητο από τους παραπάνω παράγοντες· η ανάγκη μας να εκφράσουμε και να εκτονώσουμε τον πόνο, τη θλίψη και την καψούρα μας, ακούγοντας τραγούδια χωρισμού. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί δέκα απ’ αυτά καθώς και το στάδιο και συναίσθημα που αντιπροσωπεύουν.

 

Άρνηση

 

«Δε θα με ξεχάσεις» – Αντώνης Βαρδής

«Δε θα με ξεχάσεις» τραγουδάμε στο πρώτο στάδιο, όπου κυριαρχεί ο εγωισμός, με αποτέλεσμα ν’ αγνοούμε παντελώς τα δικά μας συναισθήματα και να εστιάζουμε στον πόνο που θέλουμε να πιστεύουμε ότι βιώνει η άλλη πλευρά. Το παίζουμε χαλαροί κι υπεράνω και θεωρούμε ότι θα περάσει όλη η φάση γρήγορα κι αναίμακτα. «Θα ‘μαι το τέλος σ’ ένα έργο που θα χάσεις», λοιπόν, και το τέλος γελάει γιατί το τέλος ξέρει ότι ακολουθούν κι άλλα στάδια.

 

«Παραδείγματος χάρη» – Έλενα Παπαρίζου

Κάποιοι από εμάς σ’ αυτό το στάδιο, βιαζόμαστε δήθεν να προχωρήσουμε, αφού νιώθουμε καλά. Κι έτσι μπαίνουμε σε μια νέα σχέση ή κοιμόμαστε σε άλλα κρεβάτια. Βγαίνουμε και ξενυχτάμε με κάθε ευκαιρία και με κάθε γουλιά ποτού που πίνουμε κρύβουμε κι ένα κομμάτι απ’ όσα πραγματικά νιώθουμε. Φροντίζουμε εννοείται να βγάλουμε φωτογραφίες, στόρι και βίντεο όπου φαίνεται πως ξεσαλώνουμε με το νέο πρόσωπο ή και την παρέα μας και τ’ ανεβάζουμε ώστε να τα δει και μια άλλη ψυχή. «Δεν κοιμάμαι τώρα μόν@ δεν κοιμάμαι» που λέει κι η Έλενα.

 

Θυμός

 

«Για να σ’ εκδικηθώ» – Δημήτρης Μητροπάνος, Λάκης Παπαδόπουλος

Για πολλούς αποτελεί τον ύμνο του χωρισμού κι όχι άδικα. Ο λόγος; Γιατί πολύ απλά το εν λόγω τραγούδι εκφράζει απόλυτα το στάδιο του θυμού που είναι αδιαμφισβήτητα και το χειρότερο, αφού συνδέεται άρρηκτα με τον πόνο, τη θλίψη, τη μάταιη προσπάθεια διαγραφής του άλλου κι ασφαλώς με την τάση εκδίκησης του χωρισμένου. Είναι ένα τραγούδι που κάθε φορά που το ακούμε νιώθουμε την καψούρα στο πετσί μας και βιώνουμε ξανά όλους τους παρελθοντικούς μας χωρισμούς, τον τωρινό και ταυτόχρονα κι όλους τους πιθανούς μελλοντικούς. «Και βάφω τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσες», λοιπόν.

 

«Χειρότερα» – Ελένη Χατζίδου

Ένα ακόμη συναίσθημα που προκύπτει σ’ αυτό το στάδιο, ως συνέπεια του πόνου, είναι η ζήλια. Δεν έχει σημασία αν το άλλο άτομο προχώρησε ή όχι, αφού μας αρκεί και μόνο η υποψία κι η σκέψη του μέχρι πρότινος έρωτά μας με νέο σύντροφο. Γι’ αυτόν τον λόγο υψώνουμε το ποτήρι και μ’ ένταση τραγουδάμε τους στίχους αυτού του τραγουδιού, ώστε να ευχηθούμε στην πρώην σχέση μας, όλο μεγαλοψυχία, να είναι χειρότερα μακριά μας κι ιδίως με την πιθανή νέα σχέση.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Διαπραγμάτευση

 

«Θα πεθάνω αν φύγεις» – Νίκος Βέρτης

Στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, έχει πλέον υποχωρήσει ο θυμός και μας σκάνε στα μούτρα όλα τα συναισθήματα που νιώθαμε πριν τον χωρισμό για το άλλο άτομο. Κι έτσι προσπαθούμε να πετύχουμε την επανασύνδεση. Πώς; Ασφαλώς με συναισθηματικό εκβιασμό, γιατί αν δεν υπερβάλουμε πώς θα πείσουμε τον άλλον -νομίζουμε; Γι’ αυτό ακούμε συνεχώς τραγούδια σαν το παραπάνω, ώστε να εκφράσουμε τη ματαιότητα και το κενό που νιώθουμε μακριά του.

 

«Γύρνα πίσω θα πεθάνω» – Πάνος Κιάμος

Επίσης, στο εν λόγω στάδιο κυριαρχεί η εξιδανίκευση του άλλου ατόμου, αφού κάπως πρέπει να στηρίξουμε την υπερβολική συμπεριφορά κι έκφραση συναισθημάτων στην προσπάθειά μας για επανασύνδεση. Και δεν υπάρχει καλύτερο τραγούδι από το «γύρνα πίσω θα πεθάνω», αφού συνδυάζει τον συναισθηματικό εκβιασμό με τη μυθοποίηση της πρώην σχέσης -«ήσουνα για μένα ο Θεός».

Παρατηρήσατε κάτι; Πολύ θανατικό πέφτει σ’ αυτό το στάδιο.

 

Κατάθλιψη

 

Δε θέλω να ξέρεις – Άννα Βίσση

Και περνάμε μετά κόπων και βασάνων στο τέταρτο στάδιο, αυτό της κατάθλιψης, όπου πλέον έχουμε δει όλες τις προσπάθειές μας για επανασύνδεση να πέφτουν στο κενό κι έτσι συνειδητοποιούμε ότι χάσαμε οριστικά το άλλο άτομο. Το αποτέλεσμα αυτής της φάσης καταστροφικό για εμάς, αφού δε βγαίνουμε από το σπίτι, είμαστε όλη μέρα με πιτζάμες, κλειστά παντζούρια και συνήθως άπλυτοι. Και κάπου στο background παίζει συνεχώς το «δε θέλω να ξέρεις», το οποίο εκφράζει απόλυτα την απελπισία μας.

 

Οι χωρισμένοι δε γιορτάζουνε ποτέ

Στην ίδια φάση αλλά συνήθως τις μεγάλες ώρες, παρέα με αλκοόλ και τσιγάρο, αποφασίζουμε ν’ αλλάξουμε το προηγούμενο τραγούδι μ’ ένα ανάλογο αλλά στο πιο λαϊκό. Και δεν υπάρχει καταλληλότερο από το τραγούδι της «Λαίδης». Ακούγοντάς το ξεσπάμε σ’ αναφιλητά και πετάμε την κλασική ατάκα «γιατί ρε Μαρία/Γιώργο μου το ‘κανες αυτό;» και συνεχίζουμε με την άλλη που μας θέλει ν’ αναρωτιόμαστε «γιατί σε μένα ρε που σου έδωσα ό,τι καλύτερο είχα;»

 

Αποδοχή

 

Μα σε ξεπέρασα – Γιάννης Πλούταρχος

Και ναι καταφέραμε να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο του χωρισμού, αυτό της αποδοχής. Κλάψαμε, χτυπηθήκαμε, θυμώσαμε, ήπιαμε, στείλαμε μεθυσμένα μηνύματα, κάναμε παρορμητικές κινήσεις, ίσως μάλιστα ξεφτιλιστήκαμε, αλλά καταφέραμε επιτέλους να ξεπεράσουμε την πρώην σχέση μας και γι’ αυτό θέλουμε να τραγουδήσουμε δυνατά «μα σε ξεπέρασα, αλήθεια σε ξεπέρασα». Είναι ένα τραγούδι το οποίο περιγράφει καταστάσεις παρόμοιες μ’ αυτές που βιώσαμε και γι’ αυτό ταυτιζόμαστε τόσο μαζί του και γιορτάζουμε την επιτυχία μας παρέα με τον Γιάννη.

 

Είμαι μια χαρά – Μαρία Νομικού

Έλα, όλα τα μωρά στην πίστα. Πετάμε τις πιτζάμες, ανοίγουμε παντζούρια, αλλά το βασικότερο κάνουμε μπάνιο. Επικοινωνούμε με τα κολλητάρια μας και την υπόλοιπη παρέα μας και προσπαθούμε μανιωδώς να βγούμε έξω, να κυκλοφορήσουμε και να ξενυχτήσουμε, γεμάτοι ελπίδα για το αύριο που ξημερώνει και για έναν νέο έρωτα. Κι έτσι, από το πρωί που ανοίγουμε τα μάτια μας έως το βράδυ παίζει το «είμαι μια χαρά στα καλύτερά μου, μου ‘κανες καλό που είσαι μακριά μου», ξορκίζοντας επιτέλους το κακό που μας βρήκε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

 

Γι’ αυτό αδέλφια στον επόμενο χωρισμό -που δε σας εύχομαι- θυμηθείτε ότι δέκα τραγούδια είναι όλα κι όλα, θα περάσουν. Μη βιαστείτε να προσπεράσετε κάποιο ή να το αλλάξετε γιατί δε θα ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία και θα έχουμε πισωγυρίσματα. Κάντε λίγη υπομονή και θα έρθει στιγμή ν’ ακούσετε και πάλι τραγούδια ερωτικά που θ’ αφιερώνετε στον νέο έρωτά σας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό