maria

Μισό λεπτό να τα βάλουμε σε μια σειρά γιατί είμαι millennial κι έχω μπερδευτεί, ούσα στο μεταίχμιο δύο εντελώς διαφορετικών εποχών στον έρωτα. Έχουμε από τη μια πλευρά τις σχέσεις όπως τις γνωρίζουμε όλοι κι από την άλλη πλευρά τις σχεδόν σχέσεις, τις ελεύθερες σχέσεις, τα fling και λοιπών συγγενών αυτών. Σωστά; Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να πει εν συντομία ότι έχουμε τις σχέσεις και τις «κάτι σαν» σχέσεις. Κι εμείς που δεχόμαστε τις δεύτερες δεν είμαστε ηλίθιοι αλλά «κάτι σαν» έξυπνοι. Τι; Όχι; Δεν παίζεται έτσι αυτό το παιχνίδι;

Δε θα σταθούμε όμως στις διαφορές των παραπάνω ειδών, ούτε στα αίτια που υποβόσκουν πίσω απ’ αυτές, αλλά θα εξετάσουμε όλα εκείνα τα παθήματα-μαθήματα που πήραμε και τα φυσάμε και δεν κρυώνουν με τίποτα, στις περιπτώσεις που θέλαμε την άλλη κατηγορία, την κλασική αλλά είτε μας παραμύθιασε το άλλο άτομο είτε παραμυθιαστήκαμε από μόνοι μας.

 

1. Όσο και να κοκορευόμαστε για τον εγωισμό μας, τον είδαμε να πιάνει επίπεδο-δάπεδο άπειρες φορές.

 

2. Και ναι η φράση «δε γεννήθηκε ακόμη ο έρωτας που θα με τρέχει σα σκυλάκι» μοιάζει παραπάνω από γελοία, αφού όχι μόνο γεννήθηκε, αλλά γεννήθηκε για την καταστροφή μας.

 

3. Τελικά ούτε ο Ηρακλής Πουαρό δε μας φτάνει στο ντεντεκτιβ-λίκι όταν αποφασίσουμε να παρακολουθήσουμε τον μπελά μας.

 

4. Λογικά μας άρεσαν τόσο πολύ τα παραμύθια όταν ήμασταν μικροί που χάψαμε άπειρα από το άλλο άτομο.

 

5. Αρκεί μια «κάτι σαν» σχέση για να πάνε χαμένα χρόνια ψυχοθεραπείας.

 

6. Αρκεί μια τέτοια επίσης για να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για εμάς και στον απολογισμό της αναγκαζόμαστε να ξανά συστηθούμε στον εαυτό μας.

 

7. Η τενοντίτιδα τελικά πονάει. Και πως την αποκτήσαμε; Από το ατελείωτο σκρολάρισμα στο κινητό μήπως και βρούμε κάποια κίνηση-δραστηριότητα του άλλου.

 

8. Χρειάζεται μόνο ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο για να παρατήσουμε ό,τι κάνουμε και να βρεθούμε με το άλλο άτομο όποτε του καπνίσει.

 

9. Και ναι δεν μπορούμε τελικά ν’ αλλάξουμε γνώμη, όσο κι αν προσπαθούμε, στο άλλο άτομο και να δει τη «σχέση» διαφορετικά, αν δεν το θελήσει ουσιαστικά από μόνο του.

 

10. Σε πολλές περιπτώσεις το άλλο άτομο δε συζητά καν τις προθέσεις του, αφήνοντας μας να θεωρούμε ότι ίσως είμαστε σε κανονική σχέση.

 

 

11. Είπα ίσως παραπάνω, γιατί μπορεί να μην το εξέφρασε με λόγια αλλά μίλησε σίγουρα η συμπεριφορά του, ασχέτως αν εμείς δε θέλαμε να το παραδεχτούμε.

 

12. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, εμείς βολευτήκαμε περισσότερο με την κατάσταση, παρά το άλλο άτομο, αφού δεχτήκαμε κάτι που δε μας εξέφραζε μόνο και μόνο για να υπάρχει στη ζωή μας.

 

13. Όλοι λέμε στον εαυτό μας ότι αξίζουμε κάτι καλό -είτε γιατί το εννοούμε είτε μήπως και το πιστέψουμε- και τελικά φτάνουμε να την πατάμε με τα ημίμετρα.

 

14. Όταν το άλλο άτομο δεν κάνει κίνηση να μας γνωρίσει στον κύκλο του, δεν το κάνει για να διαφυλάξει τη σχέση μας από το κακό το μάτι, αλλά γιατί δε θέλει να μας δώσει χώρο στη ζωή του.

 

15. Όταν τελειώνει μια τέτοια κατάσταση, δεν έχεις καν το δικαίωμα να πεις «χώρισα». Είπαμε όμως το κόλπο παραπάνω, ας λέμε «μόλις βίωσα κάτι σαν χωρισμό».

 

16. Αν με κάποιον τρόπο μπορούσαμε ν’ ακούσουμε ή και να δούμε, μετά τη λήξη μιας τέτοιας κατάστασης, τους τσακωμούς που προκαλέσαμε λόγω των διαφορετικών προσδοκιών μας, θα γελούσαμε μέχρι κι εμείς.

 

17. Κάθε υποψία ανεξαρτησίας και δυναμισμού μας εξανεμίστηκε για χάρη του άλλου.

 

18. Τελικά όσο κι αν μας πονάει, το άλλο άτομο έπραξε κατά το δοκούν. Εμείς πώς προστατέψαμε εν τέλει τον εαυτό μας;

 

19. Μη δούμε ερωτικό δράμα και κακό, αμέσως να πέσουμε με τα μούτρα, γιατί πώς αλλιώς θα ζήσουμε έναν κινηματογραφικό, έντονο, παθιασμένο κι άνευ προηγουμένου έρωτα;

 

20. Και τελικά το άλλο άτομο πήρε Όσκαρ ερμηνείας κι εμείς «Χρυσό Βατόμουρο».

 

21. Αυτές οι καταστάσεις τελικά ξεπερνιούνται πιο δύσκολα από τη λήξη μιας κανονικής σχέσης γιατί έχουν μια εσάνς ανολοκλήρωτου κι άφθαρτου από τη μία κι έναν τσαλαπατημένο εγωισμό από την άλλη -τον δικό μας ασφαλώς.

 

22. Ακόμη κι αν μας περάσει, δύσκολα δεχόμαστε να δούμε αυτό το άτομο σε σχέση -ίσως και πιο δύσκολα κι από τους πραγματικούς πρώην μας- γιατί πολύ απλά κάποιος άλλος κατάφερε αυτό που εμείς δεν πετύχαμε. Για κάποιο μυστήριο λόγο ο εγωισμός μας με αυτό το άτομο εκφράζεται με λάθος τρόπο και σε λάθος στιγμή.

 

23. Δεν το πετύχαμε γιατί η αλήθεια είναι ότι το άλλο άτομο είτε δεν ήθελε κάτι παραπάνω από εμάς είτε δε βρήκε σ’ εμάς όλα όσα χρειάζονταν για να το πείσουν να δεσμευτεί. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα δική μας ήττα.

 

24. Θέλουμε να κατηγορούμε το άλλο άτομο γιατί φοβόμαστε να παραδεχτούμε πώς κάποιος μας έπαιξε για τα καλά και μάλιστα εμείς το επιτρέψαμε.

 

25. Όπως και στις κανονικές σχέσεις, αυτό που πονάει πιο πολύ τις περισσότερες φορές είναι ο καταρρακωμένος εγωισμός μας παρά η ίδια η απώλεια. Κι αυτό είναι ίσως το μόνο κοινό τους.

 

Με τις υγείες μας!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό