paneri658

Παιδιά μην εκφράζεστε ξεκάθαρα, δεν πειράζει, θα μυρίσουμε τα νύχια, τα δάχτυλα και το χέρι μας ολόκληρο, μη σου πω, για να καταλάβουμε τι εννοείτε. Άλλωστε η Ελλάδα έχει μακραίωνη παράδοση στη μαντική τέχνη. Θα παρατηρήσουμε τα πουλιά που πετούν στον αέρα και θα μας πουν με το νι και με το σίγμα όλα αυτά που κρύβονται πίσω απ’ τα υπονοούμενα που αφήνετε διάσπαρτα, έτσι για να υπάρχουν. Θα δείτε τι θα πάθετε όταν επιστρατεύσουμε τις μαντικές μας ικανότητες. Κανένα από τα επτασφράγιστα μυστικά σας δε θα μείνει κρυφό.

Πλάκα κάνουμε, μην το πιστέψετε κιόλας! Είναι απείρως ενοχλητικό να έχεις μπλέξει με άνθρωπο που δεν μπορεί να μιλήσει ξεκάθαρα, να σου δείξει τα συναισθήματά του και να σε βγάλει απ’ το λαβύρινθο της απόγνωσης όταν δεν ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι σε μια σχέση.

Στην αρχή μιας σχέσης λες εντάξει, λογικό είναι, ο άλλος δε θέλει να ανοίξει όλα τα χαρτιά του με τη μία και να ξεβρακώσει όλη του τη συναισθηματική κατάσταση στα δύο-τρία πρώτα ραντεβού. Ας υπάρχει και λίγη αγωνία στην αρχή, με θέλει, δε με θέλει, ενδιαφέρεται πραγματικά; Όλο αυτό είναι στο παιχνίδι κι είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Αν και, όταν ο άλλος το παρατραβά και το μόνο που σου λέει είναι ερωτικά υπονοούμενα χωρίς ποτέ να «μπαίνει στο ψητό», τότε ή δε γουστάρει τόσο πολύ κι απλώς σε θέλει για καβάτζα ή θα σου ψήσει το ψάρι στα χείλη μέχρι να καταφέρεις την πολυπόθητη ένωσή σας.

Όταν όμως η σχέση προχωρά κι ο άλλος συνεχίζει να είναι μούγκα στη στρούγκα ενώ πρέπει εσύ να μαντεύεις κάθε φορά τι μπορεί να τον πείραξε ή τι του αρέσει στην τελική, τότε αυτό είναι ένα ατελείωτο μαρτύριο.

Ξέρετε το μαρτύριο της σταγόνας; Είναι ένα κινέζικο βασανιστήριο που σε αφήνουν για μέρες χωρίς νερό και μετά σου δίνουν μόνο μία σταγόνα. Κάπως έτσι νιώθεις, όταν έχεις σχέση με άνθρωπο που δε μιλάει, δεν εξωτερικεύει τις επιθυμίες του, αλλά ούτε και τις απαιτήσεις του από ‘σένα. Προσπαθείς να του τις βγάλεις μία-μία με το τσιγκέλι, για να ξέρεις πού βαδίζεις. Πατάς σε ναρκοπέδιο ή είναι όλα πρίμα και προχώρα άφοβα;

Το πιο εκνευριστικό απ’ όλα είναι όταν βλέπεις ότι ο άλλος έχει ενοχληθεί από κάτι, ότι σου κρατάει μούτρα για κάποιο λόγο, αλλά εσύ δεν έχεις καταλάβει απολύτως τίποτα. Κι ως φυσιολογικός άνθρωπος ρωτάς: «Συμβαίνει κάτι;». Και τότε έρχεται η απίστευτη απάντηση: «Όχι, τίποτα».

Αυτό το «τίποτα» λοιπόν είναι που έχει μετατρέψει το σπίτι τις τελευταίες ώρες ή μέρες σε πεδίο ψυχρού πολέμου και που οποιαδήποτε ερώτησή σου λαμβάνει απάντηση άκρως ειρωνική με ύφος και βλέμμα που θα μπορούσε να σκοτώσει επί τόπου ελέφαντα αν πετούσε λέιζερ.

Κι ενώ εσύ με απόλυτη ψυχραιμία συνεχίζεις να επιμένεις ότι αισθάνεσαι μια περίεργη συμπεριφορά στον αέρα, ρωτάς μήπως έχει γίνει κάτι που δεν κατάλαβες, έρχεται τότε η κορυφαία ατάκα όλων: «Θα έπρεπε να ξέρεις». Και τότε βλέπεις τον ουρανό με όλα τα αστέρια πάνω από το κεφάλι σου να κάνουν κύκλο, όπως στα καρτούν. Το αίμα έχει ανέβει στο κεφάλι και βγάζεις καπνούς απ’ τα αυτιά. «Από πού στο καλό να το ξέρω αν δε μου το πεις;».

Είπαμε, γι’ αυτό τα έχουμε τα νύχια, για να τα μυρίζουμε. Ούτως ή άλλως δεν έχουν καμία άλλη χρησιμότητα στον άνθρωπο, άρα προφανώς ο λόγος που υπάρχουν είναι για να τα μυρίζουμε και να μαντεύουμε τις μύχιες και κρυφές σκέψεις του συντρόφου μας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν οπλίζεσαι με όση υπομονή σου έχει απομείνει και κάνεις μια συζήτηση με το έτερον ήμισυ ότι μια σχέση δεν μπορεί να είναι σε απευθείας σύνδεση καθημερινά με το μαντείο των Δελφών. Ξεκαθαρίζεις στο σύντροφό σου ότι ένα ζευγάρι πρέπει να μιλά, να εκφράζεται, να μαλώνει και να λύνει τις διαφορές του, όποιες κι αν είναι αυτές. Έτσι πάει μπροστά κι εξελίσσεται η σχέση. Αλλιώς ο καθένας ζει στον κόσμο του κι απλώς συνυπάρχουν μέχρι ο ένας από τους δύο να καταλάβει την απουσία του άλλου.

Αν ακόμα και μετά από αυτήν την πολύ ξεκάθαρη συζήτηση με το αγαπημένο σας πρόσωπο εκείνο συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια συμπεριφορά «δεν ακούω, δε βλέπω, μιλάω μόνο με υπονοούμενα», τότε την επόμενη φορά που θα σας πετάξει την ατάκα «Δεν έχω τίποτα» και «θα έπρεπε να ξέρεις», μπορείτε άφοβα να αρχίσετε να ουρλιάζετε. Μπορεί έτσι να ξυπνήσει και να καταλάβει πως δε μασάτε φύλλα δάφνης σαν την Πυθία. Όπως επίσης ότι δε μασάτε και κουτόχορτο.

Γιατί η γνώμη μου είναι ότι όποιος βαριέται να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει. Ένα τέτοιο άτομο που δεν καταλαβαίνει ότι δεν είναι σωστή πρακτική να μιλάς μόνο με υπονοούμενα σε μία σχέση και να μην εκφράζεις ξεκάθαρα τα συναισθήματά σου ή είναι απολύτως ανώριμο ή έχει απώτερο σκοπό να σου σπάσει τα νεύρα ώστε να φύγεις οικειοθελώς, επειδή το ίδιο δεν μπορεί να στο πει καθαρά και ξάστερα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Βασιλικής Γραμμένου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Βασιλική Γραμμένου