Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός κι αυτό ισχύει και στον έρωτα. Η αρχή κάθε σχέσης είναι μοναδική.

Βρίσκεσαι για μεγάλο διάστημα χωρίς σχέση, αλλά μετά από πολλές δοκιμές και πλάνες γνωρίζεις τελικά έναν άνθρωπο που σου ταιριάζει και νιώθεις καλά μαζί του. Όμως, επειδή την έχεις πατήσει στο παρελθόν, είσαι επιφυλακτικός στην αρχή και προσπαθείς να μη δεθείς πολύ, ώσπου να τεστάρεις τα αισθήματα του άλλου, αλλά και τα δικά σου. Το πιο δύσκολο είναι να σιγουρευτείς για τα δικά σου αισθήματα στο ξεκίνημα μιας σχέσης.

Όλα στην αρχή είναι ιδανικά και όμορφα. Όλες οι αισθήσεις είναι ντοπαρισμένες από το ναρκωτικό του έρωτα, από την έξαψη που νιώθεις για τη νέα σου κατάκτηση. Οι πρώτες στιγμές, όταν φτάσεις στην κορυφή του στόχου σου, μπορούν να συγκριθούν με την ευφορία που δημιουργεί η επίδραση παραισθησιογόνας ουσίας στον οργανισμό. Νιώθεις λίγο χαμένος, το μυαλό μουδιάζει και αντιλαμβάνεται τα πάντα σε πιο αργό ρυθμό. Πολλές φορές προσπαθείς να θυμηθείς τι είπες και τι έκανες σε στιγμές ερωτικής τρέλας, αλλά δεν είσαι σε θέση να ανακαλέσεις τις λεπτομέρειες της σκηνής. Σαν να μην ήσουν εκεί.

Στην αρχή μιας σχέσης λοιπόν, νιώθεις ότι αυτή η έξαψη και η ένταση που έχει έρθει στη ζωή σου θα κρατήσει για πάντα. Κι αυτή είναι και η μαγεία του έρωτα. Γι’ αυτό είναι μια διαχρονική αξία που από την αρχή του κόσμου επηρεάζει την ανθρώπινη φύση όσο τίποτε άλλο. Πρόκειται για ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που ζει στην αιωνιότητα και σε όλες τις εποχές. Ο έρωτας είναι αθάνατος κι αέναος. Κι έτσι πρέπει να νιώθει κάθε αρσενικό και θηλυκό ον όταν βρίσκεται υπό την επήρεια του έρωτα, αθάνατο κι αέναο. Αυτή η φωτιά που κατακλύζει τα ανθρώπινα κύτταρα όχι μόνο δεν το καταστρέφει, αλλά το κάνει να νιώθει ακόμα πιο δυνατό.

Όταν ξεκινάς μια σχέση πρέπει να υπάρχει η προοπτική της αιωνιότητας. Δε νοείται ερωτευμένο άτομο να μην πιστεύει ότι θα αισθάνεται έτσι για πάντα. Έρωτας ίσον αιωνιότητα· διαφορετικά υπάρχει αντίφαση και αντίθεση στα συναισθήματα. Δε γίνεται να δηλώνεις ερωτευμένος και να μη φαντάζεσαι τη μελλοντική ζωή σου με τον άνθρωπο αυτόν. Πρόκειται για τρελή αντίφαση, όταν κάποιος δηλώνει ερωτευμένος, αλλά δεν κάνει σχέδια για το κοντινό και για το μακρινό μέλλον με το σύντροφό του.

Στο πρόσωπο του έρωτά σου βλέπεις τον άντρα που θα σε περιμένει έξω από τη δουλειά, για να πάτε βόλτα τις όμορφες καλοκαιρινές νύχτες ή τη γυναίκα που θα σε χαλαρώνει στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο. Μέσα στα μάτια του έρωτά σου καθρεφτίζεται η μελλοντική κοινή ζωή σας σε ένα φαντασιακό μέλλον που αυτή τη στιγμή έχεις φτιάξει ιδανικά στο μυαλό σου. Κοιτάς το πρόσωπο του και σκέφτεσαι πώς θα μοιάζουν τα παιδιά που θα κάνετε μαζί, αν θα πάρουν τη στραβή του μύτη ή τα στραβά σου δόντια, αν θα είναι γκρινιάρικα ή αν θα πάρουν τη γλυκιά έκφραση της γυναίκας που αγαπάς και το όμορφο χαμόγελό της.

Όταν είσαι πραγματικά ερωτευμένος ανυπομονείς να έρθει το βράδυ για να καθίσεις με τον άνθρωπό σου αγκαλιά στον καναπέ, μπροστά στο τζάκι. Περιμένεις με αγωνία να σου διηγηθεί τις περιπέτειες της ημέρας, με εκείνον το μοναδικό τρόπο που έχει να αφηγείται και να παραπονιέται, και να γελάσετε μαζί με τις παράλογες απαιτήσεις δύο ερωτευμένων ψυχών.

Όλα αυτά είναι απαραίτητο να περνάνε από το μυαλό ενός ζευγαριού στην αρχή της σχέσης τους. Δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα τα μοιράζεται μαζί σου από την αρχή, γιατί όσο όμορφα κι αν είναι όλα αυτά μερικούς τους τρομάζει η σκέψη της αιώνιας συνύπαρξης. Ακόμη κι αν το ταίρι σου δεν εξωτερικεύει όλες αυτές τις σκέψεις, δε σημαίνει ότι δεν είναι στο μυαλό του ή στο υποσυνείδητό του. Οφείλουν να είναι, αν θέλει να λέει ότι είναι πραγματικά ερωτευμένος μαζί σου.

Δε σημαίνει βέβαια, ότι πάντα όλα αυτά τα όνειρα για το κοινό σας μέλλον θα εκπληρωθούν και ότι θα ζήσετε για πάντα μαζί. Η ζωή και κυρίως ο έρωτας είναι απρόβλεπτα στοιχεία της φύσης που ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πού θα καταλήξουν. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Σχεδόν επιβάλλεται από τον ερωτικό κώδικα να νιώθεις ότι έχεις μπροστά σου μια αιωνιότητα να ζήσεις με τον άνθρωπο που ερωτεύτηκες, όταν κάνετε τα πρώτα βήματα σε μια σχέση αληθινή, τρυφερή και ερωτιάρικη.

Γι’ αυτό κάθε μεγάλος έρωτας που σέβεται τον εαυτό του έχει πάντα μόνο δύο επιλογές. Αν παρατηρήσετε καλά γύρω σας, θα δείτε ότι τα ζευγάρια που υπήρξαν πολύ ερωτευμένα ή θα είναι μαζί για πολλά χρόνια ή αφού χωρίσουν δε θα ξανασμίξουν ποτέ.

Επιμέλεια Κειμένου Βασιλικής Γραμμένου: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Βασιλική Γραμμένου