Μερικοί άνθρωποι ερωτεύονται την εμφάνιση. Άλλοι πάλι τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα. Υπάρχουν κι αυτοί που είναι μονίμως ερωτευμένοι με τη δουλειά τους. Είναι όμως και κάποιοι που ερωτεύονται τις προκλήσεις. Πρόκληση λοιπόν σημαίνει πολλά πράγματα. Ως μια απλή ερμηνεία, είναι όταν κάποιος ή κάτι σε προκαλεί κυρίως σε αντιπαράθεση, ή να κάνεις κάτι που δε θα έκανες υπό κανονικές συνθήκες. Καταλαβαίνεις όμως πως δεν είναι αυτό το νόημα που δίνουν όσοι ερωτεύονται με τις προκλήσεις. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ.

Πρόκληση γι’ αυτούς θα λέγαμε ότι είναι οτιδήποτε δεν μπορούν να ερμηνεύσουν. Πρόκληση είναι μια συμπεριφορά που ένας «νορμάλ» άνθρωπος δε θα έμπαινε στη διαδικασία να κατανοήσει ή και να μεταφράσει. Είναι κάτι που ίσως είναι εντελώς κόντρα στο δικό τους χαρακτήρα ή εντελώς όμοιό τους. Ένας άνθρωπος ο οποίος ερωτεύεται τις προκλήσεις, τείνει να είναι των άκρων. Ή το ένα ή το άλλο. Μετριότητες δε χωράνε στη ζωή του γενικότερα, ούτε μέση κατάσταση υπάρχει.

Θα μου πεις, γιατί να μπεις σε μια διαδικασία που δεν κατανοείς; Ή κοινώς, γιατί να γίνεις μαζόχας και να μπερδέψεις το μυαλό και τη ζωή σου με κάτι τόσο περίπλοκο; Ίσως, σε μια προσπάθεια κατανόησής τους, ένας άνθρωπος που αγαπάει τις προκλήσεις δεν επιλέγει τυχαία τον «στόχο». Έχει συγκεκριμένα κριτήρια και σταθερές. Η ίδια η πρόκληση τροφοδοτεί το μυαλό και τό κρατάει σε εγρήγορση. Ερωτεύεται αυτά που δεν κατανοεί, γι’ αυτό και τα ονομάζει προκλήσεις, γιατί κάτι τού κινεί την περιέργεια.

Άνθρωποι που ερωτεύονται με αυτόν τον τρόπο, έχουν την ανάγκη να ανακαλύψουν τι είναι αυτό το οποίο κρύβεται πίσω από το υποκείμενο που ασκεί την πρόκληση. Υπάρχει στον αέρα ένα πέπλο μυστηρίου, το οποίο προσπαθούν να ρίξουν συνεχώς. Ένα πέπλο που ίσως κρύβει αμέτρητες διαφορές, αλλά ίσως και ομοιότητες που αρχικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν. Λένε, επίσης ότι οι άνθρωποι που ερωτεύονται την πρόκληση και το μυστήριο εστιάζουν στο βλέμμα που θα λάβουν από τον απέναντί τους και ότι αυτό είναι κυρίως που καθορίζει την έναρξη μιας τέτοιας περιπέτειας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως συμβαίνει όταν έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο όμοιό τους. Εκεί κάπου χάνουν την μπάλα. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες οι ομοιότητες είναι αυτές που προκαλούν κυρίως τον έρωτα μεταξύ δυο ανθρώπων, αν και πιστεύεται το αντίθετο συνήθως. Αρχικά έρχονται στοιχεία όπως είναι η μυρωδιά, η φωνή, στοιχεία δηλαδή βιολογικής φύσης κι έπειτα ακολουθούν οι ομοιότητες φτιάχνοντας έναν σύνδεσμο.

Συνήθως εκείνοι που ερωτεύονται από πρόκληση, πιο εύκολα διαχειρίζονται τους αντίθετους ανθρώπους παρά αυτούς που τούς μοιάζουν. Η όλη εμπειρία ξεκινάει μ’ αυτό το βλέμμα που κρατάει περισσότερο από τα λίγα φιλικά δευτερόλεπτα. Η χημεία, η έλξη, η περιέργεια που δημιουργείται μέσα τους και η προσπάθεια να δείξουν το αντίθετο προκειμένου να συλλάβουν αντιδράσεις είναι μερικά από αυτά που εν τέλει τούς προδίδουν.

Ωστόσο, πρόκληση για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι και το να έχεις και τη δυνατότητα να αντιληφθείς κινήσεις και συμπεριφορές του άλλου, αναγνωρίζοντας τις ομοιότητές σας. Κι όταν γίνεται αυτό, προς τους ίδιους, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το παιχνίδι τους όπως ακριβώς το γνωρίζουν. Αντί να εκπλήσσουν οι ίδιοι τους υπόλοιπους, εκπλήσσονται αυτοί από τους όμοιούς τους που τούς διάβασαν περίφημα κι εύκολα. Αυτό κρατάει το ενδιαφέρον στα ύψη καθώς ο έρωτας χωρίς τον έλεγχό του από τους ίδιους, η αναμονή τους για τη συνέχεια, το διαρκές παιχνίδι του ποιος ξέρει ποιον καλύτερα, ανεβάζουν τις θερμοκρασίες.

Προκλήσεις μπορούν να είναι πολλά πράγματα κι ίσως αυτοί που την τοποθετούν δίπλα από τον έρωτα ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Από μια δουλειά που όλοι θεωρούσαν πως δεν μπορείς να κάνεις, μέχρι ένα ταξίδι που έχει ρίσκο κι επικίνδυνες διαδρομές, ακόμα και μια σχέση που με βάση τη λογική δεν οδηγεί πουθενά κι όμως καταφέρνεις να χτίσεις κάτι πολύ όμορφο. Πρόκληση είναι ό,τι κρύβει μυστήριο και μέσα από αυτό ανακαλύπτεις θησαυρούς. Πρόκληση είναι ό,τι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε με την πρώτη ματιά. Πρόκληση είναι ένα συναίσθημα που μάς προκαλεί κόμπο στο στομάχι και που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη σημασία του. Είναι εκείνο το τόσο όμοιο με μας που έχει τη δύναμη να μπερδέψει το μυαλό μας. Η πρόκληση είναι αφροδισιακό. Εν κατακλείδι, είναι έρωτας!

 

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου