«Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο απ’ το να πορεύεσαι μόνος στο φως». Είναι γεγονός πως η φιλία δε συνοδεύεται από εγχειρίδιο με οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι για να είσαι σωστός απέναντί της. Είναι ένα απ’ τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να επιχειρήσει κανείς να εξηγήσει. Αλλά αν δεν έχεις μάθει ακόμη τι πάει να πει φιλία, τότε χωρίς αμφιβολία, είσαι πνευματικά πιο φτωχός και στην ουσία, άδειος απ’ ό,τι αυτοί που έχουν καταφέρει να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Να τη μετατρέψουν σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, ένα κομμάτι που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που είναι μέρος του ταξιδιού, με αισιοδοξία. Γιατί ως γνωστό, η ζωή είναι μια έρημος, ένα ταξίδι για το οποίο ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικαίωμα να διαλέξει αυτούς που θεωρεί ως τους καλύτερους και τους πιο κατάλληλους συνοδοιπόρους.

Η πραγματική φιλία έχει την ικανότητα να ξεγυμνώνει, όχι μόνο την ψυχή αλλά και το χαρακτήρα σου. Αφού πρώτα σε επιλέξει. Γιατί αν ψάξεις να βρεις ένα φίλο, θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι δυσεύρετοι. Αν όμως, είσαι διατεθειμένος να αφοσιωθείς και να γίνεις φίλος, τότε θα τους βρεις παντού. Και κανένας δεν είναι αποτυχημένος όταν έχει κατορθώσει να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Να δίνει χωρίς να περιμένει να πάρει κάτι για αντάλλαγμα και να παίρνει χωρίς να εκμεταλλεύεται. Αυτό τον κάνει αναντικατάστατο.

Κι η αλήθεια είναι πως θα πληγωθείς πολλές φορές στη ζωή σου, θα πληγώσεις κι εσύ με τη σειρά σου ανθρώπους που σήμαιναν πολλά για σένα. Μερικές φορές χωρίς καν να το καταλάβεις. Αλλά το σημαντικό είναι να βρεις αυτούς για τους οποίους αξίζει να υποφέρεις. Γιατί όσο και να θέλεις να το αποφύγεις, πάντα θα αντέχεις περισσότερο γι’ αυτούς που κατάφεραν να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν μια θέση στην καρδιά σου. Γι’ αυτούς που δε σου γύρισαν την πλάτη με το πρώτο σου στραβοπάτημα.

Στο κάτω-κάτω, μια φιλία δεν μπορεί να επιβιώσει, αν οι εμπλεκόμενοι σε αυτή, δεν είναι διατεθειμένοι να την κρατήσουν ζωντανή. Είναι πολύ εύκολο να σταματήσεις να προσπαθείς για κάτι, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο να παλέψεις για να το κρατήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να ρισκάρεις γι’ αυτούς που θέλεις να παραμείνουν στη ζωή σου.

Να κάνεις τα λόγια πράξεις και να είσαι δίπλα τους σε όποια δυσκολία κι αν τους επιφυλάσσει η ζωή. Κι αν δεις ένα φίλο χωρίς χαμόγελο, μη διστάσεις να του δώσεις ένα απ’ τα δικά σου. Αν τον δεις να υποφέρει, μη διστάσεις να του προσφέρεις το κουράγιο και την υπομονή σου.

Η αρχή λοιπόν, αυτής της πολύτιμης σχέσης που ονομάζεται φιλία, είναι να είσαι ο εαυτός σου. Μόνο τότε θα καταφέρεις με επιτυχία να επηρεάσεις με την παρουσία σου, τις ιστορίες ανθρώπων που επέλεξαν εσένα για συμπρωταγωνιστή τους. Γιατί πώς θα καταφέρεις να βοηθήσεις τα άτομα γύρω σου να βρουν και να αποδεχτούν τον εαυτό τους, αν εσύ ο ίδιος τον έχεις χάσει; Ή αν δεν τον αγαπάς και προσπαθείς πάση θυσία να τον αλλάξεις, μόνο και μόνο για να τον αγαπήσουν οι γύρω σου;

Βασικό συστατικό που φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει απ’ τη συνταγή της φιλίας είναι κι η εμπιστοσύνη. Κατ’ ακρίβειαν, η αμοιβαία εμπιστοσύνη που οδηγεί αυτούς που τη μοιράζονται σ’ έναν κόσμο φτιαγμένο μονάχα γι’ αυτούς. Ένα κόσμο που θα υπάρχει, ακόμη κι αν τους χωρίζουν μίλια ολόκληρα. Θα είναι η αφετηρία τους για ό,τι ακολουθεί, και το τέρμα όταν επιτέλους ξαναειδωθούν.

Για όλους αυτούς λοιπόν, που μας εμπιστεύτηκαν και μας έκαναν να ανυπομονούμε για το αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του. Για όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας σαν βράχοι και δε μας άφησαν να βουλιάξουμε καθώς χιλιάδες κύματα μας χτυπούσαν από παντού.  Και φυσικά για όλους αυτούς που μπορούν με ευκολία να επεξεργαστούν τις σιωπές μας και να τις μετατρέψουν στην πιο πολύχρωμη σελίδα της ζωής μας.

Γιατί το να μιλάς χωρίς να έχεις κάτι ουσιαστικό να μοιραστείς δεν είναι σημαντικό. Το ιδανικό κι αυτό που αξίζει το θαυμασμό σου, είναι οι άνθρωποι που ακούν τι έχει να πει η ψυχή σου μέσα απ’ τις σιωπές σου.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Γεωργίου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου