poly980

Έχουμε την τάση οι άνθρωποι να κατηγοριοποιούμε τις σχέσεις μας βασισμένοι στα συναισθήματα που πιστεύουμε πως πρέπει να ξυπνήσουν μέσα μας. Δε δίνουμε καμία απολύτως σημασία στ’ αρνητικά που μπορεί να προκύψουν με το πέρασμα του χρόνου, εξαιτίας των μεγάλων προσδοκιών που αφήνουν στο πέρασμά τους όλα αυτά που θέλουμε απεγνωσμένα να ζήσουμε.

Ο γάμος, λοιπόν, αποτελεί μια τελευταία προσπάθεια επισημοποίησης αυτών των συναισθημάτων. Είτε υπάρχουν στ’ αλήθεια και κάνουν την καρδούλα μας να χτυπάει σαν τρελή είτε απλά τα ‘χουμε επινοήσει για να νιώσουμε καλύτερα για το μονοπάτι που επιλέξαμε τελικά ν’ ακολουθήσουμε.

Κανείς δεν είπε ποτέ πως πρέπει να σε κατακλύζει ένας ανεξήγητος αρνητισμός κάθε φορά που σκέφτεσαι το γάμο. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που καταφεύγουν στη σιγουριά που μπορεί να τους προσφέρει ως μια τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια ν’ αποτρέψουν το τέλος που είναι έτοιμο να βάλει μια οριστική τελεία στη σχέση τους.

Ζευγάρια που έχουν συμβιβαστεί στη ρουτίνα που τους προσέφερε μια σχέση που έχει πλέον βαλτώσει, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να ξεφύγουν απ’ τη μιζέρια της. Παντρεύονται μετά από λίγα χρόνια γνωριμίας και σχέσης, έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση πως η πράξη αυτή θα τους φέρει πιο κοντά. Ο γάμος, όμως, δεν είναι εγγύηση μιας ευτυχισμένης ζωής, ακόμη κι αν τρέφεις αυταπάτες περί του αντίθετου.

Ακόμη και τρελά ερωτευμένος να είσαι με το ταίρι σου, ο γάμος μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να οδηγήσει, τελικά, σε μια κοινή δυστυχία που θα επηρεάσει αρνητικά τις ζωές σας. Δε θα ‘χετε ιδέα για το πώς να την αντιμετωπίσετε, γιατί πολύ απλά δεν περιμένατε ποτέ πως θα κατάφερνε να δηλητηριάσει σε δευτερόλεπτα μια σχέση που χρειάστηκε χρόνια για να στεριώσει.

Μπορεί να μετανιώσετε για τις επιλογές που σας ανάγκασαν να έρθετε αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη σας, που θα πάρει το πρόσωπο του χωρισμού. Μπορεί ν’ αναθεωρήσετε το δρόμο που σας έφερε στο χείλος του γκρεμού, προσπαθώντας ν’ αποφύγετε την ολοκληρωτική καταστροφή της επικείμενης πτώσης. Μπορεί και να καταφέρετε να ξεφύγετε απ’ τα δεσμά της συμφοράς που σας βρήκε, απρόσμενα και χωρίς να το προβλέψετε.

Και στην τελική, αν ο γάμος δεν πετύχει δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Μπορεί να θυσίασες μήνες ολόκληρους προσπαθώντας να τελειοποιήσεις μια τελετή κι ένα τραπέζι και να ξόδεψες μια περιουσία κάνοντας το όνειρό σου πραγματικότητα. Μπορεί και να ήταν μια αυθόρμητη απόφαση που βιάστηκες να πάρεις για να ικανοποιήσεις τις αμφιβολίες που ξύπνησαν ξαφνικά μέσα σου. Δε σημαίνει, όμως, πως πρέπει να θυσιάσεις την ευτυχία σου για να κλείσεις στόματα και να παγιδεύσεις τον εαυτό σου σε μια φυλακή απ’ την οποία νιώθεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Καλύτερα, λοιπόν, να είσαι χαρούμενος και να τα ‘χεις καλά με τον εαυτό σου, παρά να καταπιέζεσαι προσπαθώντας ν’ αποδείξεις πως αντέχεις τη μαυρίλα μιας σχέσης που ίσως και να μην έπρεπε να είχε προχωρήσει. Δε θα φέρουν όλες οι προσπάθειές σου την επιτυχία που τόσο πολύ θέλεις για να νιώσεις δικαιωμένος. Θα υπάρξουν κι αποτυχίες που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσεις κατά πρόσωπο, για να ξεπεράσεις όλα αυτά που σε πλήγωσαν και να βρεις το δρόμο σου προς όλα αυτά που μπορούν να επουλώσουν τις πληγές.

Γι’ αυτό, μη συμβιβαστείς ποτέ για κάτι λιγότερο απ’ αυτό που σου αξίζει. Αν το μονοπάτι που διάλεξες οδηγήσει σ’ αδιέξοδο και δεν καταφέρεις με τίποτα να το ξεπεράσεις, βάλε πλώρη γι’ αλλού κι άσε πίσω σου ό,τι δεν μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στην προσωπική σου γαλήνη.

Δε θα σε κρίνει κανείς για τις επιλογές σου –κι αν το κάνει δε θα ‘ρεπε να σε απασχολεί–, πρέπει όμως να σιγουρευτείς πως πήρες τις σωστές αποφάσεις για να πραγματοποιήσεις όνειρα που ίσως ξέχασες σε μια προσπάθειά σου να συμβιβαστείς με αυταπάτες. Γι’ αυτό, ζήσε κάθε επιθυμία σου μέχρι να μετατραπεί σε ανάμνηση και συνέχισε να κυνηγάς το «για πάντα» που θα σου προσφέρει αυτά που τόσο καιρό αναζητούσες!

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!