Άρλεκιν. Πολλοί από εμάς αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη τους. Άλλοι τα έχουν ακουστά ενώ επικρατεί μία σύγχυση στο μυαλό τους για το τι ακριβώς είναι αυτά τα περιβόητα άρλεκιν. Κάποιοι όμως τα λατρεύουν και ξέρουν κάθε πικάντικη λεπτομέρεια γι’ αυτά.

Τα άρλεκιν αποτελούν μικρά βιβλιαράκια τσέπης, δεν ξεπερνούν τις διακόσιες σελίδες και πραγματεύονται αισθηματικές ιστορίες. Υπάρχουν βέβαια και σε πιο κλασική μορφή, τα οποία είναι πάνω από διακόσιες σελίδες  και πραγματοποιούν ένα όμορφο ταξίδι στο χρόνο, φθάνοντας μέχρι και την αρχαία Ελλάδα και τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Τα άρλεκιν ασχολούνται με το ζήτημα το οποίο ανέκαθεν απασχολούσε μικρούς και μεγάλους, με αυτό που όλοι ακόμα και σήμερα τρωγόμαστε καθημερινά. Με τον έρωτα. Έρωτας, αγάπη, παραμύθια, καρδούλες, απιστίες, σεξ, πάθος και πόθος.

Τα άρλεκιν αποτελούσαν μια κατηγορία λογοτεχνικών βιβλίων ιδιαίτερα αρεστά στην τότε κοινωνία και παραμένουν αγαπημένα στο πέρασμα των χρόνων. Κάποιοι τα βλέπουν σαν ιστορίες αγάπης, εμπλουτισμένα με ρομαντισμό. Ψάχνουν να βρουν σε αυτά το ρομάντζο που έχει χαθεί από τις μέρες μας, τον ιππότη που θα έρθει να τους αρπάξει και να τους συνεπάρει, την πριγκίπισσα που περιμένει καρτερικά τον έρωτά της. Και ‘ζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του είδους βιβλίων είναι οι σεξουαλικές ιστορίες που μας αφηγούνται. Ο αναγνώστης ταυτίζεται, βιώνει κάθε απόκρυφη στιγμή και νιώθει σαν να συμμετέχει κι αυτός στη ροή της ιστορίας. Το αναγνωστικό κοινό των άρλεκιν τα επιλέγει καθώς βρίσκει σ’ αυτά πικάντικες ιστορίες που προκαλούν ηδονή.

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολλούς κάτι σαν τα σύγχρονα πορνό, μόνο που γράφονται με μελάνι. Δεν είναι τυχαίο πως τα βιβλία αυτά είχαν τεράστια απήχηση σε μία συντηρητική εποχή οπότε και ξεκίνησαν να εμφανίζονται δειλά. Στις τότε καθωσπρέπει κοινωνίες, τα άρλεκιν αναστάτωναν τους αναγνώστες και τα έβλεπαν σαν έναν τρόπο εκτόνωσης από τα «πρέπει» και τα στερεότυπα. Ζούσαν τις πιπεράτες στιγμές μέσω των βιβλίων και ταξίδευαν στον κόσμο του έρωτα και της φαντασίωσης μιας και ήταν απολύτως αυστηρές οι συνθήκες τότε.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, που τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά, τα άρλεκιν εξακολουθούν να κλέβουν την παράσταση και να προκαλούν ρίγος στους αναγνώστες. Διεγείρουν και δημιουργούν αγωνία σε κάθε νοσηρή φαντασία για το τι θα ακολουθήσει. Μαγεύουν τις αισθήσεις και μας εξιτάρουν. Ίσως το γεγονός πως δεν υπάρχει εικόνα και ήχος, όπως τα σημερινά πορνό, τα καθιστά ακόμα πιο διεγερτικά. Μόνο ανάγνωση. Η φαντασία σου πλάθει τις εικόνες από μόνη της, έτσι όπως θέλει εκείνη, διαβάζοντας τις αράδες του βιβλίου.

Για κάποιους ίσως είναι κάτι σαν πρακτική, εμπειρία. Διαβάζουν και μαθαίνουν. Κλέβουν ιδέες κι εξοικειώνονται με τον κόσμο του έρωτα και του σεξ. Κάποιοι απλώς θέλουν να βιώσουν στιγμές ηδονής και μέσω των βιβλίων αυτών ταυτίζονται με τους ήρωες και κάθε λέξη τους μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα. Άλλοι εξερευνούν το είδος και το περιεχόμενο των άρλεκιν και αναζητούν πληροφορίες κι εξηγήσεις μέσα από αυτά. Κι άλλοι τα απορρίπτουν, τα χλευάζουν και τα θεωρούν σαχλά, αποκαλώντας τα ανόητη και ξεπερασμένη γραφή. Σίγουρα για να προκαλείται τόσος ντόρος, κάτι το ενδιαφέρον κρύβουν τα άρλεκιν. Θα αρκεστείς στις διάφορες απόψεις ή θα διαβάσεις κι εσύ ένα;

 

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου