Για κάθε ζευγάρι η ζωή δεν είναι μια ευθεία. Υπάρχουν στάδια στη σχέση του κι αρκετά σκαμπανεβάσματα. Άλλοτε ευχάριστα, άλλοτε δυσάρεστα, άλλοτε εύκολα διαχειρίσιμα κι άλλοτε περίπλοκα. Μία απ’ αυτές τις αλλαγές είναι κι ο ερχομός ενός παιδιού. Ένα βήμα που αποτελεί σταθμό στην πορεία τους και την κοινή ζωή τους, μια στιγμή που θα φέρει τα πάνω κάτω. Ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια σημαίνει ριζικό ξήλωμα των ως τώρα δεδομένων.

Δύο άνθρωποι που έχουν συνηθίσει απ’ την πρώτη μέρα της κοινής τους ζωής να ‘ναι μόνοι τους και να υπολογίζουν μόνο για τον εαυτό τους και τον σύντροφό τους, ξαφνικά πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητά τους ένα μικρό πλασματάκι. Ένα μωρό προσφέρει τεράστια χαρά κι ευτυχία, παράλληλα όμως απαιτεί απεριόριστο χρόνο, συνεχή φροντίδα και πολλή προσοχή. Οι ευθύνες είναι πολλές και στην αρχή τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η ζωή του ζευγαριού δεν μπορεί να μείνει ίδια κι ανεπηρέαστη, παίρνει άλλη κατεύθυνση κι εκείνοι αναγκαστικά αποχωρίζονται παλιές συνήθειες και συμπεριφορές. Όλα αναθεωρούνται και προσαρμόζονται.

Πλέον, η πρώτη τους σκέψη είναι το μωρό τους. Η πρώτη κι η τελευταία. Τους κατακλύζει το άγχος, καθώς κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας πώς να μεγαλώσει ένα παιδί και τα ερωτηματικά, ειδικά τον πρώτο καιρό, είναι αμέτρητα. Κι οι δύο γονείς είναι εξίσου στρεσαρισμένοι, εστιάζουν όλο τους ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά το μωράκι τους. Μόνιμη έγνοια τους εκείνο∙ τι θα φάει, τι ώρα, πόσο θα κοιμηθεί, πότε θα το πάνε στον γιατρό, πώς θα το σηκώσουν κι άλλες πολλές απορίες που λύνονται σταδιακά, όσο εξοικειώνονται κι αποκτούν εμπειρία.

Όλος αυτός ο πανικός κι η ανησυχία, σε συνδυασμό με την αϋπνία, τρελαίνουν το ζευγάρι κι είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν μικροεντάσεις στη σχέση, ακόμα κι απ’ το πουθενά. Το ζήτημα είναι ότι η καθημερινότητά τους αλλάζει άρδην κι εκείνοι επιβάλλεται να την ακολουθούσουν. Κάποτε δε μαγείρευαν καν, ενώ ήξεραν όλες τις ώρες λειτουργίας από κάθε ντιλίβερι στη γειτονιά. Τώρα πρέπει να φροντίζουν για το φαγητό του παιδιού καθημερινά και στις κατάλληλες ώρες. Παλιά, κανόνιζαν ταξιδάκια στις αργίες και με την πρώτη ευκαιρία το έσκαγαν για μια απρογραμμάτιστη εκδρομή. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο ξενυχτούσαν με την παρέα. Τώρα πρέπει να ρυθμίζουν τα βήματά τους για την κάθε επόμενη στιγμή, ξεχνούν τις αποδράσεις της τελευταίας στιγμής ενώ τα περισσότερα σουκού τους τα περνάνε στον καναπέ βλέποντας καρτούν.

Οι επισκέψεις στον παιδίατρο και σε διάφορα βρεφικά/παιδικά μαγαζιά για ρούχα, μπιμπερό και παιχνίδια έχουν αντικαταστήσει τις επισκέψεις στα γυμναστήρια και στα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα. Οι ανάγκες του μωρού, φυσικά, είναι η προτεραιότητά τους. Ακόμα κι ο χρόνος που περνάει το ζευγάρι μόνο του είναι ελάχιστος, αφού το μωρό απαιτεί προσοχή κάθε στιγμή. Η κούραση τον πρώτο καιρό είναι μεγάλη, καθώς πέρα απ’ την ψυχολογική εξάντληση δεν υπάρχει καν η δυνατότητα για έναν υπνάκο το μεσημέρι -κι ας ξενύχτησαν για να το κοιμίσουν. Επιπλέον, και το οικονομικό κομμάτι αποτελεί μία σημαντική αλλαγή για το ζευγάρι, αφού πρώτα σκέπτονται τις ανάγκες του μωρού τους κι ύστερα τις δικές τους, περιορίζοντας διαρκώς τα προσωπικά τους έξοδα.

Τα συναισθήματα φυσικά είναι συγκεχυμένα και πρωτόγνωρα. Δεν ήξεραν με τι θα έρθουν αντιμέτωποι και βρίσκονται συνεχώς σε έναν αγώνα μέχρι να συνηθίσουν την καινούρια πραγματικότητα. Τρέχουν, λοιπόν, μαραθώνιο για να προλάβουν μωρό, δουλειά κι υποχρεώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται όλο αυτό, είναι πέρα για πέρα αληθινό, αφού όντως η ζωή του ζευγαριού αλλάζει με τον ερχομό ενός παιδιού. Όσοι έγιναν γονείς μπορούν να μας το επιβεβαιώσουν. Όμως όλα αυτά με το πέρασμα του χρόνου, όσο κι αν αρχικά μας φρικάρουν, γίνονται μια γλυκιά ρουτίνα. Οι γονείς συνηθίζουν τις αλλαγές, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, απολαμβάνουν την πληρότητα της νέας τους ζωής κι όλα αρχίζουν να κυλάνε αρμονικά. Τίποτα δε συγκρίνεται με το γέλιο του παιδιού τους κι η κάθε στιγμή μαζί του είναι αξέχαστη κι ασύγκριτη με καθετί που είχαν βιώσει ως τώρα.

Ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή δύο ανθρώπων τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη ευτυχία.  Σίγουρα στην αρχή όλα είναι διαφορετικά και δύσκολα, αλλά οι ισορροπίες δε θα αργήσουν να ‘ρθουν. Τίποτα δε θα ‘ναι πλέον ακριβώς το ίδιο, μα οι εαυτοί τους και τα όνειρά τους θα ‘ναι εκεί κι εκείνοι θα τα διεκδικήσουν μ’ έναν ακόμα σύμμαχο, το μωρό τους. Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι δικοί τους, πρόθυμοι να βοηθήσουν, και ταξίδια θα κανονίσουν ξανά και θα διασκεδάσουν και θα ξεκουραστούν -και λίγο αργότερα θα τα ζήσουν όλα αυτά μαζί με το παιδί τους.

 

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη