Είναι πλέον παντού στην ατμόσφαιρα, γυαλίζει αστερόσκονη, μυρίζουν φουρνιστά κουραμπιεδάκια και σοκολατένια μελομακάρονα. Τα φώτα τρεμοπαίζουν χαρούμενα στους δρόμους και ζητάνε λίγη από τον προσοχή σου. Ο ρυθμός των τραγουδιών σε ξεσηκώνει και λίγη δόση μαγείας σε αγκαλιάζει καθώς περπατάς στους στολισμένους δρόμους. Κάνε μια ευχή!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, είναι στο κατώφλι μας. Θα τα υποδεχτούμε όπως τους αρμόζουν. Πανέμορφα, κατάλευκα, μαγικά Χριστούγεννα. Όλοι τα αγαπάμε, μικροί και μεγάλοι. Τα περιμένουμε πώς και πώς και θέλουμε να ζήσουμε όλη την ιεροτελεστία βήμα– βήμα. Τα Χριστούγεννα ξεκινάνε με τον απαραίτητο στολισμό. Σε σπίτια, σε πλατείες, στους δρόμους, σε σοκάκια, σε μαγαζιά. Δέντρα με κόκκινους και χρυσούς γλόμπους να περιστρέφονται σ’ ένα δικό τους χορό. Αστέρια, γιρλάντες, κεριά και τα πιο απίθανα στολίδια που μπορείς να φανταστείς, κοσμούν κάθε γωνιά. Μετά ακολουθούν οι παραδοσιακές μυρωδιές. Υπέροχα γλυκά με σιρόπι και ζεστή σοκολάτα αποτελούν το νέο μας πρωινό.

Δώρα. Μικρά, μεγάλα, φανταχτερά, με κορδέλες και φιόγκους κάτω από το δέντρο, μεγαλώνουν την αναμονή μας για να τα ανοίξουμε και να δούμε τι μας έφερε ο Άγιος Βασίλης. Τα Χριστούγεννα τ’ αγαπάμε γιατί είναι οικογενειακές γιορτές. Όσο μακριά κι αν είμαστε, όσο κι αν έχουμε χαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω υποχρεώσεων και δουλειάς, όταν θα έρθει η ώρα για τα οικογενειακά Χριστουγεννιάτικα τραπέζια, όλοι θα τρέξουμε με ανυπομονησία. Θα φάμε μέχρι να σκάσουμε, θα παίξουμε χαρτιά, θα γελάσουμε με αστείες οικογενειακές αναμνήσεις, θα απαντήσουμε στις θείες μας γιατί δεν έχουμε παντρευτεί ακόμα, θα αγκαλιαστούμε με όλα αυτά τα αγαπημένα μας πρόσωπά που μας λείψανε τόσο πολύ και θα λατρέψουμε την κάθε στιγμή.

Τα Χριστούγεννα μας γεμίζουν συναισθήματα, αναμνήσεις για τα επόμενα, νοσταλγία για τα προηγούμενα, ευτυχία για τις στιγμές που βιώνουμε και πολλά έξτρα κιλά με τα γλυκά και τα φαγητά στα οικογενειακά τραπέζια. Τα αγαπάμε, γιατί αποτελούν την αφορμή για να βγούμε, να πιούμε, να ξεσαλώσουμε. Γιατί θα χάσουμε δουλειά και θα πάρουμε και κανένα ρεπό ακόμη. Γιατί θα πάμε καζίνο, κι οι τυχεροί θα κανονίσουν κι ένα υπέροχο ταξίδι σε κάποιο γυαλιστερό μέρος που έχει ντυθεί στα άσπρα.

Τα αγαπάμε γιατί αποτελούν μία ξεχωριστή εποχή που μας δημιουργεί μόνο θετικά συναισθήματα και διάπλατα χαμόγελα. Γιατί λατρεύουμε να χουχουλιάζουμε σπίτι και να βλέπουμε με τ’ αδέρφια μας «Μόνος στο σπίτι» για χιλιοστή φορά. Γιατί ακούμε τα ίδια και τα ίδια χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έχουν καθιερωθεί να παίζονται στο ραδιόφωνο και κάθε φορά, μας αρέσουν όλο και πιο πολύ. Τα αγαπάμε, γιατί μας γεμίζουν ελπίδα για όλα όσα θέλουμε και όλα όσα νιώθουμε. Γιατί το ακατόρθωτο φαίνεται δυνατό μέσα από τα φωτάκια του δέντρου που τρεμοπαίζουν.

Μα πιο πολύ, αγαπάμε τα Χριστούγεννα γιατί θα μας φέρουν το νέο έτος. Θα σβήσουμε με χιόνι όσα μας πλήγωσαν, μας πόνεσαν, μας κακοφάνηκαν και θα γράψουμε καινούριο παραμύθι με χρυσόσκονη. Θα το τυλίξουμε σε χρυσό εξώφυλλο και θα το δέσουμε με μια κόκκινη σατέν κορδέλα. Το νέο έτος θα μας φέρει όσα δε μας έφερε το προηγούμενο.

Βγες ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ στο μπαλκόνι και κοίτα τ’ αστέρια.  Διάλεξε όποιο σου χαμογελάσει πρώτο και κάνε ευχές. Πολλές ευχές. Είναι Χριστούγεννα κι οι ευχές πάντα πιάνουν.

 

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου