Αποτελεί κοινό μυστικό ότι συνηθίζουμε να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία το καλοκαίρι, συνδυάζοντας την όμορφη αυτή συνήθεια με τις διακοπές μας. Η θερινή ραστώνη, η παύση από την εργασία μας, έστω και για μια εβδομάδα, η θάλασσα, οι πιο αργοί ρυθμοί στην καθημερινότητά μας μάς παρακινούν να το ρίξουμε στο διάβασμα. Οπουδήποτε. Στο μπαλκόνι του σπιτιού μας, στη θάλασσα, σε αεροπλάνα ή πλοία κατά τις μετακινήσεις μας, το βράδυ πριν τον ύπνο. Οι διακοπές αποτελούν την ιδανική ευκαιρία να διαβάζουμε όλα εκείνα τα βιβλία που λέγαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς: «ενδιαφέρον βιβλίο αλλά δεν έχω χρόνο».

Στη δική μου λίστα συγκαταλέγονται βιβλία Ελλήνων λογοτεχνών, παλαιοτέρων και σύγχρονων, των οποίων τα βιβλία τους καταπιάνονται με μυθοπλασία.

 

Μενεξεδένια πολιτεία, Άγγελου Τερζάκη

Η Μενεξεδένια Πολιτεία - Πρώτη έκδοση

Αγαπημένος, κλασικός συγγραφέας, αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της αξεπέραστης γενιάς του 30. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στην Αθήνα κι επικεντρώνεται στη ζωή μιας αστικής οικογένειας, εύπορης κι εγνωσμένης, που διαλύεται όταν η μητέρα εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία και τα υπόλοιπα μέλη της καλούνται να διαχειριστούν την απώλεια και τη νέα συνθήκη. Ξεχωρίζει για τις γλαφυρές περιγραφές, τις παραστατικότατες εικόνες και την απόδοση των χαρακτήρων. Παρουσιάζει την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπεια μιας χαμένης εποχής κι, εν τέλει, της χαμένης μας αθωότητας.

 

Το κιβώτιο, Άρη Αλεξάνδρου

ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ

Μυθιστόρημα φαντασίας που περιγράφει την περιπέτεια μιας ομάδας 40 μελών κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου να μεταφέρουν με ασφάλεια από την πόλη Α στην πόλη Β ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου και, όταν τελικά αυτό επιτυγχάνεται, ο μοναδικός  επιζών είναι ο αφηγητής, κάτι που τον καθιστά εξ ορισμού αναξιόπιστο. Βαθιά αλληγορικό και συμβολικό βιβλίο, θεωρείται δικαιολογημένα ως μια καταγγελία απέναντι σε κάθε είδος δεσποτισμό, εξουσία ή απολυταρχικό καθεστώς.

 

Τερέζα, Φρέντυ Γερμανού

ΤΕΡΕΖΑ

Ιστορικό μυθιστόρημα του καταξιωμένου Έλληνα χρονογράφου με επίκεντρο την ομώνυμη φανταστική ηρωίδα που συναντά και συναναστρέφεται όλες τις σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα: από τον Πικάσο μέχρι τον Χέμινγουεϊ κι από τον Κεμάλ μέχρι τον Βενιζέλο. Εξαιρετική η πένα του Γερμανού, που καταφέρνει να παντρέψει με μαεστρία το χιούμορ, την αφήγηση, την περιγραφή αλλά και την ανάμειξη πραγματικότητας και φαντασίας.

 

Γιατί σκότwσα την καλύτερή μου φίλη, Αμάντας Μιχαλοπούλου

Γιατί Σκότωσα Την Καλύτερή Μου Φίλη - Αμάντα Μιχαλοπούλου

Μη σας παραπλανήσει ο τίτλος, δεν είναι ούτε θρίλερ ούτε βιβλίο μυστηρίου. Είναι ένα τρυφερό μυθιστόρημα που παρουσιάζει την παράλληλη φιλία δύο έφηβων κοριτσιών, την ενηλικίωση και ωρίμανσή τους μέσα από τις διάφορες περιστάσεις της ζωής τους για να απαντηθεί στο τέλος το ερώτημα: μπορεί να διατηρηθεί μια φιλία μέσα από τις αναμνήσεις του παρελθόντος; Παραμένουμε οι ίδιοι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου ή αλλάζουμε και μαζί μας και οι σχέσεις μας;

 

Νίκη, Χρήστου Χωμενίδη

ΝΙΚΗ

Ιστορικό μυθιστόρημα του διακεκριμένου αρθρογράφου και πεζογράφου για την Ελλάδα του 20ου αιώνα. Στο πρόσωπο της Νίκης, της βασικής πρωταγωνίστριας, καθρεφτίζονται όλες οι κοσμογονικές αλλαγές της χώρας (οι ταραγμένες δεκαετίες του 40, του 50 και του 60) και ταυτόχρονα το βάρος που νιώθει τον κάθε παιδί που κουβαλά ένα βαρύ όνομα, συνώνυμο της ιστορίας της χώρας. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η γραφή του Χωμενίδη, με ωραία πλοκή και ροή που καταφέρνει να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη.

 

Φλόγα κι Άνεμος, Στέφανου Δάνδολου

ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ

Η γνωριμία μου με τον συγγραφέα έγινε με αυτό το βιβλίο κι εντυπωσιάστηκα. Ενδεχομένως να έχεις δει την ομώνυμη σειρά του κρατικού καναλιού με τα υπέροχα σκηνικά, κοστούμια και μουσική. Το μυθιστόρημα παρουσιάζει την ταραχώδη σχέση της Κυβέλης, της πρωταγωνίστριας του θεάτρου, με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον πολιτικό που άλλαξε (ανάμεσα σε άλλους) την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το Φλόγα και άνεμος είναι μια απεικόνιση μιας ολόκληρης εποχής, ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός πραγματικότητας και μυθοπλασίας, ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για τις παράφορες αγάπες που δεν είναι πάντα σπαρμένες με ροδοπέταλα και σαρώνουν  στο διάβα τους τα πάντα.

 

Η μικρή λέξη αγάπη, Αύγουστου Κορτώ

Η μικρή λέξη αγάπη - Κορτώ Αύγουστος | Εκδόσεις Πατάκη

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την παθογένεια της σύγχρονης εποχής, τη γυναικεία κακοποίηση και την έμφυλη βία. Η αφήγηση γίνεται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της Μάντιας, που υφίσταται ακραία κακοποίηση από τον πατέρα της, ο οποίος ασκεί βία και στη μητέρα της και στα αδέλφια της. Ο συγγραφέας στηλιτεύει τον μανδύα της δήθεν αγάπης και την αδιαφορία της κοινωνίας στο πρόβλημα του συνανθρώπου μας κι αναδεικνύει το θάρρος που πρέπει να επιδεικνύουμε για να αποδράσουμε από οτιδήποτε μας περιορίζει την ελευθερία μας, μας καταπατά την αξιοπρέπεια και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα. Ανατριχιαστικά ωμό και ρεαλιστικό, αποκαλύπτει μια αλήθεια γνωστή, μπροστά στην οποία δυστυχώς κάποιοι, ακόμα, κωφεύουν.

 

Αναφορά στον Γκρέκο, Νίκου Καζαντζάκη

Αναφορά στον Γκρέκο

Υπέροχη γραφή, δυνατή πένα και τολμηρά θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Τα χαρακτηριστικά του εμβληματικού συγγραφέα που για πολλούς είναι αμφιλεγόμενος. Το βιβλίο είναι-κλειδί για τη ζωή του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα είδος ιδιότυπης αυτοβιογραφίας, ένα έργο με το οποίο θα αγαπήσουμε τον ίδιο τον συγγραφέα. Πραγματεύεται τις απόψεις του ίδιου για τον Θεό, τη φιλία, την ελευθερία του ατόμου, τον θάνατο, την  ίδια τη ζωή. Το βιβλίο, στο τέλος, αποκτά μορφή απολογισμού και εσωτερικής αναζήτησης, της αιώνιας προσπάθειας του ατόμου να βρει και να τα βρει με τον εαυτό του.

 

Τα βατράχια, Δημήτρη Σίμου

Τα Βατράχια by Δημήτρης Σίμος | Goodreads

Το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου που διάβασα ήταν το Τυφλά Ψάρια και έκτοτε μυήθηκα στον αστυνόμο Καπετάνο και την προσπάθεια εξιχνίασης ανερμήνευτων επιφανειακά εγκλημάτων. Από τα έργα του ξεχώρισα τα Βατράχια, στο οποίο μια δεκατετράχρονη μαθήτρια ανασύρεται νεκρή από τα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού και ο αστυνόμος καλείται να εντοπίσει τον ένοχο. Πρόκειται για ένα έργο με ειλικρινείς χαρακτήρες, πιστή απεικόνιση της ελληνικής πραγματικότητας και αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Το γεγονός ότι δεν ακολουθεί τη γραμμική αφήγηση είναι προσόν και λόγω του μικρού μεγέθους του, ενδείκνυται για ανάγνωση το καλοκαίρι. Αναπόφευκτο επακόλουθο θα είναι να αγαπήσετε τον συγγραφέα και να διαβάσετε και τις επόμενες περιπέτειες του αστυνόμου Καπετάνου.

9+1. Δε θεωρώ ότι η ποίηση συγκαταλέγεται σ’ αυτόν τον κατάλογο διότι η ποίηση είναι ένα ολόκληρο σύμπαν κι έτσι όπως μετεωριζόμαστε χαμένοι στις διαδρομές, διαβάζουμε κι υιοθετούμε, διαβάζουμε κι επεκτείνουμε, διαβάζουμε και ζούμε (Γιάννης Αντιόχου). Αν όμως, επιλέξετε να συντροφεύσετε τις καλοκαιρινές σας μέρες με ποιητικές συλλογές, πρέπει να συμπεριλάβετε σ’ αυτές, τα ποιήματα του διαχρονικού και οικουμενικού Καβάφη, το λυρικό Μονόγραμμα του  Ελύτη και την αξεπέραστη, την υπέροχη, Κική Δημουλά.

Συντάκτης: Χριστιάνα Δεμέναγα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου