Συνήθεια: Λέξη που ακούγεται σε κάποιους βαρετή, σε κάποιους άλλους δίνει την ασφάλεια της σταθερότητας και σε όσους είναι σε σχέση αποτελεί έναν παράγοντα που φέρνει τα πάνω και τα κάτω του.

Μπαίνοντας σε σχέση, πολλοί έχουμε σκεφτεί κι έχουμε προσπαθήσει να αλλάξουμε κάποια στανταράκια μας απ’ την καθημερινότητά μας γιατί πλέον δεν είμαστε μόνοι μας, συνυπάρχουμε με κάποιον άλλο άνθρωπο. Εφόσον αυτός είναι επιλογή μας, οφείλουμε να στηρίζουμε και να σεβόμαστε την απόφασή μας αυτή. Ασυνείδητα, ο σύντροφός μας, αποτελεί συχνά μια σούπερ ευκαιρία αλλαγής κάποιων αρνητικών χαρακτηριστικών και κακών συνηθειών μας, που συνεχώς αναβάλαμε ή που επιμέναμε να λέμε (κυρίως στους εαυτούς μας) ότι δεν προλαβαίνουμε ή δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Συνήθεις για τις οποίες, όμως, δεν ήμασταν και τόσο περήφανοι.

Περίπτωση πρώτη: Το δωμάτιο ναυάγιο με τα ρούχα αφημένα βουνό πάνω στην καρέκλα του γραφείου μας. Σου θυμίζει κάτι αυτή η εικόνα και σκας ένα χαμογελάκι τώρα διαβάζοντάς το; Αν ναι, έλα να γίνουμε γκρουπάκι! Κακά τα ψέματα όμως, είναι μια συνήθεια που συχνά δε βοηθάει ούτε εμάς τους ίδιους, πόσο μάλλον όταν είμαστε σε σχέση και συνυπάρχουμε με έναν άλλο άνθρωπο. Το χάος στο δωμάτιο και κατ’ επέκταση στο σπίτι μας, δε δημιουργεί συνθήκες ηρεμίας, άσε που παραπέμπει σε συναισθηματικό χάος. Σίγουρα, δε δίνει τη ζεστασιά που θέλεις να βρεις επιστρέφοντας στο σπίτι σου. Αν κι ο σύντροφός μας έχει το ίδιο χούι, τότε η κατάσταση κάποια στιγμή θα γίνει δυσλειτουργική και μιλάμε για χάος στο τετράγωνο. Η οργανωτικότητα κι η τάξη χωρίς ψυχαναγκασμούς κι υπερβολές, χρειάζονται σε μία σχέση. Δίνουν τη σκυτάλη σε όμορφα καθαρές στιγμές.

Περίπτωση δεύτερη: το πρωινό ξύπνημα. Αυτή η μάστιγα με τους ανθρώπους που γουστάρουν να κάνουν το «carpe diem» το λεγόμενο, πραγματικότητα. Και βρίσκεσαι εσύ τώρα, που είσαι φαν του bedgasm με έναν τέτοιο πρωινό τύπο σύντροφο. Τι να κάνεις; Να κάτσεις να σκάσεις; Όχι! Ίσα-ίσα, κατά βάθος ήθελες πάντα να προσπαθήσεις να ξυπνάς νωρίτερα και να κάνεις περισσότερα αλλά το κρεβάτι σου ήταν πιο ελκυστικό. Μάντεψε, ήρθε η ευκαιρία που περίμενες χάρη στον ακόμη πιο ελκυστικό σύντροφό σου. Μπαίνεις στη διαδικασία να αλλάξεις λιγάκι τα ωράριά σου για να κερδίσεις περισσότερες στιγμές με το άλλο σου μισό. Γιατί σαν τον πρωινό καφέ αγκαλιά στο σαλόνι δεν έχει και γιατί ανυπομονείς, όταν δε δουλεύετε, να περπατήσετε στο κέντρο, εκείνη την ηλιόλουστη μέρα του φθινοπώρου, ανταλλάσσοντας φιλιά στα στενά δρομάκια της πόλης.

Ας προχωρήσουμε τώρα στην τρίτη περίπτωση που είναι κι αγαπημένη συνήθεια πολλών: οι ταινίες, οι σειρές, οι έξοδοι και τα επιτραπέζια. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ξεκινήσει σειρά που πιστεύαμε ότι αποκλείεται να μας άρεσε αλλά κοίτα να δεις που τελικά και τρελαθήκαμε και χαρήκαμε που την είδαμε και με το αίσθημα. Πόσοι άλλοι έχουμε σταματήσει να ξενυχτάμε βλέποντας σερί ταινίες μέχρι το ξημέρωμα ή βγαίνοντας μέχρι τελικής πτώσης, επειδή απλώς έχουμε πιο δημιουργικά και σέξι πραγματάκια να κάνουμε με το έτερον ήμισυ, το οποίο έχουμε φυσικά σε μεγάλη εκτίμηση. Υπάρχουν εννοείται κι εκείνοι που δεν είχαν ιδέα και ξαφνικά άρχισαν να μαζεύονται στο σπίτι, να παίζουν επιτραπέζια και να αντιλαμβάνονται προς μεγάλη έκπληξή τους, πόσο ωραία φάση είναι κι αυτή. Κάπου στη μία, στην άλλη πλευρά ή στη μέση τα βρίσκουμε για να συμπλέουμε και να περνάμε ωραία.

Αφήνω για το τέλος μια φλέγουσα συνήθεια, αυτή της διατροφής και του μαγειρέματος. Αναπόφευκτα όταν συνυπάρξεις σε σχέση, μοιράζεσαι ή κι αλλάζεις διατροφικές συνήθειες. Δεν τρως κάθε μέρα σοκολάτες όταν ο άλλος είναι φαν της βρώμης και της πρωτεΐνης. Το αποβάλλεις σαν συνήθεια σιγά-σιγά, επειδή συνειδητοποιείς πως είναι βλαβερό και για εσένα. Προσπαθείς να μετριάσεις την κατάσταση δοκιμάζοντας και λίγο αβοκάντο ή και προϊόντα ολικής, χωρίς όμως να στερείσαι όσα σου αρέσουν.

Επίσης, θέλοντας να εντυπωσιάσουμε τον άλλο, έχουμε σχεδόν όλοι προσπαθήσει να μαγειρέψουμε αυτό που αρέσει στον σύντροφό μας για να τον ευχαριστήσουμε, έχοντας επίγνωση του ότι δεν είμαστε μάστερ σεφ (Άκη Πετρετζίκη, σε ευχαριστώ που υπάρχεις!) κι έτσι βελτιωνόμαστε σε κάτι που παλιότερα δεν τολμούσαμε να δοκιμάσουμε κι ίσως να ανακαλύψουμε κι ένα κρυφό ταλέντο στη μαγειρική.

Όποια συνήθεια κι αν επιλέγεις να αλλάξεις ή έστω να περιορίσεις, απ’ το να κόψεις το κάπνισμα μέχρι να αρχίσεις το τρέξιμο, να φροντίσεις να είναι καθαρά και συνειδητά δική σου επιλογή κι όχι καταπίεση της εκάστοτε σχέσης σου. Ο σκοπός, ναι, αγιάζει τα μέσα, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει να σε αγαπάς, να σε φροντίζεις και να σε προσέχεις -γιατί αυτά δεν μπορεί να τα κάνει κανένας άλλος καλύτερα από εσένα. Και μην ξεχνάς, να σου δημιουργείς την ευτυχία που σου αξίζει γιατί η ευτυχία είναι state of mind!

 

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη