Όλοι πιστεύουμε ότι για να λειτουργήσει μια σχέση πρέπει να την δουλέψουμε. Πρέπει δηλαδή να προσπαθήσουμε, να υποχωρήσουμε, να δώσουμε, να δείξουμε και να κάνουμε τον άνθρωπό μας να χαμογελάει. Μέσα απ’ τη χαρά αυτή, χαιρόμαστε κι εμείς και νιώθουμε όμορφα επειδή ξέρουμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να λειτουργήσει αυτή η σχέση. Αλλά με τον εαυτό μας τι γίνεται; Μήπως ξεχνάμε κάποιες φορές ότι ο εαυτός μας είναι εκείνος που κινεί τα νήματα κι έτσι χρειάζεται την περισσότερη δουλειά, προσοχή και φροντίδα;

Όλα αρχίζουν απ’ αυτό που νιώθουμε εμείς οι ίδιοι. Αν εμείς έχουμε καλή ενέργεια, αυτομάτως αυτή η θετική στάση εκπέμπεται και στη σχέση μας, καθώς μιλάμε για έναν πομπό κι έναν δέκτη μηνυμάτων.

Αντιθέτως, αν η αύρα μας είναι μπλε, τότε κι η σχέση μας θα αποκτήσει σιγά-σιγά αυτήν τη μουντάδα κι αυτό δεν είναι καθόλου θεμιτό. Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να δίνουμε στον εαυτό μας όσα πραγματικά επιθυμεί, είτε αυτό λέγεται περιπέτεια σε βουνό, είτε απωθημένο να πάμε σε talent show, είτε να κάνουμε μια ονειρική κι επιτυχημένη καριέρα.

Εκπληρώνοντας όσα επιθυμούμε, περνάμε στο στάδιο που έχουμε επίγνωση του τι θέλουμε, από ποιον και πώς. Αυτό το στάδιο μπορεί να συμβεί και μέσα στη σχέση. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν είναι σοφό ν’ αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα τα θέλω μας και τα όνειρά μας επειδή είμαστε σε σχέση. Δουλεύουμε με τον εαυτό μας γιατί νιώθοντας καλά με εμάς, μπορούμε να χαρίσουμε υπέροχες στιγμές και χαμόγελα στη σχέση μας.

Με τη μιζέρια και την γκρίνια ουδείς ευδοκίμησε σε σχέση, οπότε κοιτάμε ν’ αλλάξουμε πρώτα τη δική μας διάθεση και μετά να μεταφέρουμε αυτήν την ωραία ατμόσφαιρα και στη σχέση μας.

Ας περάσουμε όμως στο παρασύνθημα γιατί στη θεωρία τα λέμε όλοι πολύ ωραία και εύκολα. Πώς μπορούμε πραγματικά να δουλέψουμε με τον εαυτό μας; Πώς μπορούμε δηλαδή να καλλιεργήσουμε κάποιες ικανότητες για ν’ ανθίσουμε; Αρχικά κάνουμε την αυτοκριτική μας για να συνειδητοποιήσουμε τι μας λείπει και τι θέλουμε να βελτιώσουμε.

Στη συνέχεια ξεκινάμε να βρίσκουμε πρακτικά τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Οι τρόποι μπορεί να συνδέονται με την εκπαίδευση, με τη γυμναστική, με την ψυχολογία και με τους φίλους μας. Ανταλλάσσοντας απόψεις με τους φίλους μας κι έχοντας επιρροές από άτομα με τα οποία έχουμε κοινές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, αποκτάμε μια πιο σφαιρική άποψη για διάφορα θέματα και πιθανό ν’ αλλάξουμε γνώμη σχετικά μ’ όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Έτσι, δε μένουμε κολλημένοι στα ίδια, δεν περπατάμε με παρωπίδες στα μάτια και γινόμαστε πιο δεκτικοί και καλοί ακροατές μέσα στη σχέση μας, καθώς δίνουμε παραπάνω περιθώρια χωρίς όμως να εκνευριζόμαστε.

Η εργασία κι ο εργασιακός περίγυρος μας δίνουν τη δυνατότητα της ανεξαρτησίας και της περαιτέρω βελτίωσης, αφού ο εργασιακός χώρος είναι μια μικρή κοινωνία στην οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις και να συμπεριφερθούμε αναλόγως ανάμεσα σε άλλους συναδέλφους, είτε βοηθώντας τους είτε βρίσκοντας μία λύση από κοινού σε κάποια έκτακτη κατάσταση.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε να πατάμε στα πόδια μας χτίζοντας γερά θεμέλια και να είμαστε σε θέση ν’ αντιμετωπίσουμε διάφορες καταστάσεις μέσα στη σχέση μας. Το εργασιακό περιβάλλον είναι αρκετά σημαντικό, γιατί αντικατοπτρίζει το κομμάτι του εαυτού μας που εξελίσσεται συνεχώς και που πιθανόν να χρειάζεται γρήγορα αλλαγή ανάλογα με τη θέση εργασίας που κατέχουμε. Έτσι, μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε και να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα και για τις σχέσεις μας, γιατί η κάθε σχέση είναι διαφορετική έχοντας τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας και τις δικές της σταθερές, που σιγά-σιγά δημιουργούμε και προσαρμόζουμε στα μέτρα μας.

Το ζητούμενο, λοιπόν, σε μια σχέση είναι να νιώθουμε καλά με εμάς και πάντα με την προϋπόθεση ότι δε ρίχνουμε τον εαυτό μας για να μη στενοχωρήσουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ξεχωριστός και σπάνιος και αξίζει να του συμπεριφέρονται μοναδικά, ξεχωριστά και με τρόπο που δείχνει εκτίμηση και σεβασμό.

Έχοντας δουλέψει αρκετά με τον εαυτό μας, σχετικά με το τι μας αρέσει, πώς μας αρέσει και τι θέλουμε ν’ αλλάξουμε, είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε, να διεκδικήσουμε και να επικοινωνήσουμε τα θέλω μας στη σχέση μας. Έχουμε, δηλαδή, τα απαραίτητα εφόδια για να δουλέψουμε με τη σχέση μας. Οι σχέσεις δεν μπορούν ν’ αλλάξουν, ούτε να λειτουργήσουν, αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε τη στάση μας μέσα σ’ αυτές.

Μην ξεχνάτε ότι όλα ξεκινούν από μέσα μας. Γι’ αυτό, να εκπέμπετε τον καλύτερό σας εαυτό! Να χαμογελάτε και να βρίσκετε τρόπους να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί, πρώτα για εσάς και μετά για τους γύρω σας.

 

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου