Ο ρόλος που παίζουν τ’ αγγίγματα αλλά και η αγκαλιά σε μια σχέση είναι πολύ σημαντικός. Είναι ένα διαφορετικό μέσο προκειμένου να εκδηλώσει κάποιος αγάπη, έρωτα, τρυφερότητα, χαρά, ευγνωμοσύνη, πάθος, έξαψη, να δηλώσει παρουσία. Σίγουρα μια αγκαλιά μπορεί να έχει περισσότερες από μία ερμηνείες. Κάθε μια κρύβεται στην ανάγκη που υπάρχει πίσω απ’ αυτή ή απ’ το άγγιγμα που τη συνοδεύει. Είναι η παύση πυρών σε μια διαφωνία, η έναρξη μιας ερωτικής στιγμής, η συνοδεία μιας απολογίας, η ανάγκη να δείξεις ότι κάποιος σου έλειψε, ότι τον ευχαριστείς, ότι τον αποχαιρετάς. Ατελείωτα όλα όσα εκφράζει, γι’ αυτό και τεράστια η σημασία της. Ακόμα κι οργανικά την έχουμε ανάγκη.

Μέσω της αγκαλιάς μπορεί κάποιος να εκφράσει ή να περάσει στον άλλο όσα με λέξεις δυσκολεύεται να κάνει. Μπορεί με κάτι τόσο φαινομενικά απλό να κάνει τον σύντροφό του να αισθανθεί καλύτερα, να νιώσει γαλήνη κι ηρεμία. Άλλωστε, σε μια σχέση αυτά είναι απαραίτητα. Πολλές φορές όταν δεν αισθάνεται κάποιος καλά, έχει την ανάγκη για μια θερμή αγκαλιά, η οποία θα του προσφέρει τη σιγουριά και την ασφάλεια που θέλει τόσο πολύ να νιώσει.

Καθημερινά ο άνθρωπος χρειάζεται τέσσερις αγκαλιές για να επιβιώσει, είπε κάποτε η Virginia Satir , οχτώ για να συντηρηθεί και δώδεκα για ν’ αναπτυχθεί. Το είχες σκεφτεί ποτέ σου; Αναλογίσου αν συμβαίνει αυτό σε τέτοιο βαθμό που να καλύπτονται οι βασικές σου ανάγκες. Η επίδραση στον οργανισμό θα ήταν αισθητή. Η αγκαλιά έχει πολλαπλές ιδιότητες και η καθεμία απ’ αυτές θα σου προσφέρει κάτι άλλο. Από μια τέτοια κίνηση, μπορεί να καταπολεμηθεί η μελαγχολία, το αίσθημα της μοναξιάς αλλά κι ο φόβος, το στρες κι η ένταση.

Όταν αγκαλιάζεσαι με τον σύντροφό σου, παράγεται η ωκυτοκίνη, η οποία οφείλεται για τα θετικά συναισθήματα. Απ’ την άλλη, είναι ικανή να σου προσφέρει το αίσθημα της ελευθερίας. Εκείνη τη στιγμή της αγκαλιάς, θα σταματήσεις να σκέφτεσαι κι απλώς θα νιώθεις, επομένως θα ζεις στο παρόν. Είναι ένας άμεσος τρόπος να επικεντρωθείς στα ουσιώδη. Ως προς τη σχέση, είναι και ξεκάθαρη μορφή επικοινωνίας, καθώς μια αγκαλιά χρειάζεται πάντοτε δυο ανθρώπους, άρα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του ζευγαριού. Καμιά φορά σου δείχνει πως η αγάπη και το ενδιαφέρον είναι αμφίδρομα.

Η αγκαλιά όμως έχει και διαφορετικές ερμηνείες, οι οποίες εξαρτώνται κι από τον τρόπο που θα συμβούν. Μια τέτοια εξήγηση δίνεται κι όταν σε αγκαλιάζουν από πίσω. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ανύποπτο χρόνο, όταν ο ένας απ’ τους δυο είναι απασχολημένος με κάτι εκείνη τη χρονική στιγμή. Αυτή η αγκαλιά δείχνει την ανάγκη του ανθρώπου σου να σε προστατέψει και να δείξει πως δε φοβάται να πάρει την ευθύνη.

Απ’ την άλλη, όταν υπάρχει αμηχανία σε μια αγκαλιά που γίνεται χωρίς να ακουμπούν και οι κορμοί σας, υποδηλώνει συναισθηματική απόσταση, ενοχή ή ακόμη και καχυποψία. Μερικές φορές χρειάζεται κανείς περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσει κάτι που έχει συμβεί, οπότε είναι μια αγκαλιά που συναντάς μετά από καβγά.

Υπάρχουν όμως και στιγμές που μια αγκαλιά σημαίνει πως «όλα είναι εντάξει» ή ότι «είμαι εγώ εδώ». Μέσα σε μια σχέση δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις ανάγκη ν’ ακούσεις κάτι αντίστοιχο- ποσό μάλλον να το αισθανθείς. Είναι οι αγκαλιές οι ολόσωμες, εκείνες που προσπαθείς να χωθείς μέσα στον άλλον κι αυτός σε σένα. Σε μια τέτοια στιγμή, νιώθεις την καρδιά του συντρόφου σου, έρχεσαι πιο κοντά του κι οι αναπνοές σας μπορούν να συγχρονιστούν. Είναι ένα ιδιαίτερο δέσιμο και η καλύτερη επιλογή εκδήλωσης συναισθημάτων.

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική είναι η ερμηνεία της σφιχτής αγκαλιάς. Πρόκειται για την πιο έντονη μορφή της, καθώς αυτή συμβαίνει όταν σε κατακλύζει η ορμή του ίδιου σου του σώματος. Μια αγκαλιά που γίνεται μετά από απτική πείνα. Ενδεχομένως, να προηγήθηκε ένας χωρισμός ή αποχαιρετισμός. Η διάρκειά της παίζει σημαντικό ρόλο, αφού δείχνει την έντονη ανάγκη για επαφή.

Μια αγκαλιά είναι μια απλή καθημερινή πράξη, δεν κοστίζει τίποτα σε κανέναν κι όμως η αξία της δεν μπορεί καν να υπολογιστεί. Είναι ικανή, έτσι απλώς με την ύπαρξή της, να αλλάξει το σκηνικό. Συνήθως, τα λόγια δεν είναι αρκετά για να εξηγήσουν τις προθέσεις και χρειάζεται ο άλλος κάτι περισσότερο κάτι απροσδιόριστο που θα λειτουργήσει σαν εχέγγυο. Κι αυτό που δε λένε οι λέξεις, τα σώματα έχουν τρόπο να το δείξουν.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου