Βαρέθηκες να σου συμβαίνουν συνεχώς τα ίδια ή να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα. Νιώθεις την επιθυμία να προχωρήσεις, ν’ αλλάξεις, ν’ αφήσεις πίσω όσα ανήκουν στο παρελθόν και να προσελκύσεις νέες εμπειρίες κι ανθρώπους. Και το πρώτο βήμα ήδη έχει γίνει, αναγνώρισες το τι έχεις ανάγκη. Αλλά ταυτόχρονα, δεν ξέρεις κι από πού ακριβώς πρέπει να ξεκινήσεις. Υπάρχουν λοιπόν μικρά πράγματα, όπου αν αρχίσεις να τα αλλάζεις, να τα διώχνεις ή να τα προσθέτεις στην καθημερινότητά σου, θα προσελκύσεις μια νέα και διαφορετική πραγματικότητα και κατ’ επέκταση μια πιο ενδιαφέρουσα καθημερινότητα. Το μυαλό σου δεν πηγαίνει εύκολα σ’ αυτά, διότι στην πραγματικότητα τα ξέρεις ήδη. Απλώς αυτό που μάλλον δεν αναγνώριζες είναι ότι έχουν τόση μεγάλη δύναμη, ώστε να φέρουν τα πάντα τούμπα. Μέσα σε εφτά βήματα μπορείς να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για όσα ζητάς.

 

1. Πέταξε όσα δε χρειάζεσαι

Ακούγεται απλό αλλά μπορεί να κάνει θαύματα. Αν θέλεις ν’ αντικαταστήσεις τα υπάρχοντά σου, πρώτα πρέπει ν’ απαλλαγείς από αυτά που δεν είναι πλέον χρήσιμα κι έχεις πάψει να χρειάζεσαι, είτε είναι υλικά αγαθά είτε συναισθήματα. Σκέψου το απλά, αν έχεις ένα γεμάτο κουβά με πορτοκάλια στον οποίο τώρα θες να βάλεις και να μεταφέρεις μήλα, ε, ή πρέπει να τον αδειάσεις ή να συμβιβαστείς με την ιδέα πως θα κυνηγάς μήλα στον κατήφορο. Όλα δε χωράνε. Μέσω του αποχωρισμού και της αποσύνδεσης θα προσελκύσεις το νέο που επιδιώκεις. Προτού έρθει το καινούριο που ζητάς, πρέπει να αποδεσμευτείς από τα ψυχικά και φυσικά βάρη. Αν το καταφέρεις αυτό, θα οδηγηθείς στην αφθονία και καθετί που επιθυμείς θα εμφανιστεί μπροστά σου.

 

2. Μείωσε τα υπάρχοντά σου

Είναι η συνέχεια όσων ειπώθηκαν παραπάνω. Είναι το «έχω μόνο δύο μήλα να μεταφέρω, άρα ο κουβάς μάλλον είναι περιττός». Κι ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ δύσκολο να μάθει κανείς να επιθυμεί μόνο τ’ απαραίτητα. Όμως θα σε βοηθήσει γιατί μέσα στην καθημερινότητά σου, όταν πρόκειται ν’ αγοράσεις κάτι, δε θ’ αναρωτιέσαι αν όντως το χρειάζεσαι κι αν υπάρχει ήδη στα πράγματά σου. Άρχισε να το κάνεις και να θυμάσαι ότι η απόκτηση πολλών πραγμάτων δε σε καθιστά αυτομάτως ελεύθερο, ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Την επόμενη φορά, πρώτα σκέψου και μετά απόκτησέ το.

 

3. Ξεφορτώσου ανησυχίες για όσα δεν περνάνε από το χέρι σου

Καλά να αγχώνεσαι για τα μήλα, άντε και για τους κουβάδες. Έχει όμως νόημα να αγχώνεσαι για το αν θα βάλει κρύο στη διαδρομή; Δε σε βοηθά να σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας όλα εκείνα που δεν εξαρτώνται από εσένα. Πρέπει να μάθεις ν’ αδειάζεις όλες τις σκέψεις που σε φθείρουν και σου κάνουν κακό. Αφαίρεσε απ’ το μυαλό σου όσα σε απασχολούν και για λίγα λεπτά προσπάθησε να μη σκέφτεσαι τίποτα. Δεν είναι εύκολο, όμως μπορεί να σου εξασφαλίσει την ψυχική σου ηρεμία.

 

4. Πριν τον ύπνο αρνητικές σκέψεις δε χωράνε

Συνήθως όταν κάτι σε βασανίζει, κάνει την εμφάνισή του τη στιγμή που θα ξαπλώσεις για να κοιμηθείς. Σε κατακλύζουν δυσάρεστες σκέψεις και δεν μπορείς να τις διαχειριστείς. Αφιέρωσε πέντε λεπτά σε κάτι που σε χαλαρώνει. Μην επιτρέψεις να ξυπνήσεις ιδρωμένος επειδή είδες φρούτα σε μέγεθος σπιτιού να σε κυνηγάνε. Μπορείς να βάλεις ένα τραγούδι ή ακόμα καλύτερα ν’ ακούσεις ήχους της φύσης. Ξέχασε όσα σου χάλασαν τη διάθεση και επικεντρώσου σε κάτι θετικό. Σίγουρα συνέβη ένα θετικό συμβάν, απλώς οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι να επικεντρώνονται στο αρνητικό.

 

5. Κάνε χώρο όχι μόνο στα συρτάρια σου μα και στη ζωή σου

Δεν αρκεί μόνο να θέλεις κάτι καινούριο στη ζωή σου, ούτε φτάνει το να ξεφορτωθείς πράγματα κι αρνητικές σκέψεις. Πρέπει να κάνεις και χώρο γι’ αυτό. Άλλαξε μια συνήθεια, πήγαινε από έναν άλλο δρόμο στη δουλειά σου και ίσως έτσι γνωρίσεις έναν νέο άνθρωπο. Αν σ’ ενδιαφέρει να βρεις έναν σύντροφο, κάνε χώρο σ’ ένα συρτάρι ή φρόντισε στον χρόνο σου να υπάρχει το περιθώριο για μια νέα γνωριμία. Γενικά, εστίασε σε αυτό που επιδιώκεις ν’ αποκτήσεις και κάνε μια πράξη που θα διευκολύνει την επιθυμία σου να έρθει σ’ εσένα.

 

6. Σε όποιον αρέσουμε

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι περίπλοκες κι ακόμη πιο περίεργες είναι οι ανάγκες των ανθρώπων. Έχουμε καμιά φορά την ανάγκη για την επιβεβαίωση όλων όσων σχετίζονται μαζί μας προκειμένου να πιστέψουμε ότι είμαστε ωραίοι, εμφανισιακά και πνευματικά. Αυτό όμως είναι αδύνατο να συμβεί. Σταμάτα να μεροληπτείς και να επιδιώκεις την αποδοχή. Είναι σαν να γεμίζεις τον κουβά σου με βαμβάκι και να αναρωτιέσαι μετά γιατί ολόκληρος κουβάς δε χώρεσε ούτε ένα φρούτο. Εγκατάλειψε αυτήν την ανάγκη κι άρχισε να είσαι ο εαυτός. Με αυτόν τον τρόπο θα ελκύεις τους ανθρώπους που θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν και να αποδεχτούν την πραγματικότητά σου. Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, η λύση είναι η αδιαφορία.

 

7. Πρόσθεσε και μερικές θετικές πινελιές

Αρκετά αφαιρέσαμε. Ώρα να βάλουμε και κάτι. Η σκέψη έχει τεράστια δύναμη, αυτή είναι άλλωστε που καθορίζει την ποιότητα των συναισθημάτων. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για να ερμηνεύσεις όσα συμβαίνουν στη ζωή σου. Η κάθε στιγμή είναι πολύτιμη και μοναδική, γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είσαι σε θέση να εντοπίζεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Η σκέψη σου και η δύναμη της θέλησής σου είναι αυτές που καθορίζουν την αντίληψη των γεγονότων που βιώνεις και μόνο αυτές μπορούν να σου εμφανίσουν ακριβώς αυτό που αναζητάς.

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη