Σίγουρα, αν έχεις κι εσύ βγει από μια μακροχρόνια σχέση δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σου η απόκτηση μιας νέας. Έχεις την ανάγκη να μείνεις μόνος, να σκεφτείς τι πήγε λάθος, σε ποια σημεία έφταιξες εσύ -πάντα σε έναν χωρισμό φταίνε κι οι δύο.

Κι αν σου έχει ήδη τελειώσει η ιστορία τότε είσαι σε καλό δρόμο. Δεν έχεις, δηλαδή, να περάσεις κι απ’ τη διαδικασία του πώς να το ξεπεράσεις αυτό που σου συνέβη. Η αλήθεια είναι πως το μόνο που έχει απομείνει είναι να ξεφύγεις απ’ τη συνήθειά σας. Κακό πράγμα η συνήθεια. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, τότε ανατρέπεται ξαφνικά όλος ο κόσμος και αυτό δεν αρέσει ποτέ σε κανέναν.

Βέβαια, αυτή η φάση που περνάς μετά από έναν σημαντικό χωρισμό, είναι περισσότερο εκτόνωσης. Επιλέγεις να μη μένεις μόνος σου και να περνάς πολύ χρόνο με τους φίλους σου, βγαίνοντας έξω και περνώντας όσο πιο καλά γίνεται. Μόνο έτσι μπορεί να ξεφεύγει το μυαλό σου. Ίσως, κι η εργασιοθεραπεία να είναι μια πολύ καλή τακτική για να ξεχνιέσαι. Όσο περνάει ο καιρός τόσο κι η πληγή που άφησε αυτή η σχέση επουλώνεται.

Ωστόσο, πρέπει να τα βρεις και με τον εαυτό σου, ο λεγόμενος επαναπροσδιορισμός. Τότε συνειδητοποιείς ποια ήταν τα τρωτά σου σημεία και ποιες οι λανθασμένες σου συμπεριφορές. Έτσι, μπορεί να νιώσεις καλύτερα και να αισθανθείς έτοιμος κάποια στιγμή να προχωρήσεις.

Ύστερα απ’ την περίοδο που αποζητάς τη μοναξιά σου κι έχεις την ανάγκη να νιώσεις ελεύθερος, απολαμβάνοντας αυτό το συναίσθημα, έρχεται πια κι η στιγμή που σου περνάει απ’ το μυαλό μια ενδεχόμενη νέα σχέση. Αυτή σου η σκέψη γεννιέται από ένα πρόσωπο που μπήκε στη ζωή σου απρόσμενα και σου τράβηξε την προσοχή, σε κινητοποίησε και σε έβαλε τότε στη διαδικασία να σκεφτείς πώς θα ήταν αν άρχιζες μια σχέση. Φαίνεται πως αυτό το πρόσωπο δεν μπορεί να είναι ακόμη μια περιπέτεια, για να περνάς τον χρόνο σου.

Εκεί στέκεσαι πια αντιμέτωπος με τον εαυτό σου. Σαν να σε έχει κυριεύσει ένας φόβος. Έχεις ξεχάσει πώς είναι να βρίσκεσαι μέσα σε μια σχέση. Σου φαίνεται κάπως ξένο, απόμακρο. Αναρωτιέσαι αν μπορείς να δώσεις ξανά πράγματα και να νιώσεις. Θα σε κερδίσει η δειλία κι ο φόβος σου, κάνοντας πίσω και μένοντας στη μοναξιά σου προσκολλημένος ή θα προχωρήσεις; Στο χέρι σου είναι όλα! Ξέρω, χιλιάδες σκέψεις θα σε κατακλύζουν τη στιγμή που θα βρεθείς σε αυτήν τη θέση.

Όμως, δε χρειάζεται να προδικάζεις κάτι πριν καν αρχίσει και το ζήσεις, θέτοντας ημερομηνίες λήξης χωρίς καν να βιώνεις την εξέλιξή του. Δεν είναι ανάγκη να έχει την ίδια κατάληξη με τις προηγούμενες. Δεν είναι σίγουρο πως θα ξανασυμβούν τα ίδια γεγονότα. Καμία σχέση δεν είναι ίδια, όπως κι οι άνθρωποι διαφέρουν.

Κάθε επαφή είναι ξεχωριστή και πάντα κάτι θα αποκομίζεις. Κι αυτό γιατί κάθε σχέση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και σου δημιουργεί κάθε φορά σε διαφορετικό βαθμό δυνατά αισθήματα. Δεν είναι απαραίτητο επειδή κάηκες μία φορά αυτό να ξαναγίνει σύντομα.

Σκέψου ότι μπορεί να αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις κι ίσως είναι ώρα να βάλεις τέλος στους φόβους και τις ανησυχίες που σε βασανίζουν. Για να έχεις μπει στη διαδικασία να το σκεφτείς πάει να πει πως ο άνθρωπος αυτος κάτι σου έχει ξυπνήσει, κάποιο αίσθημα συντροφικότητας ίσως σε τραβάει κοντά του! Τόλμησέ το, λοιπόν!

Αναμφίβολα, είναι δύσκολο να περάσεις για άλλη μια φορά από όλα τα στάδια που έχει μια γνωριμία που εξελίσσεται σε σχέση. Βρίσκεσαι στη θέση που είναι απαραίτητο να ανακαλύψεις το χαρακτήρα αυτού του ατόμου για να καταλάβεις αν και πόσο ταιριάζετε. Πρέπει να τον ξεκλειδώσεις για να μπορέσεις να τον γνωρίσεις σε βάθος. Μπορεί, όμως, να βγουν στο φως πτυχές του που να μη σου αρέσουν ή να μη σου ταιριάζουν. Μην αγχώνεσαι, μια περιπέτεια ανακάλυψης είναι η ζωή. Αν δεν τολμήσεις, δε θα μάθεις ποτέ. Ο φόβος κρύβει δειλία, με την οποία κανείς δεν κέρδισε αλλά ούτε κι έμαθε κάτι.

Συμπερασματικά, στη ζωή όλα είναι ρίσκο. Θα βιώσεις πολλές σχέσεις. Άλλες θα σου περάσουν αδιάφορες, άλλες θα σε πονέσουν. Αυτές θα σου προκαλέσουν το φόβο και την ανασφάλεια για ένα ενδεχόμενο καινούργιο ξεκίνημα. Μα ο χρόνος κλείνει τις πληγές κι όταν εμφανιστεί το κατάλληλο άτομο, θα νιώσεις ξανά έτοιμος και θα βάλεις στην άκρη τις ανησυχίες σου.

Ζήσε τον έρωτα στο παρόν του, τόλμα μια νέα σχέση, κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ούτε και το αποτέλεσμά της. Αυτό δε χρειάζεται να το σκέφτεσαι. Ό,τι είναι γραμμένο απ’ τη μοίρα να γίνει, θα γίνει κι ευτυχώς ή δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει. Ζήσε, λοιπόν, χωρίς φόβους και δεύτερες σκέψεις και τότε αυτό που έρχεται ίσως καταφέρει να κρατήσει.

 

Συντάκτης: Γιώτα Κολιμάτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη